Sólo pro vepřové

Sólo pro vepřové
sdílet:
O posledním masopustním víkendu servírujte rodině vepřové v úpravnější podobě, než jsou rustikální tlačenka, prejt a jitrnice. Ochutnejte vepřové maso. Umí být šťavnaté a voňavé.

Jak na něj


Do netučného masa, jako je například kýta, vmasírujte před tepelnou úpravou olivový olej nebo ho naložte do marinády. Tu můžete ovonět kmínem, anýzem, tymiánem, rozmarýnem nebo šalvějí. Hodí se i kůra a šťáva z citrusů. A s čím vepřové maso servírovat? Nikdy nešlápnete vedle s bramborami, ať už opékanými, šťouchanými s osmaženou cibulkou nebo s máslovou bramborovou kaší. Vepřové je výborné také s čerstvým křupavým chlebem.

Vepřové hody


Pokud jste už dlouho vepřové nepekli, zvolte úpravu pomalého pečení v mléce. Maso bude křehké a šťavnaté. Po vytáhnutí z trouby spolu s masem získáte také úžasnou omáčku, kterou si budou všichni přidávat. Znovu a znovu. Pokud vám chybí čas, oceníte rychlou úpravu vepřových kotlet s opékanými šalotkami. Vmžiku připravíte také vepřové panenky s javorovým sirupem. Skvěle ladí s nasládlou omáčkou ze zkaramelizovaného sirupu a portského. Chcete vyzkoušet něco neobvyklého? Osmělte se a upečte vepřové v seně. Ačkoli to zní podivně, seno prostoupí maso nádhernou vůní. Pokud chcete dát přednost tradičnější úpravě, upečte vepřové s jablky. S dušeným zelím a šťouchanými bramborami svým hostům nabídnete opravdu důstojnou tečku za masopustním hodováním.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit