
PXhere.com
Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party.
Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí datlí a ořechů, a pokud máte, i nějakou pikantní zavařeninou, cibuládou či čatní.
KRÉMOVÉ SÝRY
- brie, reblochon, camembert nebo vyzrálý smetanový hermelín
SÝRY S OŘÍŠKOVÝM NÁDECHEM
- comté, ementál nebo stará gouda
SÝRY S MODROU PLÍSNÍ
- Saint Augur, rokfór, Bleu d’Auvergne, výborný je i modřenín či Niva Premium
KOZÍ SÝRY
- váleček s bílou plísní Sainte Maure nebo kozí sýry z malých českých biofarem (zamilovali jsme si lehce pikantní vyzrálý crottin z Krasolesí)
Francouz by si k sýrům dal víno, jako digestiv si však můžete dopřát i svůj oblíbený destilát.