Víte, jak správně zacházet s muffinovým těstem?
Důkladně promíchat, popřípadě prosít, je potřeba suché (sypké) přísady – obzvlášť mouku s kypřicím práškem nebo jedlou sodou, případně s kakaem. Skvěle vám k tomu poslouží vidlička nebo lžíce.
I ,mokré‘ přísady vyžadují řádné smíchání, prošlehání metlou nebo našlehání šlehačem (záleží na receptu).
Jakmile však dojde na věc a mísíte suchou a mokrou směs, mělo by být míchání (ideální je na něj vařečka) spíš ledabylé – suché přísady by měly být tak tak navlhčené. Nějaký ten moučný žmolek se ve výsledku ztratí, ale přemíchané, nebo nedejbože přešlehané těsto prostě není ono.
Když těsto po nalití do formiček zbude, dopečte ho v libovolné pečicí nádobě nebo jako druhou várku, až se formy uvolní – vyběhne i tak.
Upečte si: muffiny s chorizem, muffiny s čokoládou a malinami, muffiny earl grey nebo muffiny s modrým sýrem a ořechy.