Na víkend: univerzální recept na muffiny

čokoládové muffiny
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Stačí pár zásad, k tomu recept, který můžete libovolně obměňovat, a populární bábovičky jsou na světě!

Při pečení muffinů vycházejte z následujícího poměru surovin:

  • 280–300 g mouky (nebo směsi mouky a kakaa či kombinace různých druhů mouky)
  • 1 lžíce kypřicího prášku (nebo 2 lžičky jedlé sody + 1 lžička kypřicího prášku)
  • 90 g másla
  • 2 větší vejce
  • 250 ml tekutiny (mléka, jogurtu, podmáslí, bublinkové limonády atd.)
  • 50–120 g cukru


Vždy nejdříve zpracujte suchou a mokrou směs zvlášť a pak je spojte. Tento základní recept pak můžete dochucovat, jak chcete. Přidejte čerstvé či sušené ovoce, čokoládu či ořechy. Hodí se i ovocná pyré nebo marmelády (pak ale nezapomeňte ubrat cukru).

Přečtěte si také, jak správně péct muffiny.

Související články

Jak dostat muffiny z formy
  • Tipy a triky

Jak dostat muffiny z formy

Zkuste formu postavit na hranu a pak teprve začít vyprošťovat jednotlivé muffiny. Šance, že zůstanou v celku, se výrazně zvýší. ...
Těsto na muffiny
  • Tipy a triky

Těsto na muffiny

Důkladně promíchat, popřípadě prosít, je potřeba suché (sypké) přísady – obzvlášť mouku s kypřicím práškem nebo jedlou sodou, případně s kakaem. Skvěle vám k tomu poslouží vidlička nebo lžíce. I ,mokré‘ přísady vyžadují řádné smíchání,...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit