Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obcházíte v obchodě ananas obloukem, protože si netroufáte na jeho čištění? Není to tak obtížné, jak se může zdát

Ananas
ZDROJ: Karolina Grabowska/ Pexels
sdílet:

Je sladký, aromatický, šťavnatý a plný vitaminů. Jak správně okrájet ananas, abyste nepřišli o cennou dužinu? Proč se odkrajuje střed ananasu a jak to udělat bez velkého úsilí? V našem videonávodu jsou odpovědi na všechny tyto otázky. 

Ananas milujeme čerstvý i tepelně upravený, jen jeho loupání není příliš příjemnou záležitostí. Často ho proto necháme v obchodě bez povšimnutí i přesto, že je právě dokonale zralý a voňavý. A to je velká škoda.

Přitom stačí vědět, jak na to a uvidíte, že loupání není žádná věda! Natočili jsme pro vás krátké video, ve kterém vám celý proces ukážeme pěkně krok za krokem.

  • Ve videu vám ukážeme, jak zbavit ananas slupky a bubáků
  • A také, jak elegantně odstranit (často dřevnatý a kyselý) střed. 

Pak už je jen na vás, zda vyzkoušíte jednoduchý dezert, náš oblíbený recept na grilované kuře s ananasem a karibskou salsou nebo ho sníte jen tak...

Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas? 

 
Skryt pre seznam

Jak postupovat při loupání ananasu?

  1. Nejprve odkrojte spodní a poté i vrchní část.
  2. Ananas postavte a strany postupně kolem dokola okrájejte.
  3. Očistěte očka.
  4. Rozkrojte na čtvrtiny.
  5. Z každé čtvrtiny odkrojte tuhý střed.
  6. Nakrájejte na plátky.

Pokud je na vás krájení nožem přece jenom zdlouhavé, Pořiďte si raději malé vykrajovátko na melounové kuličky. Vypadá tak trochu jako zmenšené kleště na zmrzlinu a malých oček se s ním zbavíte během chvilky. A ztráty šťavnaté dužiny budou minimální!

Na co dbát při čistění ananasu

Ostrý nůž: Používejte nabroušený nůž, slupka ananasu je tuhá a vy při jejím odstraňování potřebujete vést přesné a tenké řezy. Malý nebo tupý nůž vás může zranit.

Stabilita: K čištění a porcování ananasu použijte rovné dřevěné prkénko. Nejdříve odřízněte spodní část ananasu, abyste ho mohli postavit na rovnou plochu. Listy mohou sloužit k držení ananasu během okrajování slupky nebo je rovnou odřízněte. 

Okrajování: Pečlivě okrajujte svrchní část ananasu odshora dolů. Od listů k seříznutému spodku. Snažte se odřezávat pouze „kůru“ a co nejméně dužiny. Je důležité odstranit i malé tmavé „bubáky“, které mohou zbýt v dužině po odkrojení slupky.

Bezpečnost: Během čistění dejte pozor na ruce a prsty. Z ananasu poteče šťáva, která může pevné držení ananasu komplikovat.

Ananas už má nejlepší za sebou? Nevadí!

Ananas s hnědými známkami počínajícího kažení nevyhazujte. K přímé spotřebě to sice už nebude příliš atraktivní, ale pokud vyloženě nehnije, upotřebte do ho litého těsta buchet na plech.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč