Je sladký, aromatický, šťavnatý a plný vitaminů. Jak správně okrájet ananas, abyste nepřišli o cennou dužinu? Proč se odkrajuje střed ananasu a jak to udělat bez velkého úsilí? V našem videonávodu jsou odpovědi na všechny tyto otázky.
Ananas milujeme čerstvý i tepelně upravený, jen jeho loupání není příliš příjemnou záležitostí. Často ho proto necháme v obchodě bez povšimnutí i přesto, že je právě dokonale zralý a voňavý. A to je velká škoda.
Přitom stačí vědět, jak na to a uvidíte, že loupání není žádná věda! Natočili jsme pro vás krátké video, ve kterém vám celý proces ukážeme pěkně krok za krokem.
- Ve videu vám ukážeme, jak zbavit ananas slupky a bubáků
- A také, jak elegantně odstranit (často dřevnatý a kyselý) střed.
Pak už je jen na vás, zda vyzkoušíte jednoduchý dezert, náš oblíbený recept na grilované kuře s ananasem a karibskou salsou nebo ho sníte jen tak...
Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas?
Jak postupovat při loupání ananasu?
- Nejprve odkrojte spodní a poté i vrchní část.
- Ananas postavte a strany postupně kolem dokola okrájejte.
- Očistěte očka.
- Rozkrojte na čtvrtiny.
- Z každé čtvrtiny odkrojte tuhý střed.
- Nakrájejte na plátky.
Pokud je na vás krájení nožem přece jenom zdlouhavé, Pořiďte si raději malé vykrajovátko na melounové kuličky. Vypadá tak trochu jako zmenšené kleště na zmrzlinu a malých oček se s ním zbavíte během chvilky. A ztráty šťavnaté dužiny budou minimální!
Na co dbát při čistění ananasu
Ostrý nůž: Používejte nabroušený nůž, slupka ananasu je tuhá a vy při jejím odstraňování potřebujete vést přesné a tenké řezy. Malý nebo tupý nůž vás může zranit.
Stabilita: K čištění a porcování ananasu použijte rovné dřevěné prkénko. Nejdříve odřízněte spodní část ananasu, abyste ho mohli postavit na rovnou plochu. Listy mohou sloužit k držení ananasu během okrajování slupky nebo je rovnou odřízněte.
Okrajování: Pečlivě okrajujte svrchní část ananasu odshora dolů. Od listů k seříznutému spodku. Snažte se odřezávat pouze „kůru“ a co nejméně dužiny. Je důležité odstranit i malé tmavé „bubáky“, které mohou zbýt v dužině po odkrojení slupky.
Bezpečnost: Během čistění dejte pozor na ruce a prsty. Z ananasu poteče šťáva, která může pevné držení ananasu komplikovat.
Ananas už má nejlepší za sebou? Nevadí!
Ananas s hnědými známkami počínajícího kažení nevyhazujte. K přímé spotřebě to sice už nebude příliš atraktivní, ale pokud vyloženě nehnije, upotřebte do ho litého těsta buchet na plech.
- Vyměňte ho třeba za mrkev v receptu na mrkvový dort nebo za banány v receptu na banánový chlebíček!