‚Převrácené‘ dezerty mají zvláštní půvab: pečou se náplní dolů, takže zkaramelizuje a získá báječnou pikantní chuť, a těsto zase nemá šanci přichytit se. Pokud chcete vysloveně moderní, stylový dezert na party, přidejte kokos a rum a koláčky upečte jednotlivě ve formičkách.
Náš tip: Je dobré vědět - jak na ananas?
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 stupňů. Šest formiček o objemu 200 ml vymastěte máslem. Vršky koláčků (náplň) vytvoříte tak, že dáte do rendlíku máslo, cukr a rum a všechno povaříte, dokud se cukr úplně nerozpustí; trvá to jen pár minut.
Vzniklou směs opatrně rozdělte do formiček. Do lázně poté položte vždy jedno kolečko ananasu; doprostřed zapíchněte kandovanou třešeň.
Připravte těsto: dejte na pánev kokos a nasucho ho lehce opražte tak, aby získal světle zlatavou barvu. Stáhněte plamen a nechte kokos vychladnout. Poté ho smíchejte se zbývajícími přísadami a všechno dobře spojte.
Vzniklou směsí přelijte plátky ananasu. Formičky položte na plech a na dvacet minut vložte do rozpálené trouby; koláčky by měly pěkně vyběhnout. Až budou hotové, vyklopte je a podávejte se smetanou nebo vanilkovým krémem.
Třešeň na dortu
Přírodní kandované třešně sice nejsou tak oslnivě rudé, ale chutnají úplně stejně jako ty přibarvené, a navíc neobsahují zbytečnou ,chemii‘. Poohlédněte se v prodejnách zdravé výživy, případně je nahraďte jiným druhem sušeného ovoce.
Komentáře