Pomalé vaření paradoxně šetří čas. O obsah hrnce se totiž v drtivé většině případů nemusíte vůbec starat. (Navíc neexistuje snad jiný způsob, jak docílit, aby změklo české hovězí.) Doba vaření/pečení se může trochu lišit, záleží na kvalitě masa. Rybí maso se na pomalé vaření nehodí, je hotové za pár minut.
Pomalé vaření je návykové, a vyplatí se proto pořídit si pořádné nádobí. Ideální je litinový pekáč s poklicí, který můžete dát jak na sporák, tak strčit do trouby. Krásné nabízí francouzská značka Le Creuset, ale slušný dostanete i v IKEA.
Pokud chcete šetřit nejen čas, ale i elektrickou energii, pořiďte si takzvaný pomalý hrnec. Můžete v něm připravovat nejen maso, ale i brambory nebo zeleninu. Z našich receptů se v pomalém hrnci dá uvařit boloňské ragú, hovězí maso se sušenými rajčaty, kuřecí korma a králík na šalvěji. Suroviny nejdřív podle receptu opečte, promíchejte a dejte do pomalého hrnce. Přiklopte, nastavte na ‚low‘ a vařte 5 hodin.
6x recept na pomalu pečené maso:
- Dokonalé boloňské ragú
- Vepřové na červeném zelí
- Pomalu pečený bůček s bramborami boulangère
- Jemná kuřecí korma
-
Hovězí maso se sušenými rajčaty a rozmarýnem
- Králík na šalvěji a česneku