0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2196 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 317 g
Tuky 77 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělé jídlo ‚z jedné misky‘. Nepotřebujete žádnou zvláštní odměrku.

Suroviny

rajče 400 g
krájená loupaná, konzervovaná s česnekem
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže 300 g
dlouhozrnná, tolik rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
paprika červená 1 ks
na malé kostičky
chorizo 200 g
na malé kostičky - lze nahradit čabajkou, paprikovým salámem nebo vynechat
kukuřice 200 g
mražená nebo sterilizovaná
paprika pálivá 0.5 ČL
sůl
pepř
Na ozdobu
petrželka
nasekaná
zakysaná smetana 150 ml

Postup

1

Místo odměrky použijte plechovku: rajčata vyklopte do velké misky, kterou lze dát do mikrovlnky, a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod její okraj. Rýži pečlivě propláchněte v cedníku. Přidejte ji k rajčatům.

2

Plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rajčatům a rýži. Přimíchejte nakrájenou papriku, česnek, uzeninu i kukuřici. Osolte, lehce opepřete, posypejte pálivou paprikou. Vše promíchejte.
 

3

Misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vařte deset minut v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Pak fólii odstraňte a vše důkladně promíchejte. Vložte znovu do trouby a nepřikryté pečte ještě 12 až 15 minut (podle výkonu trouby), až je rýže měkká. Ozdobte petrželkou a smetanou.

Kouzelná přísada:
Chorizo (čti čorizo) je španělská papriková uzenina, jejíž výrobu už si osvojily i české firmy. Jednotlivé tvary, druhy a značky se však výrazně liší – stejně jako pálivost. Pravé chorizo se suší na vzduchu a neobsahuje moc tučných částí; je sušší a tužší než například čabajka, kterou ho můžete případně nahradit. K přímé konzumaci se chorizo krájí na velmi tenké plátky. Často se používá jako teplý pokrm, hlavně s bramborami a rýží. Osmahnutím vynikne jeho pikantnost. Tip: Chorizo Illera, 200 g za 70 Kč prodává Tesco.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Divím se, že na tento recept nejsou žádné ohlasy.My ho vaříme asi už 2 roky a pravidelně 1 x měsíčně.Je jednoduchý a vynikající, pikantní.Prostě chuťovka.Zkuste to taky!

Anonym

opravdu výtečný recept, místo choriza stačí pikantní papriková klobáska, zakysaná smetana dodá jídlu delikatesní chuť :-)

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit