Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2196 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 317 g
Tuky 77 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skvělé jídlo ‚z jedné misky‘. Nepotřebujete žádnou zvláštní odměrku.

Suroviny

rajčata 400 g
krájená loupaná, konzervovaná s česnekem
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže 300 g
dlouhozrnná, tolik rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
paprika červená 1 ks
na malé kostičky
chorizo 200 g
na malé kostičky - lze nahradit čabajkou, paprikovým salámem nebo vynechat
kukuřice 200 g
mražená nebo sterilizovaná
paprika pálivá 0.5 ČL
sůl
pepř
Na ozdobu
petrželka
nasekaná
zakysaná smetana 150 ml

Postup

1

Místo odměrky použijte plechovku: rajčata vyklopte do velké misky, kterou lze dát do mikrovlnky, a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod její okraj. Rýži pečlivě propláchněte v cedníku. Přidejte ji k rajčatům.

2

Plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rajčatům a rýži. Přimíchejte nakrájenou papriku, česnek, uzeninu i kukuřici. Osolte, lehce opepřete, posypejte pálivou paprikou. Vše promíchejte.
 

3

Misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vařte deset minut v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Pak fólii odstraňte a vše důkladně promíchejte. Vložte znovu do trouby a nepřikryté pečte ještě 12 až 15 minut (podle výkonu trouby), až je rýže měkká. Ozdobte petrželkou a smetanou.

Kouzelná přísada:
Chorizo (čti čorizo) je španělská papriková uzenina, jejíž výrobu už si osvojily i české firmy. Jednotlivé tvary, druhy a značky se však výrazně liší – stejně jako pálivost. Pravé chorizo se suší na vzduchu a neobsahuje moc tučných částí; je sušší a tužší než například čabajka, kterou ho můžete případně nahradit. K přímé konzumaci se chorizo krájí na velmi tenké plátky. Často se používá jako teplý pokrm, hlavně s bramborami a rýží. Osmahnutím vynikne jeho pikantnost. Tip: Chorizo Illera, 200 g za 70 Kč prodává Tesco.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit