0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2196 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 317 g
Tuky 77 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělé jídlo ‚z jedné misky‘. Nepotřebujete žádnou zvláštní odměrku.

Suroviny

rajče 400 g
krájená loupaná, konzervovaná s česnekem
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže 300 g
dlouhozrnná, tolik rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
paprika červená 1 ks
na malé kostičky
chorizo 200 g
na malé kostičky - lze nahradit čabajkou, paprikovým salámem nebo vynechat
mražená nebo sterilizovaná
paprika mletá pálivá ½ ČL
sůl
pepř
Na ozdobu
petrželka
nasekaná

Postup

1

Místo odměrky použijte plechovku: rajčata vyklopte do velké misky, kterou lze dát do mikrovlnky, a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod její okraj. Rýži pečlivě propláchněte v cedníku. Přidejte ji k rajčatům.

2

Plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rajčatům a rýži. Přimíchejte nakrájenou papriku, česnek, uzeninu i kukuřici. Osolte, lehce opepřete, posypejte pálivou paprikou. Vše promíchejte.
 

3

Misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vařte deset minut v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Pak fólii odstraňte a vše důkladně promíchejte. Vložte znovu do trouby a nepřikryté pečte ještě 12 až 15 minut (podle výkonu trouby), až je rýže měkká. Ozdobte petrželkou a smetanou.

Kouzelná přísada:
Chorizo (čti čorizo) je španělská papriková uzenina, jejíž výrobu už si osvojily i české firmy. Jednotlivé tvary, druhy a značky se však výrazně liší – stejně jako pálivost. Pravé chorizo se suší na vzduchu a neobsahuje moc tučných částí; je sušší a tužší než například čabajka, kterou ho můžete případně nahradit. K přímé konzumaci se chorizo krájí na velmi tenké plátky. Často se používá jako teplý pokrm, hlavně s bramborami a rýží. Osmahnutím vynikne jeho pikantnost. Tip: Chorizo Illera, 200 g za 70 Kč prodává Tesco.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Divím se, že na tento recept nejsou žádné ohlasy.My ho vaříme asi už 2 roky a pravidelně 1 x měsíčně.Je jednoduchý a vynikající, pikantní.Prostě chuťovka.Zkuste to taky!

Anonym

opravdu výtečný recept, místo choriza stačí pikantní papriková klobáska, zakysaná smetana dodá jídlu delikatesní chuť :-)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč