Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či basmati!

Jako přílohu volíme obvykle rýži dlouhozrnnou či střednězrnnou, naopak rýže kulatozrnná či krátkozrnná se hodí pro přípravu japonského sushi, italského rizota či asijských rýžových dezertů. Kolik rýže na osobu potřebujete?

  • Na 1 porci rýže jako přílohy počítejte cca 60 g pro normálního jedlíka, pro malé dítě o trochu méně. Hladoví strávníci ocení 80 g.
  • Na rizoto a jiná rýžová jídla počítejte 80 – 100 g suché rýže.

Zvolte ten správnou přípravu

Rýži můžete uvařit jen tak v hrnci na plotně podle návodu na obalu. Přidáte-li však k přípravě jeden nebo dva malé triky, bude rýže chutnat vždycky o trochu lépe.

Vařená rýže (pro 4 osoby)

Ve větším hrnci přiveďte k varu 1 litr vody se lžičkou soli a 1 menší cibulí se 2 zapíchnutými hřebíčky

  • Jakmile začne voda bublat, vsypte 300 g dlouhozrnné rýže, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. 
  • Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, ale ne příliš rychle. 
  • Po 15 minutách varu bez pokličky a bez míchání pár zrnek ochutnejte. 
  • Jsou-li ještě moc tvrdá, vařte rýži další minutu a pak opět otestujte. 
  • Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus
  • Rýži slijte přes cedník, cibuli odstraňte a přes rýži přelijte konvici horké vody. Nechte odkapat.

Dušená rýže (pro 3 osoby)

Na cibulový základ (ne moc cibule, aby se rýže v oleji hodně zprudka opekla) vhoďte hrnek dlouhozrnné rýže.

  • Promíchávejte, zprudka orestujte, až zprůhlední, řádně osolte a zalijte 2 hrnky studené vody
  • Přiklopte, přiveďte k varu a vložte do trouby na 180 °C. 
  • Pečte a kontrolujte, dokud se nevstřebá všechna voda. Jakmile voda zmizí, okamžitě vyndejte a nechte pod pokličkou dojít.

Rýže v mikrovlnné troubě (pro 3 osoby)

Tuto metodu využijete hlavně v případě, kdy potřebujete dát rýži vařit a už se o ní nijak dál nestarat

  • Hodí se pro přípravu rýže basmati, jasmínové rýže nebo rýže parboiled. Hnědá a divoká rýže mají odlišnou strukturu a pro tenhle způsob vaření se moc nehodí.
  • Suchou rýži nasypte do větší nádoby vhodné do mikrovlnné trouby, důkladně propláchněte a přidejte odpovídající množství vody. Na 2 šálky rýže použijte v tomto případě 4 šálky vody.
  • Mikrovlnnou troubu zapněte na 5 minut na plný výkon a následných 15 minut na výkon poloviční. Poté nechte rýži ještě pět minut v troubě odpočívat.

Rýže jako dokonalá příloha

Jednotlivé rýžové odrůdy se liší obsahem živin, chutí a v některých případech i barvou. Jako přílohu můžete využít kterýkoliv z těchto druhů:

Rýže natural

V obchodě ji můžete najít také pod názvem hnědá rýže. Zrnka této rýže nejsou zbavena povrchové vrstvy a to z ní činí výživově hodnotnou potravinu

  • Obsahuje vysoký podíl vlákniny, minerálních látek, vitamínů i nenasycených mastných kyselin.
  • Vařit ji však musíte o dost déle než jiné druhy rýže.
  • oříškovou chuť, napomáhá čištění střev a detoxikaci organismu.
  • Hnědou rýži vždy velmi důkladně propláchnete, jinak se při vaření srazí a bude lepit.
  • Při vaření do ní vmíchejte lžičku extra panenského olivového oleje.
  • Po uvaření nechte hrnec přikrytý 10 minut stát, pak pokličku sundejte a rýži načechrejte vidličkou.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže pochází z Thajska a je tedy častou přílohou právě jídel asijské kuchyně

  • Po uvaření je jasmínová rýže jemná a voňavá, využijete ji hlavně jako přílohu ke kari a dalším omáčkám.
  • Má skutečně výrazné květinové aroma, které dobře ladí s drůbežím masem, mořskými plody a zeleninou.

Rýže basmati

Tato dlouhozrnná rýže původem ze severní Indie je velmi vhodná k dušení.

  • Má delší zrna než rýže jasmínová a na rozdíl od ní nelepí.
  • Má i méně výraznou chuť a velmi rychle se uvaří, obvykle do 10 minut.
  • Její využití je univerzální a patří mezi nejoblíbenější druhy rýže vůbec.

Rýže parboiled

Jedná se o loupanou rýži, jejíž zvláštnost spočívá ve speciální úpravě párou.

  • Vitamíny, minerální látky i vláknina tak přejdou do zrna a rýže tím získá nažloutlou barvu, která po uvaření zbělá.
  • Tento druh rýže je rovněž rychlý na přípravu, nerozvařuje se a nelepí.

Rýže divoká

Divoká neboli indiánská rýže není ani tak rýží jako semenem jiné rostliny – vodní trávy

  • Nalezneme ji především v Severní Americe.
  • Ve porovnání s klasickou rýží má menší poměr tuku a sacharidů. Její konzumace údajně podpora trávení a pročištění trávicího traktu.
  • Připravuje se kolem třiceti minut a je vhodné ji den před konzumací namočit.
  • Vařená divoká rýže má obvykle měkká, ale stále neporušená zrna

Červená rýže

Tato rýže se pěstuje ve vysoké nadmořské výšce na území Bhútánu. 

  • Je typická červenohnědou barvou a oříškovým aroma.
  • Obsahuje významný podíl vlákniny, antioxidantů, vitamínu B a esenciálních mastných kyselin
  • Po uvaření má světle růžovou barvu.
  • Doba vaření červené rýže závisí na tom, kolik slupek výrobce ze zrna odstraní. Vždy se u ní raději podívejte na pokyny na obalu a dále vařte podle své chuti. Doba vaření se může pohybovat mezi 20 a 45 minutami.

Zdroje: dTest, CompasAndFork, TheSpruceEats, SteamyKitchen, LoveAndLemons

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín