Vařená nebo dušená rýže je báječnou přílohou, která snadno vstřebá bohatou omáčku klasiky, jako jsou roštěná nebo játra na cibulce. Poradíme vám jak na ni.
Dávkování
Na 1 porci přílohy počítejte cca 60 g pro normálního jedlíka, pro malé dítě o trochu méně. Hladoví strávníci ocení 80 g. Na rizoto a jiná hlavní jídla počítejte 80–100 g suché rýže.
Vařená rýže (pro 4 osoby)
Ve větším hrnci přiveďte k varu 1 litr vody se lžičkou soli a 1 menší cibulí se 2 zapíchnutými hřebíčky. Jakmile začne voda bublat, vsypte 300 g dlouhozrnné rýže, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle. Po 15 minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) pár zrnek ochutnejte. Jsou-li ještě moc křupavá, vařte rýži další minutu a pak opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus. Rýži slijte v cedníku, cibuli odstraňte a přes rýži přelijte konvici horké vody. Nechte odkapat.
Dušení rýže (pro 3 osoby)
Na cibulový základ (ne moc cibule, aby se rýže v oleji hodně zprudka opekla) vhoďte hrnek rýže, promíchávejte, zprudka orestujte, až zprůhlední, řádně osolte a zalijte 2 hrnky studené vody, přiklopte, přiveďte k varu a vložte do trouby na 180 °C. Pečte a kontrolujte, dokud se nevstřebá všechna voda. Jakmile voda zmizí, okamžitě vyndejte a nechte pod pokličkou dojít.