Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte jako šéfkuchař: Holandská omáčka, která se nesrazí

Příprava holandské omáčky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Holandská omáčka (Hollandaise) svou jemností báječně ladí s chřestem i jinou jarní zeleninou. Naučte se ji spolu s námi. Slibujeme, že se vám povede. Žádná sražená vejce ani cucky.

Jemná a hladká, zkrátka kuchařský zázrak, na který potřebujete jen máslo, vejce a vývar nebo jinou tekutinu, ze kterých poctivým šleháním připravíte hedvábně hladkou a krémovou emulzi. To je proslulá holandská omáčka.

  • Patří mezi pět základních francouzských omáček.
  • Holandská omáčka v dnešní podobě se ve Francii rozšířila začátkem 19. století. Do té doby byla její podoba nejednotná.
  • Holandská omáčka (sauce hollandaise) se hodně podobá béarnské omáčce (sauce béarnaise). Rozdíl je v tom, že do béarnské omáčky se používá ocet a víno namísto citronové šťávy a patří do ní estragon.
  • Jak to, že se žloutky, tekutina a tuk spojí v jemnou omáčku? To kouzlo má na svědomí lecitin, přírodní emulgátor, který vaječné žloutky obsahují. Díky své superschopnosti hravě spojí nespojitelné – vodu a tuk.
  • Emulgační vlastnosti žloutků využívá i jiná proslulá omáčka – majonéza. Ta se ovšem na rozdíl do holandské připravuje i podává zastudena a namísto másla obsahuje olej.

V čem spočívá kámen úrazu

Žloutky umí pořádně pozlobit, při nedodržení správného postupu se velmi ochotně srážejí. Druhá nevýhoda holandské omáčky spočívá v tom, že ačkoliv se podává za tepla, nedá se opětovně ohřívat. Můžete ji však udržovat teplou v misce nad vodní lázní.

Vodní lázeň, metlička a pořádná porce trpělivosti

Pro holandskou omáčku platí rovnice, čím lepší příprava, tím lepší výsledek.

  • Nejprve si nachystejte hrnec s vodou pro vodní lázeň a misku, která se zachytí v okrajích hrnce. Nesmí se však dotýkat hladiny vody. Voda v něm smí jen jemně probublávat, nikdy se nevaří klokotem. 
  • Dále si nachystejte všechny suroviny. Na přibližně 250 ml holandské omáčky potřebujete 125 g másla, které necháte rozpustit na mírném ohni. Dejte stranou. Do misky, která sedí k hrnci na vodní lázeň, dejte 2 žloutky a 1 polévkovou lžíci vinného octa.
  • Postavte misku nad vodní lázeň a pusťte se do šlehání ruční metličkou. Míchejte směrem od kraje ke středu. Šleháním nad vodní lázní se omáčka krásně provzdušní.
  • Jakmile zhoustne a zvláční do konzistence právě uvařeného pudingu, dejte ji pryč z ohně a začněte pomaloučku přilévat a zašlehávat připravené máslo, dokud ho nezašleháte všechno. 

Trik, kterým předejdete sražení, spočívá v přilévání másla po malých dávkách, velmi pomalu a za neustálého šlehání metličkou.

  • Nejprve zašleháte jeden díl, teprve poté přidáváte další.
  • Další část másla však přidávejte hned, jakmile se s omáčkou spojí ta předchozí. Ne dřív, ale ani ne později.
  • Soustředění je v této fázi naprostá nezbytnost stejně jako zručná a šikovná ruka s metličkou.

Hotovou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Přimíchat můžete i čerstvé nasekané bylinky, například estragon, který dá vzniknout omáčce béarnské (béarnaise)

S čím si ji dát?

Holandská omáčka se nikdy nejí samostatně, vždy doprovází s hlavní pokrm, kterému vylepší chuť, vláčnost a vzhled. Neobejde se bez ní luxusní snídaňové vejce Benedikt, výborně doplní také pošírovanou rybu. 

  • Hedvábně jemná omáčka se báječně hodí ke všemu křehkému, čerstvému a křupavému, co samo omáčkou neoplývá. Dokonale ladí se zeleninou vařenou v páře. V chřestové sezoně ji potkáte na talíři v páru s delikátními stonky chřestu. 

Ať už si ji dáte s čímkoliv, myslete na to, že omáčka má chuť pokrmu, se kterým ji podáváte, podtrhnout a vyzdvihnout, ne přebít. Nic nevyčnívá, nic nepřebývá, vše spolu jednoduše ladí. 

Zdroje informací: Britannica, TasteAtlas

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč