0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

3.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 55 g
Tuky 214 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý chřest s holandskou omáčkou posouvá hovězí steak k výšinám!

Suroviny

máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
z jednoho citronu
brambory 250 g
drobné, oloupané nebo vydrhnuté
olivový olej
na potření a na pokapání
chřest zelený 250 g
200–300 g
roštěnec 400 g
2x 200g steak z roštěnce
sůl vločková

1 Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

2 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (cca 10 minut), sceďte, dejte na plech, pokropte olejem, osolte a opečte pod grilem či v troubě při 200°C dozlatova a doměkka. Mezitím uvařte chřest doměkka (3–5 minut) a osvěžte studenou vodou.

3 Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem. Pořádně rozpalte velkou železnou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte cca 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5cm), nebo tak dlouho, až budou podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na 5 minut odpočívat. Podávejte osolené vločkovou solí a opepřené, na nahřátých talířích s chřestem, omáčkou a s bramborami. 
 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

[[nid:31427]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit