Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

4.3/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 55 g
Tuky 214 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý chřest s holandskou omáčkou posouvá hovězí steak k výšinám!

Suroviny

máslo 125 g
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
z jednoho citronu
drobné, oloupané nebo vydrhnuté
olivový olej
na potření a na pokapání
200–300 g
2x 200g steak z roštěnce
sůl vločková

Postup

1

Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá.

2

Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

3

Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (cca 10 minut), sceďte, dejte na plech, pokropte olejem, osolte a opečte pod grilem či v troubě při 200°C dozlatova a doměkka. Mezitím uvařte chřest doměkka (3–5 minut) a osvěžte studenou vodou.

4

Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem. Pořádně rozpalte velkou železnou pánev.

5

Vložte na ni steaky a opékejte cca 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5cm), nebo tak dlouho, až budou podle vašich představ.

6

Sejměte je z pánve a dejte na 5 minut odpočívat. Podávejte osolené vločkovou solí a opepřené, na nahřátých talířích s chřestem, omáčkou a s bramborami. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč