Skvělý chřest s holandskou omáčkou posouvá hovězí steak k výšinám! Naprosto fantastický recept, na který není třeba příliš surovin.
Suroviny
Postup
Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte rozpustit máslo. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá.
Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).
Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě dopoloměkka (cca 10 minut), sceďte, dejte na plech, pokropte olejem, osolte a opečte pod grilem či v troubě při 200 °C dozlatova a doměkka. Mezitím uvařte chřest doměkka (3–5 minut) a osvěžte studenou vodou.
Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem.
Pořádně rozpalte velkou železnou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte cca 3 minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, až budou propečené podle vašich představ.
Sejměte je z pánve a dejte na 5 minut odpočívat. Podávejte osolené vločkovou solí a opepřené, na nahřátých talířích s chřestem, omáčkou a s bramborami.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.