0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

 Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3817 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 3 g
Tuky 334 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle si představujeme královskou snídani. Yuzu dodá holandské omáčce úplně nový rozměr.

Suroviny

muffiny 4 ks
podélně překrojené (prodává např. Marks&Spencer nebo domácí podle našeho receptu)
vejce 8 ks
čerstvá
pstruh uzený 250 g
nebo losos
pažitka
nasekaných
Na holandskou omáčku s yuzu
žloutek 3 ks
yuzu 1,5 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, lze nahradit 4 ČL lahvované šťávy yuzu (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého + na potření muffinů

Postup

1

Začněte omáčkou. Do hrnce se silným dnem nalijte 2–3 cm vody a přiveďte k jemnému varu – voda musí jen pobublávat. Na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou misku (ideální je silná skleněná, kovová se rychle zahřeje a pak rychle zahřívá i omáčku). Miska se nesmí dotýkat přímo vody.

2

Do misky dejte žloutky, kůru a šťávu z yuzu, osolte a opepřete. Pár minut metlou šlehejte, až omáčka trošku zhoustne. V ten moment začněte tenkým praménkem za stálého šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud se všechno máslo nevstřebá.

3

Misku sundejte ze zdroje tepla a omáčku nechte mírně zchladnout, čas od času prošlehejte, hustotou by měla připomínat majonézu.

4

Pak misku s omáčkou vraťte na hrnec, přidejte do ní pár lžic horké vody a ihned zašlehejte, abyste získali tekutější konzistenci. Vypněte plamen, ale misku ponechte na svém místě, díky zbytkovému teplu omáčka nevystydne.

5

Muffiny nasucho opečte, potřete je máslem a udržujte v teple.

6

Na pošírovaná vejce naplňte po okraj vaši nejhlubší pánev (nebo nízký široký hrnec) vřelou vodou z konvice. Na silném plameni přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby voda byla těsně pod bodem varu nebo jen mírně perlila.

7

Jakmile se teplota vody ustálí, rozklepněte vejce do mističky a nechte je těsně nad hladinou sklouznout do vody – mělo by zůstat co nejvíce kompaktní. Zopakujte s ostatními vejci – pokud máte dost velkou nádobu, můžete zkusit pošírovat všech osm vajec najednou, ale jistější je vařit naráz pouze čtyři.

8

Vejce pošírujte 2 minuty pro velmi tekutou konzistenci, pro o něco pevnější je ve vodě nechte 4 minuty. Hotová vejce vylovte z vody a nechte okapat.

9

Na každou polovinu muffinu položte jedno vejce, osolte, opepřete a na vejce položte plátek uzené ryby. Polijte holandskou omáčkou, posypte pažitkou a podávejte. Pokud připravujete vejce po dávkách, servírujte první polovinu hostům rovnou, pošírovaná vejce nepočkají!

NĚCO NAVÍC
Yuzu je japonský citrus s květinovým aroma, chutí podobný mandarince a citronu. Čerstvý se u nás prakticky nedá koupit, i kvůli vysoké ceně dovozu. Dostupnější je šťáva v lahvích, prodává se v japonských specialitách. Chuť a vůně yuzu se nedá úplně napodobit, ale můžete v receptu vyzkoušet kombinaci limetové a pomerančové šťávy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč