Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

Vejce Benedikt s uzeným pstruhem a holandskou omáčkou s yuzu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3817 kcal
Bílkoviny 197 g
Cukr 3 g
Tuky 334 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Takhle si představujeme královskou snídani. Yuzu dodá holandské omáčce úplně nový rozměr.

Suroviny

muffiny 4 ks
podélně překrojené (prodává např. Marks&Spencer nebo domácí podle našeho receptu)
vejce 8 ks
čerstvá
pstruh uzený 250 g
nebo losos
pažitka
nasekaných
Na holandskou omáčku s yuzu
žloutek 3 ks
yuzu 1.5 ks
jemně nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, lze nahradit 4 ČL lahvované šťávy yuzu (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 150 g
rozpuštěného a zchladlého + na potření muffinů

1 Začněte omáčkou. Do hrnce se silným dnem nalijte 2–3 cm vody a přiveďte k jemnému varu – voda musí jen pobublávat. Na hrnec posaďte padnoucí žáruvzdornou misku (ideální je silná skleněná, kovová se rychle zahřeje a pak rychle zahřívá i omáčku). Miska se nesmí dotýkat přímo vody. Do misky dejte žloutky, kůru a šťávu z yuzu, osolte a opepřete. Pár minut metlou šlehejte, až omáčka trošku zhoustne. V ten moment začněte tenkým praménkem za stálého šlehání přilévat rozpuštěné máslo. Šlehejte, dokud se všechno máslo nevstřebá. Misku sundejte ze zdroje tepla a omáčku nechte mírně zchladnout, čas od času prošlehejte, hustotou by měla připomínat majonézu. Pak misku s omáčkou vraťte na hrnec, přidejte do ní pár lžic horké vody a ihned zašlehejte, abyste získali tekutější konzistenci. Vypněte plamen, ale misku ponechte na svém místě, díky zbytkovému teplu omáčka nevystydne.

2 Muffiny nasucho opečte, potřete je máslem a udržujte v teple.

3 Na pošírovaná vejce naplňte po okraj vaši nejhlubší pánev (nebo nízký široký hrnec) vřelou vodou z konvice. Na silném plameni přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby voda byla těsně pod bodem varu nebo jen mírně perlila. Jakmile se teplota vody ustálí, rozklepněte vejce do mističky a nechte je těsně nad hladinou sklouznout do vody – mělo by zůstat co nejvíce kompaktní. Zopakujte s ostatními vejci – pokud máte dost velkou nádobu, můžete zkusit pošírovat všech osm vajec najednou, ale jistější je vařit naráz pouze čtyři. Vejce pošírujte 2 minuty pro velmi tekutou konzistenci, pro o něco pevnější je ve vodě nechte 4 minuty. Hotová vejce vylovte z vody a nechte okapat.

4 Na každou polovinu muffinu položte jedno vejce, osolte, opepřete a na vejce položte plátek uzené ryby. Polijte holandskou omáčkou, posypte pažitkou a podávejte. Pokud připravujete vejce po dávkách, servírujte první polovinu hostům rovnou, pošírovaná vejce nepočkají!

NĚCO NAVÍC
Yuzu je japonský citrus s květinovým aroma, chutí podobný mandarince a citronu. Čerstvý se u nás prakticky nedá koupit, i kvůli vysoké ceně dovozu. Dostupnější je šťáva v lahvích, prodává se v japonských specialitách. Chuť a vůně yuzu se nedá úplně napodobit, ale můžete v receptu vyzkoušet kombinaci limetové a pomerančové šťávy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit