Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vejce Benedikt
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 21
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8789 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 326 g
Tuky 708 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není dekadentnější snídaně než vejce Benedikt. Křupavý toust, vypečená slanina a spousta másla a vajec. Příprava je jednoduchá a recept na holandskou omáčku jsme pro vás připravili detailnější i s obrázky. Teď už vejce Benedikt zvládne opravdu každý. Dietní to není, ale absolutní slast ano!

Suroviny

nebo 2 anglické muffiny
čerstvý
Na pošírovaná vejce
ocet 400 ml
vejce 4 ks
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý
z jednoho citronu

Postup

1

Na mírném ohni nechte rozpustit máslo na omáčku. Do malého rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném plameni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá (viz obr. 1).

holandská omáčka

2

Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo (viz obr. 2), dokud ho nezašleháte všechno. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom ji udržujte teplou (nejlépe nad vodní lázní).

3

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, ztlumte a udržujte těsně pod bodem varu. Vezměte větší naběračku a do poloviny nalijte ocet. Pak do ní rozklepněte vejce (viz obr. 3) a pomalu naběračku ponořte do horké vody v hrnci. Chvíli vyčkejte a poté vše opatrně vylijte z naběračky do vody (viz obr. 4). Stopujte 3 minuty. Hotové vejce poznáte tak, že ho nadzvednete z vody děrovanou naběračkou a osaháte – bílek musí být na omak pevný, žloutek měkký a pružný. Hotová vejce opatrně vyjměte a osušte na ubrousku.

pošírovaná vejce

4

Slaninu opečte na pánvi, anglický muffin překrojte podélně napůl a řeznou stranou přidejte ke slanině, aby se též opekl. Na talíř položte anglický muffin nebo toust (opečenou stranou nahoru), na něj dejte plátky slaniny, na ni trochu čerstvého špenátu, do něj usaďte vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou. 

KNOW-HOW

  • ČAS Nenechte se nikým rušit a mějte vše po ruce. Když budete šlehat žloutky, sledujte jen jejich konzistenci. Srazí se tak snadno...
  • ŠLEHÁNÍ Máslo přilévejte opravdu pomalu a nepřestávejte šlehat. Pokud máte kuchyňský robot, který umí šlehat, můžete mu šlehání (na nejnižší rychlost) klidně svěřit.
  • VODNÍ LÁZEŇ Bezpečnější než šlehat žloutky v hrnci je šlehat je v míse nad vodní lázní. Máte tak podstatně větší kontrolu nad teplotou.
  • KONZISTENCE Hotová holandská omáčka by měla pokrýt zadní část lžíce, ale přesto z ní stékat. Konzistencí by měla připomínat čerstvě uvařený pudink. 
      

Z JEDNOHO ZÁKLADU

  • HOLANDSKÉ OMÁČCE dává chuť vinný ocet, víno či vývar, který se použije do základu, a poté citron, kterým ji dochutíte. Přidat můžete třeba i pár kapek tabasca.
  • DALŠÍ OMÁČKY Stačí jen lehce obměnit holandskou omáčku a získáte další varianty – například přidáním čerstvého estragonu vznikne béarnská omáčka, když nahradíte citron krvavým pomerančem, máte omáčku maltézskou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín