0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2516 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 52 g
Tuky 212 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak nejlépe oslavit příchod jara? Slavnostním obědem plným svěžích chutí, který zahájíte noblesním předkrmem!

Suroviny

vinný ocet bílý 1 PL
vejce 4 ks
ciabatta 1 ks
střední, nakrájená na plátky
olivový olej
potočnice 4 hrsti
nebo jiné salátové lístky (nejlépe ovšem opravdu potočnice nebo směsi s ní či se šruchou)
baby chřest 300 g
krátce spařený, osvěžený studenou vodou
olivový olej panenský
ve spreji
sůl vločková
pepř barevný
čerstvě mletý
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
vymačkaná z 1 citronu, použité množství ovšem podle chuti

Postup

1

Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá.

2

Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

3

Pak udělejte ztracená vejce: Ve velkém nižším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu, vlijte ocet a po jednom opatrně vlijte vejce tak, aby měla mezi sebou rozestupy. Vařte cca 3 minuty. Uvařená vejce vyjměte děrovanou sběračkou.

4

Ciabattu opečte na pánvi nebo v troubě (v obou případech s trochou olivového oleje) dozlatova.

5

Na 4 talíře naaranžujte vždy salátové lístky, poprašte je olejem, na ně dejte baby chřest a ztracené vejce, polijte holandskou omáčkou (hlavně vejce a chřest), ozdobte vločkovou solí a barevným pepřem a podávejte s opečenou bagetou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit