Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou
Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

3/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2516 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 52 g
Tuky 212 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak nejlépe oslavit příchod jara? Slavnostním obědem plným svěžích chutí, který zahájíte noblesním předkrmem!

Související recepty

Suroviny

vinný ocet bílý 1 PL
vejce 4 ks
střední, nakrájená na plátky
olivový olej
potočnice 4 hrsti
nebo jiné salátové lístky (nejlépe ovšem opravdu potočnice nebo směsi s ní či se šruchou)
krátce spařený, osvěžený studenou vodou
olivový olej panenský
ve spreji
sůl vločková
pepř barevný
čerstvě mletý
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
vinný ocet bílý 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vymačkaná z 1 citronu, použité množství ovšem podle chuti

Postup

1

Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá.

2

Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

3

Pak udělejte ztracená vejce: Ve velkém nižším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu, vlijte ocet a po jednom opatrně vlijte vejce tak, aby měla mezi sebou rozestupy. Vařte cca 3 minuty. Uvařená vejce vyjměte děrovanou sběračkou.

4

Ciabattu opečte na pánvi nebo v troubě (v obou případech s trochou olivového oleje) dozlatova.

5

Na 4 talíře naaranžujte vždy salátové lístky, poprašte je olejem, na ně dejte baby chřest a ztracené vejce, polijte holandskou omáčkou (hlavně vejce a chřest), ozdobte vločkovou solí a barevným pepřem a podávejte s opečenou bagetou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín