Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2565 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 60 g
Tuky 212 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak nejlépe oslavit příchod jara? Slavnostním obědem plným svěžích chutí, který zahájíte noblesním předkrmem!

Suroviny

vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 4 ks
ciabatta 1 ks
střední, na plátky
olivový olej
salát 4 hrst
velké (nejlépe potočnice nebo směsi s ní - prodává M&S / se šruchou)
baby chřest 300 g
krátce spařený, osvěžený studenou vodou, cca
olivový olej
panenský, ve spreji
sůl
vločková
pepř barevný
čerstvě mletý
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
šťáva, podle chuti

1 Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

2 Pak udělejte ztracená vejce: Ve velkém nižším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu, vlijte ocet a po jednom opatrně vlijte vejce tak, aby měla mezi sebou rozestupy. Vařte cca 3 minuty. Uvařená vejce vyjměte děrovanou sběračkou.

Ciabattu opečte na pánvi nebo v troubě (v obou případech s trochou olivového oleje) dozlatova.

4 Na 4 talíře naaranžujte vždy salátové lístky, poprašte je olejem, na ně dejte baby chřest a ztracené vejce, polijte holandskou omáčkou (hlavně vejce a chřest), ozdobte vločkovou solí a barevným pepřem a podávejte s opečenou bagetou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit