Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Salát se ztraceným vejcem, baby chřestem a holandskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2565 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 60 g
Tuky 212 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak nejlépe oslavit příchod jara? Slavnostním obědem plným svěžích chutí, který zahájíte noblesním předkrmem!

Suroviny

vinný ocet bílý 1 PL
bílý
vejce 4 ks
ciabatta 1 ks
střední, na plátky
olivový olej
salát 4 hrst
velké (nejlépe potočnice nebo směsi s ní - prodává M&S / se šruchou)
baby chřest 300 g
krátce spařený, osvěžený studenou vodou, cca
olivový olej
panenský, ve spreji
sůl
vločková
pepř barevný
čerstvě mletý
Na holandskou omáčku
máslo 125 g
žloutek 2 ks
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
šťáva, podle chuti

1 Začněte holandskou omáčkou. Na mírném ohni nechte v rendlíčku rozpustit máslo. Do jiného rendlíku dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, dokud směs nezhoustne a nebude vláčná, hladká a lesklá. Odstavte a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo, dokud ho nezašleháte všechno. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a udržujte teplé (nad vodní lázní).

2 Pak udělejte ztracená vejce: Ve velkém nižším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu, vlijte ocet a po jednom opatrně vlijte vejce tak, aby měla mezi sebou rozestupy. Vařte cca 3 minuty. Uvařená vejce vyjměte děrovanou sběračkou.

Ciabattu opečte na pánvi nebo v troubě (v obou případech s trochou olivového oleje) dozlatova.

4 Na 4 talíře naaranžujte vždy salátové lístky, poprašte je olejem, na ně dejte baby chřest a ztracené vejce, polijte holandskou omáčkou (hlavně vejce a chřest), ozdobte vločkovou solí a barevným pepřem a podávejte s opečenou bagetou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit