Samozřejmě – pravou a nejpravější Tom Kha Kai v našich zeměpisných šířkách jen tak nevykouzlíme. V téhle verzi tedy oželíme kořen galangalu i kaffirové listy a budeme pracovat s tím, co český supermarket dal. I tak vás výsledek ovane horkým asijským vánkem a spolehlivě postaví na nohy.
Suroviny
Postup
Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte je a nechte stranou.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar. Přihoďte stonek citronely, zázvor, dvě chilli papričky a vařte pět minut. Pak přidejte houby a kousky kuřete a ještě pět minut povařte.
Přilijte do polévky limetkovou nebo citronovou šťávu, kokosový krém a rybí omáčku a pět minut prohřívejte na mírnějším ohni.
Na každý talíř navršte kopeček nudlí a ty zalijte horkou polévkou. Pokud máte koriandr, posypte jím (stejně jako zbývající chilli papričkou) ,hladinu‘ – a neste na stůl…
Tip Apetitu
Možná se to nezdá, ale veškeré ingredience na thajskou polévku jsou v obchodech (případně u vietnamských prodejců) už docela běžně k mání:
- Sušenou citronovou trávu/citronelu mívají v nabídce kromě supermarketů i kořenářství a prodejny zdravé výživy.
- Vaříte-li s Apetitem, možná už máte rybí omáčku doma, pokud ne – kupte si ji. Bude se hodit ještě mockrát. V regálech obvykle stojí hned vedle sójové omáčky a jmenuje se Fish Sauce.
Komentáře
Kateřina Vojtová
10.08.2014 14:15
Výborná... dnes poprvé... a
Výborná... dnes poprvé... a moc jsem si pochutnala :-))
Anonym
18.02.2006 11:57
Thaiská polievka
Anonym
30.08.2007 18:21
Apetit 10/04
Michaela Šurmanová
28.02.2009 03:17
kaffirove lsity