Thajská polévka

Thajská polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (52)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2420 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 269 g
Tuky 87 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Samozřejmě – pravou a nejpravější Tom Kha Kai v našich zeměpisných šířkách jen tak nevykouzlíme. V téhle verzi tedy oželíme kořen galangalu i kaffirové listy a budeme pracovat s tím, co český supermarket dal. I tak vás výsledek ovane horkým asijským vánkem a spolehlivě postaví na nohy.

Suroviny

kuřecí prsa 250 g
nakrájené na plátky
chilli paprička 2 ks
zbavené semínek, nakrájené najemno
nudle rýžové 100 g
tenké
vývar kuřecí 1 l
žampiony 150 g
nakrájené na plátky
zázvor (čerstvý) 1 PL
oloupaný a nastrouhaný nahrubo
limetová šťáva 2 PL
rybí omáčka 2 PL
citronát 1 ks
kokosový krém 400 ml
koriandr 1 PL
sekaný
chilli paprička 1 ks

1Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte je a nechte stranou.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar. Přihoďte stonek citronely, zázvor, dvě chilli papričky a vařte pět minut. Pak přidejte houby a kousky kuřete a ještě pět minut povařte.

3Přilijte do polévky limetkovou nebo citronovou šťávu, kokosový krém a rybí omáčku a pět minut prohřívejte na mírnějším ohni.

4Na každý talíř navršte kopeček nudlí a ty zalijte horkou polévkou. Pokud máte koriandr, posypte jím (stejně jako zbývající chilli papričkou) ,hladinu‘ – a neste na stůl…

Tip Apetitu:
Možná se to nezdá, ale veškeré ingredience na thajskou polévku jsou v obchodech (případně u vietnamských prodejců) už docela běžně k mání:

■ Sušenou citronelu (značky Tandoori) mívají v nabídce kromě supermarketů i kořenářství a prodejny zdravé výživy. 100 g vyjde na 22 Kč.

■ Vaříte-li s Apetitem, možná už máte rybí omáčku doma, pokud ne – kupte si ji. Bude se hodit ještě mockrát. V regálech obvykle stojí hned vedle sójové omáčky a jmenuje se Fish Sauce, Exotic Food, 200 ml za 40 Kč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Thaiskú polievku sme v Apetite objavili pred asi 2 rokmi..Odvtedy je našou špecialitou - nielen pre milé návštevy,ale aj pre nás samých, keď si chceme,potrebujeme svet zase prikrášliť:)) Polievka je veľmi voňavá, kombinácia kokosového mlieka, chilli a citrusu zamatová a delikatesná... Som vegetariánka,tak mäsko v citonelovo-škoricovom náleve dusím zvlášť, a do polievky pridávam viac šampiónov, kukuricu a mrkvu nakrájanú na tenké rezance.. fantastický recept!!!

Michaela Šurmanová

kaffirove listy jsem dnes potkala v Marks and Spencer na Vaclavaku... kdo by je tam chtel :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyzkoušejte osvědčené avokádové pochoutky

Rádi byste si připravili něco dobrého z avokáda? Přinášíme vám pár tipů, jak avokádo zpracovat a jaké benefity konzumace oblíbeného zeleného plodu přináší.   ...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit