0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Thajská polévka

Thajská polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Thajská polévka

4.2 / 5. Počet hodnocení: 54
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2206 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 219 g
Tuky 87 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samozřejmě – pravou a nejpravější Tom Kha Kai v našich zeměpisných šířkách jen tak nevykouzlíme. V téhle verzi tedy oželíme kořen galangalu i kaffirové listy a budeme pracovat s tím, co český supermarket dal. I tak vás výsledek ovane horkým asijským vánkem a spolehlivě postaví na nohy.

Suroviny

kuřecí prsa 250 g
nakrájená na plátky
chilli paprička 2 ks
zbavené semínek, nakrájené najemno
nudle rýžové 100 g
tenké
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
žampiony 150 g
nakrájené na plátky
zázvor (čerstvý) 1 PL
oloupaný a nastrouhaný nahrubo
limetová šťáva 3 PL
případně citronová
rybí omáčka 2 PL
citronová tráva 1 ks
kokosový krém 400 ml
koriandr 1 PL
sekaný
chilli paprička 1 ks
malá, nakrájená, na ozdobení

Postup

1

Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte je a nechte stranou.

    2

    Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar. Přihoďte stonek citronely, zázvor, dvě chilli papričky a vařte pět minut. Pak přidejte houby a kousky kuřete a ještě pět minut povařte.

      3

      Přilijte do polévky limetkovou nebo citronovou šťávu, kokosový krém a rybí omáčku a pět minut prohřívejte na mírnějším ohni.

        4

        Na každý talíř navršte kopeček nudlí a ty zalijte horkou polévkou. Pokud máte koriandr, posypte jím (stejně jako zbývající chilli papričkou) ,hladinu‘ – a neste na stůl…

          Tip Apetitu
          Možná se to nezdá, ale veškeré ingredience na thajskou polévku jsou v obchodech (případně u vietnamských prodejců) už docela běžně k mání:

          • Sušenou citronovou trávu/citronelu mívají v nabídce kromě supermarketů i kořenářství a prodejny zdravé výživy. 
          • Vaříte-li s Apetitem, možná už máte rybí omáčku doma, pokud ne – kupte si ji. Bude se hodit ještě mockrát. V regálech obvykle stojí hned vedle sójové omáčky a jmenuje se Fish Sauce.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/10

          Komentáře

          Anonym

          Thaiskú polievku sme v Apetite objavili pred asi 2 rokmi..Odvtedy je našou špecialitou - nielen pre milé návštevy,ale aj pre nás samých, keď si chceme,potrebujeme svet zase prikrášliť:)) Polievka je veľmi voňavá, kombinácia kokosového mlieka, chilli a citrusu zamatová a delikatesná... Som vegetariánka,tak mäsko v citonelovo-škoricovom náleve dusím zvlášť, a do polievky pridávam viac šampiónov, kukuricu a mrkvu nakrájanú na tenké rezance.. fantastický recept!!!

          Michaela Šurmanová

          kaffirove listy jsem dnes potkala v Marks and Spencer na Vaclavaku... kdo by je tam chtel :)

          Apetit magazín

          Komerční sdělení
          Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
          • Zdraví a výživa

          Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

          Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
          Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
          • Tipy a triky

          Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

          Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
          Jak na masové kuličky
          • Tipy a triky

          Jak na masové kuličky

          Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
          KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
          • Kvízy

          KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

          Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

          Obchod Apetit