Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás ten nejlepší recept!
Suroviny
Postup
V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Přidejte všechny hlavy z krevet (pokud chcete, nechte si dva pěkné velké exempláře v celku na ozdobu) a případně i krunýře, pokud preferujete krevety v polévce vyloupané. Vařte, dokud se voda nezačne zbarvovat dooranžova. Vývar nechte lehce zredukovat (cca na 650 ml), pak sceďte, odstraňte přitom hlavy a vyloupané krunýře.
Přidejte chilli papričky, galgan, limetové listy, citronovou trávu, chilli pastu a houby, přiveďte k varu. Přidejte krevety a rybí omáčku. Vařte, aby se krevety zbarvily dooranžova, dochuťte limetovou šťávou, přelijte do misek, ozdobte koriandrem a plátky limety a podávejte teplé.
NĚCO NAVÍC
Papričky ptačí oko (bird’s eye) mohou být i sušené. Myslete jen na to, že patří k nejpálivějším na světě. Pokud máte rádi ostré jen do jisté míry, raději je nahraďte obyčejnou chilli papričkou.
TIP ŠÉFKUCHAŘE
„Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“ prozrazuje šéfkuchař Shahaf Shabtay.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10 receptů na lahodnou thajskou polévku, které se hodí i do horkého počasí(10 receptů )
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů )
- 35 receptů, ze kterých sestavíte kompletní thajské menu(35 receptů )
- 20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy(47 receptů )
- 20 nejlepších polévek světa podle CNN: Na seznam se dostal boršč, harira, gumbo, ramen a další cizokrajné delikatesy(47 receptů )