Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (24)
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 72 g
Tuky 20 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tom yam kung, známá též jako tom yum goong, je klasická thajská polévka. Existují sice i verze s kuřetem, ale s krevetami je podle nás prostě nejlepší!

Suroviny

krevety 12 ks
velké, nevařené (včetně hlavy a krunýře, odřízněte oči a zbavte je střívka na hřbetě, chcete-li)+ hrst krevetích hlav navíc
chilli paprička 2 ks
ptačí oko (roztlučené v hmoždíři či chopperu, viz Něco navíc)
galangal 3 plátky
může být sušený, lze nahradit zázvorem
citronové listy 6 ks
čerstvé či 8 sušených (pomačkaných)
citronová tráva 1 ks
pouze bílá část - potlučená, ale v celku
chilli pasta 1 PL
nejlépe nam prik pao, pražená thajská chilli pasta
žampiony 6 ks
drobné, či hrst nakrájené hlívy ústřičné
rybí omáčka 2 ČL
+ navíc
limetová šťáva 3 PL
koriandr
čerstvý na posypání
limeta plátky
na ozdobení (nemusí být)

1 V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Přidejte všechny hlavy z krevet (pokud chcete, nechte si dva pěkné velké exempláře v celku na ozdobu) a případně i krunýře, pokud preferujete krevety v polévce vyloupané. Vařte, dokud se voda nezačne zbarvovat dooranžova. Vývar nechte lehce zredukovat (cca na 650 ml), pak sceďte, odstraňte přitom hlavy a vyloupané krunýře.

2 Přidejte chilli papričky, galgan, limetové listy, citronovou trávu, chilli pastu a houby, přiveďte k varu. Přidejte krevety a rybí omáčku. Vařte, aby se krevety zbarvily dooranžova, dochuťte limetovou šťávou, přelijte do misek, ozdobte koriandrem a plátky limety a podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC
Papričky ptačí oko (bird’s eye) mohou být i sušené. Myslete jen na to, že patří k nejpálivějším na světě. Pokud máte rádi ostré jen do jisté míry, raději je nahraďte obyčejnou chilli papričkou.

TIP ŠÉFKUCHAŘE
„Tohle jídlo spolehlivě nastartuje asijský kulinární svátek. Můžete ho ještě doplnit krevetovými lupínky. Polévku jezte maximálně deset až patnáct minut po dovaření, aby neztratila chuť. Já ji mám rád s větším množstvím limety a jím k ní kousky čerstvého kokosu,“ prozrazuje šéfkuchař Shahaf Shabtay.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit