Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Průvodce potravinami v Sapě: Od teď už budete vědět, co dáváte do košíku a kde dobře nakoupit

Sapa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Milujete asijskou kuchyni a chcete si typické pokrmy doma připravit tak, aby chutnaly autenticky? Pak by vám určité suroviny neměly v nákupním seznamu chybět. Poradíme vám, kde je v Sapě sehnat a jak se v nich vyznat. Nezapomeňte si pustit naše video, ze kterého se dozvíte spoustu užitečných tipů, které se vám při návštěvě této vietnamské tržnice budou hodit.

  • Thajská bazalka má lehce pendrekovou chuť, použít ale můžete i tu, která se běžně prodává u nás.
  • Rýžové nudle a rýžový papír dobře nosí chuť a jsou bez lepku, rozumějí si se sladkým i se slaným. Jejich úprava vždy začíná namočením.
  • Limeta má nezaměnitelnou kyselou chuť a aroma. Citron ji nenahradí! V Thajsku je také populární kafírová limeta, která má silné aroma. Do jídla se používají nejčastěji její listy, které u nás seženete ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami. Prodávají se i mražené. Hodit se budou například do géng khíjau wán gaj neboli do kuřecího masa na zeleném kari.
  • Zázvor: Kupujte vždy raději větší kořen pro případy, že by měl slabou chuť a do jídla ho bylo nutné použít víc.
Skryt pre seznam
  • Sójové výhonky jsou jemně nasládlé a svěže křupavé.
  • Galangal je rostlina příbuzná zázvoru, s tím běžným ale kromě tvaru zase tolik podobného nesdílí. Má méně šťávy a je jemnější. Vyniká lehce limetkovou chutí.
  • Palmový cukr třtinovým cukrem nenahradíte. Má totiž jinou chuť (chutná tak trochu po karamelu) i sladivost.
  • Citronová tráva dodává jídlu specifickou vůni. Používá se dvěma způsoby: stonek naklepete (například paličkou na maso), aby se narušila struktura, a dáte do vývaru anebo vezmete nejměkčí část stonku, oloupete ji, nakrájíte na malé kousíčky a použijete do marinád nebo omáček.
  • Chilli papričky Cayenne (kajenský pepř) nenahrazujte ani feferonkami, ani jiným druhem papriček. Mají specifickou chuť i pálivost.
  • Tamarind: Plody stejnojmenného stromu jsou dlouhé skořápky, uvnitř kterých semena pokrývá tmavá červenohnědá dřeň hutné mazlavé konzistence, podobná sušeným datlím či fíkům, se sladkokyselou chutí připomínající švestková povidla. Obsah skořápek se svaří, zbaví semen a vznikne tamarindová omáčka.
  • Koriandr je svěží bylinka, která je rozšířená po celém světě, ale nejvíce ji máme spojenou s asijsou kuchyní. I v Thajsku na ni nedají dopustit.

Omáčky a spol.

  • Sweet and chilli omáčka: je dobrá jako základ různých marinád, na pečení masa, k dochucování anebo do zálivek a dipů.
  • Sladkokyselá tamarindová omáčka: se vyrábí z plodů tamarindu a dodává typickou chuť například nudlím pad thai.
  • Rybí omáčka: vyrábí se z fermentovaných ančoviček. Má velmi intenzivní aroma (zvláště když se zahřeje), hodí se do marinád a používá se k dochucení, ale i k dosolení.
  • Ústřicová: omáčka ústřicová omáčka má hustší (rosolovou) konzistenci, než klasická rybí omáčka
  • Sriracha: thajská sriracha je sice trochu jiná než ta, která se prodává u nás (thajská obsahuje papričky Cayenne, ta s logem kohouta jalapeño), ale to nic nemění na tom, že byste na ni při přípravě některých thajských pokrmů neměli zapomínat.
  • Kokosové mléko: využijete ho při přípravě sladkých i slaných jídel. A vyrobit si ho můžete i doma, podle našeho receptu to hravě zvládnete.
  • Rýžový ocet: se používá do dipů i do omáček, je velmi jemný, nejblíže má asi k bílému vinnému octu.
  • Sójová omáčka: jde o nezbytný základ asijské kuchyně. Zkusit můžete i tu s houbovou příchutí, kterou do Thajska přinesli čínští imigranti. Říká se jí ‚see ew‘.
  • Zelená kari pasta: na rozdíl od červené kari pasty je jemnější, obsahuje šalotku, chilli (zelené), sůl, sójový olej, cukr, česnek, citrónovou trávu, lístky bazalky a galangal.
  • Červená kari pasta: budete ji potřebovat při přípravě polévky tom kha kai. Vyrobit si ji můžete i doma, z šalotky, chilli, soli, sójového oleje, cukru, česneku, citrónové trávy, lístků bazalky a galangalu.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...