Vařte se zelenými banány plantains

sdílet:
Narazili jste v obchodě na úplně zelené banány a nekoupili jste je, protože se vám zdály nezralé? Možná to byly plantains, banány, které jsou považovány spíše za zeleninu než za ovoce a zelená barva u nich není na závadu. Ochutnejte je.

Plantains pocházejí z Indie, velmi oblíbené jsou v karibských zemích a západní Africe. Mohou připomínat obyčejné banány, ale liší se od nich obsahem škrobu (nejsou tak sladké) a použitím v kuchyni. Zatímco sladké banány, které koupíte v běžné obchodní síti, si můžete dát ke svačině jen tak syrové, plantains nejsou vhodné k přímé konzumaci a vždy musejí projít tepelnou úpravou.

Na rozdíl od sladkých banánů si plantains zachovají svůj tvar a nerozvaří se. Obvykle jsou podávány smažené nebo pečené. Připravují se například jako přílohová kaše nebo banánové chipsy. V kuchyni mají proto využití spíše jako zelenina než ovoce. Kromě použití a chuti se plantains od banánů liší také vzhledem. Jsou delší a mají silnější slupku.

Zaujaly vás plantains? Uvařte si jednoduché masové ragú. Důležité je použít takové plody, které nejsou ani moc zelené, ani přezrálé (tedy hnědé až černé). Až je ochutnáte, určitě je budete chtít na svém stole častěji.

Dušené kuřecí a vepřové s banány plantains



Ingredience:

  • 3 zelené banány plantains
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 0,7 kg vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na asi 4cm kostky
  • 0,7 kg vykostěných vepřových žeber nebo ramínka, nakrájených na asi 4cm kostky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 420 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostky
  • 1 velká zelená paprika, nakrájená na kostky
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 0,5 kg brambor, nejlépe s červenou slupkou, omytých a nakrájených na větší kostky
  • 8 lžic nasekané čerstvé natě koriandru

Příprava jídla:


1 Odřízněte konce banánů a slupku na čtyřech místech opatrně nařízněte, pozor, ať nenakrojíte dužinu. Minutu je zahřívejte v mikrovlnné troubě na střední výkon, poté slupku oloupejte.

2 Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, sůl, oregano, pepř a nové koření. Až se koření rozvoní, vmíchejte maso. Za častého míchání opékejte na vysokém plameni, dokud se maso nezatáhne (trvá to asi 10 minut). Přidejte banány, krájená rajčata, cibuli, papriku, ocet a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu.

3 Stáhněte plamen, zakryjte a na středně nízkém plameni vařte 20 minut. Přidejte brambory a vařte na mírném ohni dalších 40 minut. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Posypte koriandrem, který skvěle dotáhne exotickou chuť omáčky a dušeného masa.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit