Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninové banány jsou skvělou alternativou brambor: Jak si z nich připravit sladko-slanou přílohu k masu

Plantain
ZDROJ: Victor Kwashie/Unsplash
sdílet:

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je někdo sklidil o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů se banány plantain nejvíce hodí!

Obyvatelé Asie a Afriky znali plantainy (nebo také plantejny) již v 6. století před našim letopočtem, k nám se dostali terpve nedávno. Tento druh banánů je odrůdou banánovníku Musa × Paradisiaca.

Kde plantain koupit?

Plantainy představují důležitou složku jídelníčku obyvatel západní a střední Afriky, Karibiku, severu jižní Ameriky i jihovýchodní Asie a Oceánie. U nás je můžete koupit například v Makru, na Rohlíku, v Sapě nebo na e-shopu Orient Food. Stojí okolo 90 korun za kilo. 

Plantain banány koupíte nejčastěji zelené, tedy nezralé. Ty mají trpkou svíravou chuť, nekonzumují se ani ze syrova a ani se s nimi nevaří. Vaří se až ze zralých plantainů, které jsou žluté a mají na sobě černé fleky. Za syrova můžete jíst zcela zralé plantainy, jejichž šlupka celá zčerná. Obsahují hodně škrobu a chutí připomínají skladké brambory s lehkou banánovou chutí. Na rozdíl od klasických žlutých banánů jsou plantain větší, mají silnější slupku a zachovávají si po uvaření původní tvar.

  • Plantainy jsou skvělé jako příloha k hlavnímu jídlu, například v podobě banánové kaše namísto klasické bramborové nebo nakrájené na plátky a opečené.

Plantainové chipsy Kelewele

Vyzkoušejte recept na kořeněné smažené banánové chipsy známé jako kelewele. Banány se nakrájejí na kostičky, obalí ve směsi koření a následně se smaží dozlatova. Pokrm kelewele pochází původně z ghanské kuchyně, kde si jej běžně můžete dopřát na ulici jako ,street food. S kelewele se kromě Ghany setkáte i v dalších částech Afriky, v Asii, Karibiku nebo v Latinské Americe.

Potřebovat budete:

  • 4 – 6 banánů plantain (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce vody
  • rostlinný olej
  1. Banány oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V míse smíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Jakmile máte směs pořádně rozmíchanou, můžete přidat nakrájené banány.
  3. Rozehřejte pánev a dejte na ni dostatek oleje, aby mohly banány při smažení ,,plavat”.
  4. Osmažte banány ze všech stran a poté je přemístěte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.

Tip: Smažené banánové chipsy jsou nejlepší ještě teplé. Buď je hned po usmažení podávejte, nebo je až do podávání uchovávejte na teplém místě.

Masové ragú s banány plantain

Oblíbený pokrm z kuchyně johovýchodní Asie - masové ragú se zelenými banány.  

Potřebovat budete:

  • 3 zelené banány plantain
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 0,7 kg vykostěných kuřecích stehen - bez kůže, nakrájených na kostky
  • 0,7 kg vykostěných vepřových žeber - nakrájených na kostky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 420 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 velká cibule - nakrájená na kostky
  • 1 velká zelená paprika - nakrájená na kostky
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 0,5 kg brambor - nejlépe s červenou slupkou, nakrájených na kostky
  • 8 lžic nasekané čerstvé natě koriandru
  1. Nejdříve odřízněte konce banánů a slupku na čtyřech místech opatrně nařízněte, pozor, ať nenakrojíte dužinu. Minutu je zahřívejte v mikrovlnné troubě na střední výkon, poté slupku oloupejte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, sůl, oregano, pepř a nové koření. Až se koření rozvoní, vmíchejte maso. Za častého míchání opékejte na vysokém plameni, dokud se maso nezatáhne (trvá to asi 10 minut). Přidejte banány, krájená rajčata, cibuli, papriku, ocet a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu.
  3. Stáhněte plamen, zakryjte a na středně mírném plamenu vařte 20 minut. Přidejte brambory a vařte na mírném ohni dalších 40 minut. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Přidejte koriandr, který skvěle dotáhne exotickou chuť omáčky a dušeného masa.

Bolon de verde

Bolon de verde jsou smažené banánové knedlíčky plněné sýrem nebo chorizem oblíbené v Peru, Ekvádoru a v Karibiku, jeho kořeny však sahají do Afriky. 

Potřebovat budete:

  • 4 zelené banány (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 5 lžic másla nebo sádla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 hrnek strouhaného sýru, vařeného choriza nebo slaniny
  • sůl a chilli podle chuti
  1. Nejdříve osmažte na másle nebo na sádle banány nakrájené na kousky.
  2. Až budou banány měkké a mírně nazlátlé posypte je kmínem, solí a můžete přidat i chilli. 
  3. Ještě horké banány přemístěte do misky a rozmačkejte je pomocí mačkadla na brambory. 
  4. Až banány rozmačkáte, tvarujte z nich kuličky. Jejich velikost by měla být jako vaše dlaně.
  5. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek, do kterého vložte sýr, chorizo nebo slaninu. Náplň jemně vtlačte do důlku a zakulaťte.
  6. Rozpalte pánev a přidejte olej, na kterém budete smažit. Kuličky osmažte ze všech stran, dokud nejsou křupavé a nazlátlé.
  7. Poté kuličky přemístěte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste z nich odsáli přebytečný tuk. Bolon de verde podávejte teplé.

Zdroje: Orient Food, Apetit, Rohlík

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...