0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vařte se zelenými banány plantains

Banány plantain
ZDROJ: Daniele Franchi/Unsplash.com
sdílet:

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů se banány plantain nejvíce hodí!

Obyvatelé Asie a Afriky znali plantainy (nebo také plantejny) již v 6. století před našim letopočtem. Tento druh banánů byl součástí jejich každodenního jídelníčku. Už tehdy z nich uměli vykouzlit opravdové pochoutky - banány jedli pečené na ohni nebo je sušili.

  • Plantainy představují důležitou složku jídelníčku obyvatel západní a střední Afriky, Karibiku, severu jižní Ameriky i jihovýchodní Asie a Oceánie.
  • Do České republiky se plantainy sice začaly dovážet teprve nedávno, dnes je najdete ve všech větších supermarketech.
  • Plantainy jsou určené k tepelnému zpracování. Za syrova se jíst nedají, mají trpkou svíravou chuť. 
  • Obsahují hodně škrobu a chutí mohou připomínat brambory. Na rozdíl od klasických žlutých banánů jsou tyto zelené větší, mají silnější slupku a zachovávají si po uvaření původní tvar. 
  • Plantainy jsou skvělé jako příloha k hlavnímu jídlu, například v podobě banánové kaše namísto klasické bramborové nebo nakrájené na plátky a opečené.

Kelewele - chuť střední Afriky

Vyzkoušejte recept na kořeněné smažené banánové chipsy známé jako kelewele. Banány se nakrájejí na kostičky, obalí ve směsi koření a následně se smaží dozlatova. Pokrm kelewele pochází původně z ghanské kuchyně, kde si jej běžně můžete dopřát na ulici jako ,street food. S kelewele se kromě Ghany setkáte i v dalších částech Afriky, v Asii, Karibiku nebo v Latinské Americe. 

Potřebovat budete:

  • 4 – 6 banánů plantain (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce vody
  • rostlinný olej
  1. Banány oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V míse smíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Jakmile máte směs pořádně rozmíchanou, můžete přidat nakrájené banány.
  3. Rozehřejte pánev a dejte na ni dostatek oleje, aby mohly banány při smažení ,,plavat”.
  4. Osmažte banány ze všech stran a poté je přemístěte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.

Tip: Smažené banánové chipsy jsou nejlepší ještě teplé. Buď je hned po usmažení podávejte, nebo je až do podávání uchovávejte na teplém místě.

Masové ragú s banány plantain

Oblíbený pokrm z kuchyně johovýchodní Asie - masové ragú se zelenými banány.  

Potřebovat budete:

  • 3 zelené banány plantain
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, drcené
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 0,7 kg vykostěných kuřecích stehen - bez kůže, nakrájených na kostky
  • 0,7 kg vykostěných vepřových žeber - nakrájených na kostky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 420 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 velká cibule - nakrájená na kostky
  • 1 velká zelená paprika - nakrájená na kostky
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 0,5 kg brambor - nejlépe s červenou slupkou, nakrájených na kostky
  • 8 lžic nasekané čerstvé natě koriandru
  1. Nejdříve odřízněte konce banánů a slupku na čtyřech místech opatrně nařízněte, pozor, ať nenakrojíte dužinu. Minutu je zahřívejte v mikrovlnné troubě na střední výkon, poté slupku oloupejte.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek, sůl, oregano, pepř a nové koření. Až se koření rozvoní, vmíchejte maso. Za častého míchání opékejte na vysokém plameni, dokud se maso nezatáhne (trvá to asi 10 minut). Přidejte banány, krájená rajčata, cibuli, papriku, ocet a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu.
  3. Stáhněte plamen, zakryjte a na středně mírném plamenu vařte 20 minut. Přidejte brambory a vařte na mírném ohni dalších 40 minut. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Přidejte koriandr, který skvěle dotáhne exotickou chuť omáčky a dušeného masa.

Bolon de verde

Bolon de verde jsou smažené banánové knedlíčky plněné sýrem nebo chorizem oblíbené v Peru, Ekvádoru a v Karibiku, jeho kořeny však sahají do Afriky. 

Potřebovat budete:

  • 4 zelené banány (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 5 lžic másla nebo sádla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 hrnek strouhaného sýru, vařeného choriza nebo slaniny
  • sůl a chilli podle chuti
  1. Nejdříve osmažte na másle nebo na sádle banány nakrájené na kousky.
  2. Až budou banány měkké a mírně nazlátlé posypte je kmínem, solí a můžete přidat i chilli. 
  3. Ještě horké banány přemístěte do misky a rozmačkejte je pomocí mačkadla na brambory. 
  4. Až banány rozmačkáte, tvarujte z nich kuličky. Jejich velikost by měla být jako vaše dlaně.
  5. Uprostřed každé kuličky udělejte důlek, do kterého vložte sýr, chorizo nebo slaninu. Náplň jemně vtlačte do důlku a zakulaťte.
  6. Rozpalte pánev a přidejte olej, na kterém budete smažit. Kuličky osmažte ze všech stran, dokud nejsou křupavé a nazlátlé.
  7. Poté kuličky přemístěte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste z nich odsáli přebytečný tuk. Bolon de verde podávejte teplé.

Související články

Není banán jako banán: obyčejný, fairtrade nebo bio?
  • Poradna

Není banán jako banán: obyčejný, fairtrade nebo bio?

Banány jsou celosvětově jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jeden z online obchodů s potravinami je dokonce uvádí jako nejprodávanější produkt z celého svého sortimentu. Který z nich si však vybrat? Jaký je rozdíl mezi...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit