Sommeliér Tomáš Brůha nám prozradil, která vína sluší podzimu. Držte se jeho rad, a víno, které si pořídíte, bude stát za to.
Záleží na počasí
Na podzim můžete pít v podstatě stejná vína jako ve zbývajících ročních obdobích. Vhodné je řídit se počasím.
- „Všeobecně se říká, že čím chladnější počasí je, tím více inklinujeme k pití červených vín,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club. Díky pokojové teplotě, ve které se červená vína podávají, máme při jejich konzumaci hřejivější pocit než u vychlazených bílých vín.
- Pokud vás poslední teplé dny babího léta nalákají ke grilování, doporučuje sommeliér pít vína růžová – a to jak k rybám, tak i poněkud atypicky k červenému masu.
Záleží na úpravě
Podzim září žlutými a oranžovými odstíny. Neodmyslitelně k němu patří také dýně, a to nejen jako dekorace. K jídlům z dýní pijte bílé víno. Vedle nešlápnete s odrůdami ryzlink vlašský nebo müller thurgau.
- Vybíráte-li víno k oblíbené krémové polévce zjemněné smetanou, doporučuje Tomáš Brůha burgundské odrůdy – chardonnay, rulandské bílé nebo rulandské šedé.
- „I víno růžové může vytvořit zajímavou kombinaci, především barevnou,“ doplňuje sommeliér.