0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vína, která chutnají na podzim

Vína, která chutnají na podzim
sdílet:

Sommeliér Tomáš Brůha nám prozradil, která vína sluší podzimu. Držte se jeho rad, a víno, které si pořídíte, bude stát za to.

 

Záleží na počasí

Na podzim můžete pít v podstatě stejná vína jako ve zbývajících ročních obdobích. Vhodné je řídit se počasím. „Všeobecně se říká, že čím chladnější počasí je, tím více inklinujeme k pití červených vín,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club. Díky pokojové teplotě, ve které se červená vína podávají, máme při jejich konzumaci hřejivější pocit než u vychlazených bílých vín. Pokud vás poslední teplé dny babího léta nalákají ke grilování, doporučuje sommeliér pít vína růžová – a to jak k rybám, tak i poněkud atypicky k červenému masu.

Záleží na úpravě

Podzim září žlutými a oranžovými odstíny. Neodmyslitelně k němu patří také dýně, a to nejen jako dekorace. K jídlům z dýní pijte bílé víno. Vedle nešlápnete s odrůdami ryzlink vlašský nebo müller thurgau. Vybíráte-li víno k oblíbené krémové polévce zjemněné smetanou, doporučuje Tomáš Brůha burgundské odrůdy – chardonnay, rulandské bílé nebo rulandské šedé. „I víno růžové může vytvořit zajímavou kombinaci, především barevnou,“ doplňuje sommeliér. 

Tip na víkend: Mělnické vinobraní

Kde víno ochutnat? Na podzim se pořádá nespočet vinobraní, degustací nebo vinných festivalů. Jedním z nich je Mělnické vinobraní, které se koná již tento víkend! Ochutnejte na něm vína, která k podzimu prostě patří. Zahájení proběhne v pátek ve 14 hodin v historickém centru Mělníka, kde mj. zahrají Mňága a Žďorp nebo Adam Mišík. Část festivalu bude po celý víkend přístupná zdarma, místa s hudebním vystoupením budou zpoplatněna. Kromě stánků s víny malých i velkých českých vinařství bude připraven bohatý program pro děti – divadelní představení, zpívánky nebo tematické dětské dílny. Více info zde. 

Související články

Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč