0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vína, která chutnají na podzim

Vína, která chutnají na podzim
sdílet:

Sommeliér Tomáš Brůha nám prozradil, která vína sluší podzimu. Držte se jeho rad, a víno, které si pořídíte, bude stát za to.

 

Záleží na počasí

Na podzim můžete pít v podstatě stejná vína jako ve zbývajících ročních obdobích. Vhodné je řídit se počasím. „Všeobecně se říká, že čím chladnější počasí je, tím více inklinujeme k pití červených vín,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club. Díky pokojové teplotě, ve které se červená vína podávají, máme při jejich konzumaci hřejivější pocit než u vychlazených bílých vín. Pokud vás poslední teplé dny babího léta nalákají ke grilování, doporučuje sommeliér pít vína růžová – a to jak k rybám, tak i poněkud atypicky k červenému masu.

Záleží na úpravě

Podzim září žlutými a oranžovými odstíny. Neodmyslitelně k němu patří také dýně, a to nejen jako dekorace. K jídlům z dýní pijte bílé víno. Vedle nešlápnete s odrůdami ryzlink vlašský nebo müller thurgau. Vybíráte-li víno k oblíbené krémové polévce zjemněné smetanou, doporučuje Tomáš Brůha burgundské odrůdy – chardonnay, rulandské bílé nebo rulandské šedé. „I víno růžové může vytvořit zajímavou kombinaci, především barevnou,“ doplňuje sommeliér. 

Tip na víkend: Mělnické vinobraní

Kde víno ochutnat? Na podzim se pořádá nespočet vinobraní, degustací nebo vinných festivalů. Jedním z nich je Mělnické vinobraní, které se koná již tento víkend! Ochutnejte na něm vína, která k podzimu prostě patří. Zahájení proběhne v pátek ve 14 hodin v historickém centru Mělníka, kde mj. zahrají Mňága a Žďorp nebo Adam Mišík. Část festivalu bude po celý víkend přístupná zdarma, místa s hudebním vystoupením budou zpoplatněna. Kromě stánků s víny malých i velkých českých vinařství bude připraven bohatý program pro děti – divadelní představení, zpívánky nebo tematické dětské dílny. Více info zde. 

Související články

Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit