0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

3.2 / 5. Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3453 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní francouzská specialita, coq au vin, prošla mírnou, ale lahodnou metamorfózou. Výsledkem jsou marinovaná kuřecí stehýnka, podušená ve voňavé omáčce plné vína. Místo klasických žampionů v ní zaujaly sušené švestky. Výtečné!

Suroviny

víno červené 750 g
kuřecí čtvrtky 4 ks
rostlinný olej 3 PL
máslo 25 g
rajče 2 ks
nasekaná
mouka pšeničná hladká 1 PL
bobkový list 2 ks
tymián snítka
sušená pomerančová kůra 1 proužek
z bio pomeranče
švestky 20 ks
sušené
škrob 1 ČL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
cukr špetka
na dochucení
1 Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.
2 Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.
3 Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.
4 Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.
5 Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

Markéta Staňková

Je to opravdu výborný recept! Jako základní ingredienci jsem použila vykoštěné kohoutí maso. Doopravdy fascinující pokrm, chutnal celé rodině :-)

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč