Základní francouzská specialita, coq au vin, prošla mírnou, ale lahodnou metamorfózou. Výsledkem jsou marinovaná kuřecí stehýnka, podušená ve voňavé omáčce plné vína. Místo klasických žampionů v ní zaujaly sušené švestky. Výtečné!
Suroviny
víno červené
750
g
kuřecí čtvrtky
4
ks
rostlinný olej
3
PL
máslo
25
g
rajče
2
ks
nasekaná
bobkový list
2
ks
tymián
snítka
sušená pomerančová kůra
1
proužek
z bio pomeranče
švestky
20
ks
sušené
škrob
1
ČL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
cukr
špetka
na dochucení
Postup
1
Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.
2
Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.
3
Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.
4
Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.
5
Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestkové hody: 10 receptů se švestkami, co musíte zkusit(10 receptů )
- Nejlepší kombinace masa a hroznů aneb Připravte si maso na víně(23 receptů )
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů )
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
Komentáře