Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
,Kohout na víně' se sušenými švestkami

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

3.7/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3453 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 382 g
Tuky 88 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní francouzská specialita, coq au vin, prošla mírnou, ale lahodnou metamorfózou. Výsledkem jsou marinovaná kuřecí stehýnka, podušená ve voňavé omáčce plné vína. Místo klasických žampionů v ní zaujaly sušené švestky. Výtečné!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
nasekaná
tymián snítka
sušená pomerančová kůra 1 proužek
z bio pomeranče
sušené
škrob 1 ČL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
cukr špetka
na dochucení

Postup

1
Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.
2
Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.
3
Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.
4
Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.
5
Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/11

Komentáře

17.03.2009 21:56
Je to opravdu výborný recept! Jako základní ingredienci jsem použila vykoštěné kohoutí maso. Doopravdy fascinující pokrm, chutnal celé rodině :-)

Apetit magazín