Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vařit s červeným vínem?

Maso a víno
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Červené se podává v pokojové teplotě, postupně rozvine svou chuť a cítit z něj můžeme vedle lesních plodů, kávy třeba i tabák. Pro opravdovou smyslovou harmonii zkuste červené víno přidat k hlavnímu chodu rovnou při vaření. Poradíme vám, jaké vinné odrůdy se hodí k hovězímu, vepřovému, ale také zvěřině a dalším druhům masa.

Na vínu nešetřete, do vaření dávejte stejné víno, které k pokrmu budete později popíjet. Červené víno se skvěle hodí ke kořeněnému, tmavému masu, sýrům a těstovinám.

Hovězí

Hovězí maso vyžaduje červená vína s vyšším obsahem kyselin.

  • Dušené hovězí maso si skvěle rozumí s odrůdou Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Pečeně ladí s Merlotem.
  • Steak servírujte s Cabernetem, tataráku sluší třeba Frankovka.
  • Dokonalé snoubení červeného vína a hovězího masa naleznete v tomto vyhlášeném francouzském receptu.

Vepřové

  • Dušené vepřové si velice dobře rozumí s Pinotem noir, ušlechtilou odrůdou, které se také říká Rulandské modré.
  • K vepřovým steakům se hodí kořenitější odrůdy, jakými jsou Cabernet Sauvignon nebo francouzské Carmenere.
  • Při vaření i dušení neuděláte chybu, když přidáte Modrý Portugal, jenž je hojně pěstován v Rakousku i u nás na Moravě.
  • A jaké víno přidat do guláše? Frankovku, pro výraznější chuť kabinetní nebo barrigue.
  • A na červené nezapomeňte ani při vaření ragú. Co se nevyvaří, to se vypije.

Jehněčí

Maso jehněčí i skopové přímo vybízí ke kombinaci s červeným vínem. Aroma masa se totiž dokonalé snoubí s chutí aromatických vín. Doporučuje se tedy podávat zralá vína, jakými jsou Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pro francouzský nádech jej propojte s Bordeaux, pro španělský zase s Riojou.

  • Skopové si zaslouží víno s bohatou tříslovinou, zkuste již zmiňovaný Cabernet Sauvignon či Merlot. A pokud si k jehněčímu chcete servírovat opravdu plné aroma, vyzkoušejte Shiraz nebo Syrah.

Zvěřina

Plná chuťově vyzrálá červená vína podtrhnou nevšední chuť zvěřiny.

  • Srstnatá zvěřina (daněk, divočák, muflon, jelen, srnec) se hodí k těžkým vínům starších ročníků či vínům školených v barrigue. Nejlépe se hodí Frankovka či Cabernet Sauvignon.
  • Pernatá zvěřina (bažant, koroptev, křepelka, divoká husa, kachna) se v chuti nejlépe snoubí s Cabernet Moravia či Sauvignon či Svatovavřinecké školené v sudech barrigue vám na jazyku připraví samu dokonalost.
  • Zajíce na divoko doporučujeme servírovat s výrazným vínem André. Chybu však neuděláte, když zvěřinu při dušení či pečení podlijete a budete servírovat s Frankovkou nebo Rulandským modrým.

Drůbež

Ke kuřecímu a krůtímu masu se hodí vína bílá, ke grilovaní se však může podávat i Merlot. K červenému masu z krocana naopak ladí pouze červené odrůdy, Modrý Portugal i Rulandské modré.

  • Pečenou husu i kachnu skvěle doplníte vyzrálými červenými víny typu Frankovka, Pinot Noir či Svatovavřinecké. V listopadu se nebojte sáhnout po Svatomartinském.

Tip redakce:

Pokud se ve vínu příliš nevyznáte a chtěli byste sázku na jistotu, objednejte si víno z e-shopů, které jsou na kvalitní vína zaměřená.

  • Jedním z nich je například Víno z archivu, kde vám odborníci poradí přímo po telefonu. Vybírat můžete podle ročníků i druhů vín a koupit si třeba i víno jako investici nebo obdarovat k narozeninám blízké lahví přesně z jejich ročníku.
  • Další skvělá vína najdete také na e-shopu Premiere Wines, kde můžete díky přehlednému filtru nastavit výběr podle svých preferencí. Od ročníku až po značku.
  • Na e-shopu Tovino můžete filtrovat třeba i zemi, která bývá často žádaným kritériem. Filtrovací systém je zde opravdu komplexní, nastavit lze i obsah alkoholu či k jakému jídlu se lahev hodí. K dispozici jsou i levnější kousky než například u zmíněných dvou značek.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín