Jehněčí, kraslice, beránci, mazance a…? Velikonoční nádivka! Hýří barvami, je plná vajíček a bylinek a k Velikonocům neodmyslitelně patří. Na Bílou sobotu, tedy již za týden, nesmí chybět k žádné velikonoční večeři.
Pár triků k přípravě
Nádivky se připravují s mlékem, oblíbeným kořením a pečivem klidně staršího data. Když chcete, aby byla nadýchanější, použijte zvlášť žloutky a našlehané bílky opatrně vmíchejte až nakonec.
- Klasicky se připravuje s uzeným masem, případně s anglickou slaninou, ale jestli nemáte maso rádi, bude vám chutnat s hráškem anebo s houbami.
Zelení nešetřete
Do nádivky se vyplatí zahrnout mladé kopřivy, které se před použitím spařují horkou vodou. Na kopřivy vyrazte nejlépe úplně mimo civilizaci, daleko od silnic. Vezměte si s sebou rukavice, aby vás kopřivy nepožahaly. Vybírejte rostlinky menší než 30 cm.
- Alternativou ke kopřivám může být čerstvý listový špenát, bršlice kozí noha nebo česnek podivný či medvědí.
- Nezapomeňte ani na jarní bylinky, jako je řeřicha, petrželová nať nebo pažitka.
Teplá i studená
Když se vám nechce rozehřívat troubu, zkuste nádivku upéct třeba v remosce. Podávejte ji teplou s bramborami nebo s mladým masem. Druhý den chutná i studená s kyselou okurkou a pečivem.
Je na vás, jak si svou domácí nádivku připravíte a co si do ní dáte. Můžete se ale nechat inspirovat našimi recepty.
Zdroj informací: Apetit