Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (1)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3859 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 323 g
Tuky 161 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na klasickou nádivku zkrátka nedáme dopustit. Zkuste ji ale posunout ještě o krok dál a vylepšit ji nasekanými mandlemi!

Suroviny

rohlíky 7 ks
nebo housky, z předchozího dne
mléko 150 ml
plnotučné, část lze nahradit uzeným vývarem
máslo 50 g
změklé
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
strouhaný
uzené maso 300 g
libovolné, předem uvařené, zchladlé, vývar můžete uchovat
150 g
zelené lupení mladý špenát, medvědí česnek, petrželka, kopřivy…
mandle 1 hrst
velká hrst, nasekané

1 Troubu předehřejte na 180°C. Pečivo nakrájejte na úhledné kostičky a nechte proschnout (nejlepší je pečivo nakrájené již předchozího dne. Pokud spěcháte, můžete si pomoci troubou a kostičky v ní za mírné teploty prosušit).

2 Mléko mírně ohřejte a rozmíchejte v něm máslo a žloutky, osolte, opepřete a párkrát strouhněte muškátový oříšek. (Část mléka můžete nahradit vývarem z uzeného masa.) Do mísy dejte pečivo a zalijte jej směsí mléka, másla a žloutků. Uzené maso nakrájejte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte maso, zelené lupení (medvědí česnek posekejte, kopřivy jako jediné je lepší spařit a vymačkat z nich přebytečnou vodu). Směs spojte opatr- ně sněhem, nalijte do vymazané a strouhankou vysypané formy na biskupský chlebíček. Posypte mandlemi, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nezezlátne.

NĚCO NAVÍC
Použít můžete cokoli zeleného, i rukolu nebo polníček. Nejlepší je směs, jen z rukoly by mohla nádivka chutnat hořce. Mandle můžete vmíchat i dovnitř nádivky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit