Vyrobte si vlastní kysané zelí

Vyrobte si vlastní kysané zelí
sdílet:

Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži. Víte, jak na to?

Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí. Kromě toho vám doporučí, jak kysané zelí dál využít – samozřejmě pokud ho nesníte hned jen tak…

Jak na domácí kvašené zelí?

  • Nejprve ho očistěte, pak nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte.
  • Po rovnoměrném prosolení a prosypání kmínem se zelí tluče v míse paličkou, dokud nezíská jasnější barvu a nepustí šťávu.
  • Takto upravenou zeleninu pak stačí natlačit do omytých a osušených sklenic, nejlépe s patentním uzávěrem.
  • Po třech dnech již můžete zelí jíst.

Podrobný návod a tipy na domácí přípravu kvašeného zelí najdete v únorovém Apetitu. Pro inspiraci pro vás máme také recepty se zelím. Vsadíme se, že kakaové muffiny s kysaným zelím jste ještě neochutnali!

Související články

Tajemství hlávky zelí
  • Zajímavosti

Tajemství hlávky zelí

Zelí má v kuchyni všestranné využití. Oceníte na něm především snadnou přípravu a možnost dlouhého skladování. Obsahuje hodně vody a málo kalorií. V zimě vám díky vysokému obsahu vitaminu C pomáhá bojovat proti nachlazení. Možná dáváte...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit