Nová registrace Zapomenuté heslo
Apetit
16. 2. 2016
Kysané zelí
ImageProfessionals

Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži. Víte, jak na to? Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí.

Vedle postupu pro vás máme i pár tipů, jak kysané zelí dál využít – samozřejmě pokud ho nesníte hned jen tak…

Jak na domácí kvašené zelí?

  • Nejprve ho očistěte, pak nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte.
  • Po rovnoměrném prosolení a prosypání kmínem se zelí tluče v míse paličkou, dokud nezíská jasnější barvu a nepustí šťávu.
  • Takto upravenou zeleninu pak stačí natlačit do omytých a osušených sklenic, nejlépe s patentním uzávěrem.
  • Po třech dnech již můžete zelí jíst.

Podrobný návod a tipy na domácí přípravu jsme pro vás popsali v našem receptu. Kysané zelí se skvěle hodí do celé řady slaných a skromných pokrmů. Nezapomeňte si proto uvařit zelňačku, halušky, nádivku, zelníky, závin nebo masové závitky.

Související články