Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2141 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 199 g
Tuky 109 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citujeme z originálu: Priam divotvorná polievka, ktorá dodá veľa energie! Deň vopred pripravená získá aj kopu chuti naviac.

Suroviny

uzené maso 250 g
zelí kysané 300 g
švestky 50 g
sušené
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
bobkový list 2 ks
paprika sladká 1 ČL
osmahnutá na másle
klobása 1 ks
papriková
smetana ke šlehání 150 ml
s 1 lžící hladké mouky
sůl
pepř

1Uzené maso dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
 

2Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Namísto uzeného použijte kosti (uzená žebra, hovězí kosti atp. - zbytky masa z kostí pak oberte a vhoďte do polévky). V receptu chybí sušené houby, nejlépe hřiby, předem namočit, vodu vylít, nedat do polévky. Moje slovenská babička by se také zhrozila kvůli smetaně, ta podle mě do této polévky vůbec nepatří. A jedna rada z praxe - na závěr trochu přislaďte a hodně přikyselte (citrónem, ocet nedoporučuji...)

Anonym

Ještě jsem zapomněl - spolu se zelím přidejte dvě až tři celé oloupané brambory. Natáhnou do sebe všechny chutě z polévky a jsou úžasné.

Anonym

A klobásu vařte celou a nakrájejte ji až před podáváním, jinak je vysušená a tvrdá. A s připomínkami už končím...

Anonym

Pravdou je, že do kapustnice hríby (houby) skutočne patria, pretože sú jednou zo základných ingrediencií slovenskej kapustovej polievky - Kapustnice!Na Slovensku sa však určite nikto nezhrozí nad pridanou smotanou.Každý kraj robí totiž trochu inú kapustnicu a v tom našom sa pridáva aj smotana.Pre zaujímavosť môžem spomenúť, že v oblasti Kysúc sa napríklad robí polievka veľmi diétna (bez klobásky), ale s väčším počtom húb. Ńiekde sa pridáva aj pokrájané jabĺčko a inde sa zas nepridáva už spomenutá smotana. V pravoslávnych oblastiach východného Slovenska sa zase kapustnica nevarí, ale sa tam pripravuje tzv. máčanka, no to už je úplne iný recept! Z vlastnej praxe by som zas doporučovala najprv polievku ochutnať, pretože niekedy býva nakladená kapusta naozaj značne kyslá a polievku tak netreba dodatočne veľmi dochucovať octom.

Anonym

Prosím, je-li možno zaslat recept na máčanku, o které jste se zmínila.Děkuji.Mirek

Anonym

Také bych moc ráda poprosila Andrejku o recept na máčanku. Předem mocinky děkuju.

Anonym

Vůbec si neumím představit kapustnici jinak, než z uzeného kolena (kolen) a nožiček. A z hovězích kostí??? to slyším poprvé a i moji známí ze slovenska to slyšeli poprvé a nevěřícně kroutili hlavami... Za chvíli někdo napíše, že lze použít uzenou makrelu....

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit