Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

4.3/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2194 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 209 g
Tuky 109 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citujeme z originálního receptu: ‚Priam divotvorná polievka, ktorá dodá veľa energie! Deň vopred pripravená získá aj kopu chuti naviac.‘ Kapustnica se sušenými švestkami a klobásou vás už po prvním ochutnání přesune do slovenské krčmy. Zakrojte k ní plátek čerstvého chleba a vychutnejte si neodolatelnou souhru chutí.

Skryt pre seznam

Suroviny

zelí kysané 300 g
sušené
česnek 4 stroužky
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
osmahnutá na 1 lžíci másla
papriková (např. čabajka)
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Uzené maso dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu.

2

Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

3

Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte na másle osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem.

Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

23.01.2008 07:59
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.10
13.01.2008 22:58
Namísto uzeného použijte kosti (uzená žebra, hovězí kosti atp. - zbytky masa z kostí pak oberte a vhoďte do polévky). V receptu chybí sušené houby, nejlépe hřiby, předem namočit, vodu vylít, nedat do polévky. Moje slovenská babička by se také zhrozila kvůli smetaně, ta podle mě do této polévky vůbec nepatří. A jedna rada z praxe - na závěr trochu přislaďte a hodně přikyselte (citrónem, ocet nedoporučuji...)
13.01.2008 23:06
Ještě jsem zapomněl - spolu se zelím přidejte dvě až tři celé oloupané brambory. Natáhnou do sebe všechny chutě z polévky a jsou úžasné.
13.01.2008 23:09
A klobásu vařte celou a nakrájejte ji až před podáváním, jinak je vysušená a tvrdá. A s připomínkami už končím...
18.01.2008 10:22
Pravdou je, že do kapustnice hríby (houby) skutočne patria, pretože sú jednou zo základných ingrediencií slovenskej kapustovej polievky - Kapustnice!Na Slovensku sa však určite nikto nezhrozí nad pridanou smotanou.Každý kraj robí totiž trochu inú kapustnicu a v tom našom sa pridáva aj smotana.Pre zaujímavosť môžem spomenúť, že v oblasti Kysúc sa napríklad robí polievka veľmi diétna (bez klobásky), ale s väčším počtom húb. Ńiekde sa pridáva aj pokrájané jabĺčko a inde sa zas nepridáva už spomenutá smotana. V pravoslávnych oblastiach východného Slovenska sa zase kapustnica nevarí, ale sa tam pripravuje tzv. máčanka, no to už je úplne iný recept! Z vlastnej praxe by som zas doporučovala najprv polievku ochutnať, pretože niekedy býva nakladená kapusta naozaj značne kyslá a polievku tak netreba dodatočne veľmi dochucovať octom.
12.02.2008 13:49
Prosím, je-li možno zaslat recept na máčanku, o které jste se zmínila.Děkuji.Mirek
14.10.2008 13:58
Také bych moc ráda poprosila Andrejku o recept na máčanku. Předem mocinky děkuju.
01.06.2008 11:25
Vůbec si neumím představit kapustnici jinak, než z uzeného kolena (kolen) a nožiček. A z hovězích kostí??? to slyším poprvé a i moji známí ze slovenska to slyšeli poprvé a nevěřícně kroutili hlavami... Za chvíli někdo napíše, že lze použít uzenou makrelu....

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...