Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 702 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 78 g
Tuky 15 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochucená verze dušeného zelí se hodí k vepřovému masu, huse či kachně, ale dá se jíst i samostatně jako salát

Suroviny

špek 120 g
na plátky
oloupané, zbavené jádřinců, nastrouhané
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
kmín 1 PL
cider 750 ml
lze nahradit jablečným moštem či džusem
vinný ocet bílý 75 ml
zelí kysané 1 kg
scezené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni, aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající odeberte.

2

Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný. Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule změkla, asi 5 minut.

3

Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou konzistenci.

4

Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu. Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC

Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín