Ochucená verze dušeného zelí se hodí k vepřovému masu, huse či kachně, ale dá se jíst i samostatně jako salát
1 Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni, aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající odeberte.
2 Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný. Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule změkla, asi 5 minut.
3 Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou konzistenci.
4 Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu. Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.
NĚCO NAVÍC
- Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Brambory a zelí, živobytí celý(14 receptů)
- Pickles, kimči: Recepty na rychle kvašené dobroty pro silnou imunitu(21 receptů)