0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kysané zelí s jablky a slaninou

Kysané zelí s jablky a slaninou

3.3 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné pro 6 - 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1127 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 80 g
Tuky 73 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ochucená verze dušeného zelí se hodí k vepřovému masu, huse či kachně, ale dá se jíst i samostatně jako salát

Suroviny

uzená slanina 120 g
na plátky
jablko 2 ks
oloupané, zbavené jádřinců, nastrouhané
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
kmín 1 PL
cider 750 ml
lze nahradit jablečným moštem či džusem
vinný ocet bílý 75 ml
zelí kysané 1 kg
scezené
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni, aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající odeberte.

2 Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný. Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule změkla, asi 5 minut.

3 Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou konzistenci.

4 Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu. Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC

  • Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit