Kysané zelí s jablky a slaninou

Kysané zelí s jablky a slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1127 kcal
Bílkoviny 24 g
Cukr 80 g
Tuky 73 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ochucená verze dušeného zelí se hodí k vepřovému masu, huse či kachně, ale dá se jíst i samostatně jako salát

Suroviny

uzená slanina 120 g
na plátky
jablka 2 ks
oloupané, zbavené jádřinců, nastrouhané
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
kmín 1 PL
cider 750 ml
lze nahradit jablečným moštem či džusem
vinný ocet bílý 75 ml
zelí kysané 1 kg
scezené
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni, aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající odeberte.

2 Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný. Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule změkla, asi 5 minut.

3 Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou konzistenci.

4 Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu. Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.

NĚCO NAVÍC

  • Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit