0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zásoby na zimu: mražená rajčata

rajčata
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Rajčata jsou nejlepší čerstvá, v okamžiku, kdy právě dozrají. Proto i přebytky zpracujte ve chvíli, kdy jsou tyto plody na vrcholu. V zimě si na nich pochutnáte stejně jako v létě.

Rajčata můžete klasicky zavařit, ať už celá, nebo ve formě kečupu, čatní, pyré či bylinkami ovoněné omáčky. Plody však můžete také zamrazit, bez úhony vydrží až do další sezony. Máme pro vás dva nápady, kvůli kterým se vyplatí mít velký mrazák.

Mražená rajčata

Hodí se zralé ale nepřezrálé a nepoškozené plody. Skvělá jsou masitá rajčata či vejčitá.

  1. Na půl až tři čtvrtě minuty je ponořte do misky s vařící vodou.
  2. Pak je vložte do misky s ledovou vodou, oloupejte a vykrojte ,jizvičky‘ po stopce.
  3. Rajčata rozpulte a zbavte semen (nemusejí být všechna; nic vám nebrání je teď začerstva zkonzumovat nebo usušit na savém papíře na zasetí příští rok) i přebytečné šťávy.
  4. Rajčata nechte vykapat na cedníku (šťávu chytejte a vypijte nebo použijte na vaření), pak je dávkujte do sáčků a zbavte přebytečného vzduchu, uzavřete a zamrazte.

Mražená rajčatová omáčka

Rajčata oloupaná a zbavená semen nahrubo nakrájejte. Na olivovém oleji opečte cibuli a pak i česnek, přidejte rajčata a bylinky (majoránka, bazalka, tymián, oregano – co máte rádi), sůl a pepř. Svařte na požadovanou hustotu, nechte zchladnout a naplňte krabičky či sáčky. Když sáčky na zamrazování naskládáte do pekáčku, budou pak v mrazáku skladnější (až omáčka zmrzne, pekáček vyndáte).

Související články

Krásná uvnitř i navenek: Jak rajčata prospívají pleti
  • Zajímavosti

Krásná uvnitř i navenek: Jak rajčata prospívají pleti

Rajčata patří již od 16. století, kdy se do Evropy dostala z Ekvádoru, mezi nejpopulárnější místní druh zeleniny. Vybírat si můžete mezi tyčkovou či keříčkovou variantou, k dostání je celá škála různých velikostí, tvarů a barev ...
Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?
  • Suroviny

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Rajčata patří mezi ingredience, které mají v naší kuchyni po desetiletí své nezastupitelné místo. Na trhu existují stovky rajčatových odrůd lišící se tvarem, barvou i chutí. Seznamte se s těmi nejzajímavějšími a překvapte své nejbližší...
Autor: Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se vyrábí káva bez kofeinu?
  • Zajímavosti

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Vypadá jako káva, voní jako káva, chutná jako káva a... je to káva. Jenže má jednu zvláštnost – neobsahuje důležitou látku zvanou kofein. Právě kvůli kofeinu mnozí lidé kávu pijí, proč tedy existuje kafe bez kofeinu? Představuje sskvělou...

Obchod Apetit