Rajčata jsou nejlepší čerstvá, v okamžiku, kdy právě dozrají. Proto i přebytky zpracujte ve chvíli, kdy jsou tyto plody na vrcholu. V zimě si na nich pochutnáte stejně jako v létě.
Rajčata můžete klasicky zavařit, ať už celá, nebo ve formě kečupu, čatní, pyré či bylinkami ovoněné omáčky. Plody však můžete také zamrazit, bez úhony vydrží až do další sezony. Máme pro vás dva nápady, kvůli kterým se vyplatí mít velký mrazák.
Mražená rajčata
Hodí se zralé ale nepřezrálé a nepoškozené plody. Skvělá jsou masitá rajčata či vejčitá.
- Na půl až tři čtvrtě minuty je ponořte do misky s vařící vodou.
- Pak je vložte do misky s ledovou vodou, oloupejte a vykrojte ,jizvičky‘ po stopce.
- Rajčata rozpulte a zbavte semen (nemusejí být všechna; nic vám nebrání je teď začerstva zkonzumovat nebo usušit na savém papíře na zasetí příští rok) i přebytečné šťávy.
- Rajčata nechte vykapat na cedníku (šťávu chytejte a vypijte nebo použijte na vaření), pak je dávkujte do sáčků a zbavte přebytečného vzduchu, uzavřete a zamrazte.
Mražená rajčatová omáčka
Rajčata oloupaná a zbavená semen nahrubo nakrájejte. Na olivovém oleji opečte cibuli a pak i česnek, přidejte rajčata a bylinky (majoránka, bazalka, tymián, oregano – co máte rádi), sůl a pepř. Svařte na požadovanou hustotu, nechte zchladnout a naplňte krabičky či sáčky. Když sáčky na zamrazování naskládáte do pekáčku, budou pak v mrazáku skladnější (až omáčka zmrzne, pekáček vyndáte).