Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rajčata s kuskusem s rajskou omáčkou
Plněná rajčata po řecku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajčata s kuskusem s rajskou omáčkou

4.8/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2134 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 280 g
Tuky 78 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuskus je sám o sobě lahůdka, a když nasaje ještě rajskou šťávu…

Suroviny

zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný, najemno
česnek 2 stroužky
najemno
kuskus 100 g
olivový olej 3 PL
extra panenský
propláchnuté
piniové oříšky 50 g
sušené meruňky 50 g
nasekané
z jednoho citronu
z jednoho citronu
máta hrst
menší, čerstvé lístky
nejlépe keříková
rajčatová omáčka hotová 400 g
provensálská, odkaz v postupu
sůl
pepř

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Do malého hrnce dejte zázvor a česnek, přilijte 150 ml vody a přiveďte k varu. Ihned odstavte a přimíchejte kuskus i olivový olej.

2

Po třech až čtyřech minutách, až se tekutina vsákne, přidejte ke kuskusu rozinky, piniové oříšky, propláchnuté sušené meruňky, citronovou kůru i šťávu a nakonec mátu. Dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.

3

Rajčatům odstraňte vršky (ale nevyhazujte je) a vydlabejte vnitřek. Naplňte kuskusem a přiklopte odříznutými vršky. Pak naplněná rajčata postavte do zapékací misky, zalijte je rajčatovou omáčkou a pečte doměkka; trvá to ­pětadvacet až třicet minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

28.09.2015 18:58

Vynikající recept, dlouho jsem odolávala protože jsem si nedokázala představit výsledné dílo ve spojení tolika různých ingrediencí (např. rajčata, rozinky). Moje chyba spojení bylo naprosto famózní. Ochucený kuskus se u nás zabydlel jako příloha i bez rajčat, ale ve spojení s nimi je to dokonalá harmonie chuti :-)))

13.08.2009 13:46
Výborný recept, ale ubrala by som citrónovej kôry, lebo je príliš aromatická a zakrýva ostatné chute.
04.10.2008 22:18
Naprosto fantasticke jidlo, lehke, snad i zdrave, spousta bajecnych chuti, proste basen! Jen priste malinko prosolim i vydlabana rajcata :-)
02.10.2008 13:44
Veľmi dobrý recept, práve som si na tom pochutila! Okrem troch paradajok som naplnila aj dve papriky, ktoré som predtým 2-3 minúty povarila v slanej vriacej vode. Omáčku som nepripravila vopred, ale som si iba zmiešala zvyšky z paradajok s paradajkovým pretlakom, provensálskym korením, olivovým olejom soľou a trochou vody a obliala som paradajky a spodok misy (papriky nie). Na tri veľké paradajky a dve papriky som použila 150 ml kuskusu a 300 ml vody.
02.10.2008 13:45
Ešte info - je to Apetit 8/05, str. 27.