Dědictví starých Aztéků
Původ rajčat je obestřený tajemstvím. Pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, s jejich pěstováním ale začali teprve Aztékové v Mexiku kolem roku 700 n. l. Do Evropy přivezli semena rajčat zámořští dobyvatelé v průběhu 16. století. Tajemná rostlina byla už tehdy známá jako účinné afrodiziakum, proto jí ve Francii přezdívali „jablko lásky“.
Rajčatová záhada: Ovoce, nebo zelenina?
Rajče se řadí do čeledi lilkovitých, společně s mandragorou, bramborami nebo paprikou. Lidově se rajčata někdy nazývají rajská jablíčka. Snad proto panuje občas zmatek, jestli rajčata patří mezi ovoce, nebo zeleninu. Z botanického hlediska, které rozlišuje, zda je část rostliny plodem, v němž zrají semena, je rajče ovocem. Ale pěstitelé, veřejnost i kuchaři ho na základě chuti a způsobu použití pokládají za zeleninu. A toho se budeme držet i my.
Využití rajčat je přitom opravdu široké – můžete je přidat do salátů, polévek nebo je pojídat syrová. Rázem můžete zpestřit svůj jídelníček nebo doplnit důležité vitaminy. Jen je potřeba vybrat tu správnou odrůdu. Jak na to? Inspirujte se naším seznamem.
Rajče jedlé (lilek rajče)
Klasická kulatá rajčata, která jsou u nás asi nejrozšířenější. Během parných letních dnů si z nich můžete připravit osvěžující conchiglie nebo třeba zdravé a výživné lečo s volským okem. Pokud naopak dáváte přednost studeným salátům, pak nikdy nezklame šopský salát s balkánským sýrem.
Cherry rajčátka
Někdy se jim říká též třešňová či koktejlová. Oproti běžným rajčatům mají miniaturní velikost, ale o to intenzivnější chuť. Často se prodávají na stopce, protože tak vydrží déle čerstvá. Patří mezi vyhledávané odrůdy, ze kterých lze během chvilky připravit například rajčatové kari. Můžete také rajčata naložit nebo nechat zapéct v troubě. Anebo si je přibalit na cesty jako zdravou svačinku.
Plum rajčata
Plum rajčata se těší velké oblibě ve Středomoří, mimo sezonu se s nimi ale nejspíš nesetkáte. Mají výraznou vůni, málo semínek a tuhou dužinu, proto se hodí do nejrůznějších domácích omáček nebo past. Mezi nejznámější odrůdy patří podlouhlá tyčová rajčata San Marzano – jeden ze symbolů vyhlášené italské kuchyně.
Beefsteak
Masitá rajčata o hmotnosti až 450 gramů s malým počtem semínek a tenkou slupkou. Jednou z nejpopulárnějších odrůd je tzv. French Marmade podle stejnojmenného města ve Francii nebo Cuore di Bue („Býčí srdce“). Tato rajčata jsou výtečná při zapékání nebo v salátech.
Rajčata Kumato
Exotická odrůda rajčat pěstovaná ve Španělsku, ale také na vzdálených Galapágách. I jako zralá mají temně zelenou barvu, tuhou slupku a velmi sladkou, výraznou chuť. Svůj věhlas ovšem získala díky profesoru Charlesi Rickovi, podle jehož výzkumu může mít konzumace Kumato rajčat výrazný vliv na zvýšení sexuálního apetitu.
Chcete své kulinářské umění obohatit o další netradiční recepty (nejen) z rajčat? Přečtěte si kuchařku Apetit a načerpejte inspiraci z dílny proslulých italských mistrů.