0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdánlivě obyčejný hemenex a jak si jej připravit

Hemenex
ZDROJ: Jeff Covey/Unsplash
sdílet:

Ham and eggs, českou zkomoleninou hemenex, kombinuje ty nejlepší suroviny pro vydatnou snídani – šunku a vejce. Způsobů, jak si hemenex připravit je hned několik, pojďme se podívat, odkud se k nám tento způsob úpravy vajíček dostal a jak na něj. 

Staromódní americká snídaně

Koho poprvé napadlo servírovat smažená vejce s notnou dávkou šunky nejspíš nedohledáme, oblibu v kombinování kvalitních uzenin a vajec však nalezneme v tradiční anglické snídani. Z Británie se tato úprava dostává i přes oceán, kde si našla své místo. V Americe zastává šunka s vejci nejen snídani, ale také rychlou večeři, chutnou svačinku či na jihu USA i vydatný oběd.

Nejznámějším americkým nadšencem do hemenexu byl bezpochyby Duncan Hines. Tento úspěšný podnikatel si na vejcích se šunkou často pochutnával k večeři. Ham and eggs doporučoval v restauraci objednávat především, pokud si nejste jisti, na co vlastně máte chuť. Vejce nejsou nijak míchána, máte tedy jistotu, že dostanete čerstvá, stejně jako plátek šunky, která musí být kvalitní.

Hemenex na sto způsobů

Co stát v USA, to jiná úprava vajec i šunky. Vždy však platí, že je hemenex rychlým a snadným jídlem, jehož gró tkví ve kvalitě surovin. Proto si dopřejte čerstvá BIO vejce či vejce od nosnic žijících ve volném výběhu, které mají označení na skořápce začínající jedničkou. Pojďme se podívat zblízka na některé varianty tohoto celosvětově oblíbeného jídla.

Vajíčka

Smažená vejce

Nejčastější úpravou vajec je v tomto pokrmu smažení, kterým připravíme volská oka. Smažíme na másle na pánvi, počet vajec přizpůsobíme strávníkům. Pokud chceme docílit dokonale propečeného žloutku, stačí pánev zakrýt poklicí. Volským okům bude stačit 10 minut, ochutíme solí, pepřem, případně červenou paprikou.

Míchaná vajíčka

Ještě rychleji máme vajíčka připravena jejich smícháním na pánvi. Takto připravená vejce můžeme vidět i v amerických restaurací. Pokud nemáme času nazbyt nebo je hlad neúnosný, míchaná vajíčka jsou připravena během pěti minut.

Šunka

Bílkovinová příloha

Angličané v některých případech šunku tepelně neupravují, a to především pokud mají k dispozici kvalitní šunku od kosti. Stačí ji zkrátka nakrájet na tenké plátky a k usmaženým vajíčkům přiložit na talíř.

Smažená a plná šťávy

Ve většině případů se však šunka nevyhne rozpálené pánvi. Bývá připravována ještě před vajíčky, osmažením z obou stran pustí dostatek šťávy, na které se později upraví i vajíčka či se sosem před servírováním polijí. Šunce stačí 2 minuty z každé strany. Pokud máme dostatečně velkou pánev, smažit můžeme naráz vajíčka a vedle šunku, zde je však nutné vajíčkům dopřát trochu oleje či tuku.

Grilovaná během mžiku

Americké restaurace využívají na přípravu hemenexu také oblíbený gril. Tlustší plátek šunky nechají na roštu prohřát plameny, o to lepší je výsledná chuť.

Šunkový steak

Poctivý plátek šunky, připomínající spíše uzené maso, i takto může vypadat ham and eggs v Americe. Spolu s vejci tak vytvoří vydatný oběd či pořádnou snídani.

Česká tradiční úprava

V českém prostředí máme svou vlastní úpravu této vaječné pochoutky. Na pánvi s trochou oleje smažíme rozprostřenou šunku a na ní rozklepnutá vejce. Tento způsob přípravy zabere 5 minut a použitím pokličky docílíme usmažené šunky i propečeného žloutku.   

Zeleninová příloha

Pokud si chceme dopřát pořádnou snídani, která nás nejen zasytí, ale dodá i potřebné minerály a vlákninu, je dobré si připravit k vajíčkům a šunce čerstvou zeleninu. Pokud chcete hemenex s anglickým nádechem, prohřejte konzervu fazolí doplněnou o nakrájená rajčátka. K chuti přijde i paprika, salátová okurka, ředkvičky či salát coleslaw.

Ham and eggs v kultuře

Frází ham and eggs se v USA ve 20. letech minulého století označovaly dvě věci, které k sobě dokonale sedí a jen těžko je oddělíme. Ve slangu je osoba označená jako ham and eggs chápána jako žebrák či žebrající.

Jak připravujete hemenex vy? Máte svůj rodinný postup či zastáváte českou klasiku? Pochlubte se do komentářů pod článkem, kde naleznete recepty na další vaječné dobroty.

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit