Obliba ginu stoupá ve světě i v Česku, i proto se do výroby populárního destilátu pouštějí další výrobci. Garage22 je první řemeslná destilerie v Praze, která gin začala pálit v roce 2020 v prostoru holešovického Vnitroblocku, a její GIN22 se záhy zařadil mezi nejlepší na světě. „Díky unikátní kombinaci bylin se nám podařilo vytvořit specifický a komplexní produkt, který sbírá ocenění v Evropě i v USA,“ říkají majitelé palírny Martin Přibík a Ondřej Volák.
Jak se v Česku vyvíjí popularita ginu?
Martin: Obliba ginu stoupá u nás i ve světě. Je oblíbený pro svou rozmanitost chutí a také díky míchaným osvěžujícím koktejlům, jako je třeba nejpopulárnější zástupce gin a tonik.
Proč jste na tento destilát vsadili vy a čím je váš GIN22 tak výjimečný?
Martin: Jsme milovníci ginu s tonikem. Před léty jsme hledali dobrý tonik, který by nebyl moc sladký, aby vynikla chuť ginu. Objevili jsme jeden zajímavý ve Švédsku, který nám velmi chutnal a pustili jsme se do výroby vlastního. Od výroby tonikového sirupu byl už jen krok k vlastní destilerii.
Ondřej: Ve světě je běžné, že větší i menší města mají craftovou destilerii ginu. V Praze přitom do té doby, než jsme otevřeli Garage22, nic takového nebylo.
Martin: GIN22 je velice populární a výjimečný díky tomu, že se nám podařilo vytvořit unikátní kombinaci bylin a vytvořit specifický a komplexní produkt, který sbírá ocenění v Evropě i v USA.
Vaší novinkou je Negroni, o kterém se moje kolegyně vyjádřila, že na trhu je konečně hotový namíchaný koktejl, který se kvalitou přibližuje tomu, jaký by namíchali v dobrém baru. Jak náročný byl vývoj, co mu předcházelo, jak dlouho to trvalo?
Martin: Už dlouho jsme měli myšlenku, abychom našim zákazníkům zprostředkovali zážitek, který dostanou ve špičkovém baru. Negroni patří mezi nejpopulárnější, proto volba byla jasná.
Ondřej: Zároveň jsme věděli, že u Negroni dokážeme zachovat jeho kvalitu a konzistenci. Vývoj, povolení pro výrobu a uvedení na trh nám trvalo víc než rok. Určitě se na podzim dočkáme nějaké další novinky ve formě již hotového koktejlu.
O jaký z vašich ginů je největší zájem, který je nejúspěšnější? Umí Češi ocenit kvalitní destilát?
Martin: Nejúspěšnějším a nejprodávanějším ginem je naše vlajková loď GIN22. Jsme však rádi, když lidé ochutnávají něco nového a netradičního. To jim dokážeme splnit díky neotřelým kombinacím chutí, našimi speciálními a sezónními giny. Proto se snažíme vysvětlovat (a během našich Destilery Tour to i ukazujeme), že kvalitní gin se dá vychutnat i samostatně. Mnohokrát je reakce taková, že nikdy nepili tak jemný gin a jsou překvapeni, jak dobře chutná samotný.
Jaké méně známé druhy ginu vyrábíte a chystáte aktuálně nějakou novinku?
Martin: Nejčastěji se zaměřujeme na giny typu London Dry. Znamená to, že po destilaci přidáváme už jenom vodu k ředění na požadovanou stupňovitost alkoholu. Například Habanero gin jsme stařili ve skleněném demižonu pomocí zauzených kuliček francouzského dubu, což je moderní metoda staření vín a destilátů. Zaměřujeme se na sezónní speciálky a na podzim připravujeme Lanýžový gin.
Ondřej: Inspiraci hledáme třeba procházkou po Holešovické tržnici. Mnohdy tam farmáři prodávají skvělé čerstvé ovoce, zeleninu, nebo byliny, které při výrobě můžeme použít. Mimochodem i habanero papričky, když je sezóna, bereme od pěstitele z Mělníka.
Jak máte vy sami nejraději gin?
Martin: Já mám nejraději gin s tonikem, případně Gin fizz, což je gin, sodovka a nějaký ovocný kordial. Vynikající osvěžení na léto.
Ondřej: Negroni a Habanero margaritu, kterou můžete ochutnat na našich akcích (pop-upech).
Předplaťte si časopis Apetit na rok a jako bonus od nás získáte GIN22. Jedná se o dokonale jemný a vyvážený gin typu London Dry, který v sobě mísí vybrané suroviny jako grep, citrusovou kůru, heřmánek a lehce pikantní kubébový pepř. Pochází z dílny pražské craftové destilerie Garage22, která s ním sklidila řadu prestižních ocenění.zde.
Objednávejte