Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český gin patří mezi nejlepší na světě. Vývoj a uvedení na trh nám trvalo víc než rok, říkají majitelé palírny Martin a Ondřej

Garage 22
ZDROJ: Se souhlasem Martina Přibíka a Ondřeje Voláka, Garage22, fotograf: Tomáš Tejkl
sdílet:

Obliba ginu stoupá ve světě i v Česku, i proto se do výroby populárního destilátu pouštějí další výrobci. Garage22 je první řemeslná destilerie v Praze, která gin začala pálit v roce 2020 v prostoru holešovického Vnitroblocku, a její GIN22 se záhy zařadil mezi nejlepší na světě. „Díky unikátní kombinaci bylin se nám podařilo vytvořit specifický a komplexní produkt, který sbírá ocenění v Evropě i v USA,“ říkají majitelé palírny Martin Přibík a Ondřej Volák.

Jak se v Česku vyvíjí popularita ginu? 

Martin: Obliba ginu stoupá u nás i ve světě. Je oblíbený pro svou rozmanitost chutí a také díky míchaným osvěžujícím koktejlům, jako je třeba nejpopulárnější zástupce gin a tonik. 

Proč jste na tento destilát vsadili vy a čím je váš GIN22 tak výjimečný? 

Martin: Jsme milovníci ginu s tonikem. Před léty jsme hledali dobrý tonik, který by nebyl moc sladký, aby vynikla chuť ginu. Objevili jsme jeden zajímavý ve Švédsku, který nám velmi chutnal a pustili jsme se do výroby vlastního. Od výroby tonikového sirupu byl už jen krok k vlastní destilerii. 

Ondřej: Ve světě je běžné, že větší i menší města mají craftovou destilerii ginu. V Praze přitom do té doby, než jsme otevřeli Garage22, nic takového nebylo. 

Martin: GIN22 je velice populární a výjimečný díky tomu, že se nám podařilo vytvořit unikátní kombinaci bylin a vytvořit specifický a komplexní produkt, který sbírá ocenění v Evropě i v USA. 

Vaší novinkou je Negroni, o kterém se moje kolegyně vyjádřila, že na trhu je konečně hotový namíchaný koktejl, který se kvalitou přibližuje tomu, jaký by namíchali v dobrém baru. Jak náročný byl vývoj, co mu předcházelo, jak dlouho to trvalo? 

Martin: Už dlouho jsme měli myšlenku, abychom našim zákazníkům zprostředkovali zážitek, který dostanou ve špičkovém baru. Negroni patří mezi nejpopulárnější, proto volba byla jasná. 

Ondřej: Zároveň jsme věděli, že u Negroni dokážeme zachovat jeho kvalitu a konzistenci. Vývoj, povolení pro výrobu a uvedení na trh nám trvalo víc než rok. Určitě se na podzim dočkáme nějaké další novinky ve formě již hotového koktejlu.

O jaký z vašich ginů je největší zájem, který je nejúspěšnější? Umí Češi ocenit kvalitní destilát? 

Martin: Nejúspěšnějším a nejprodávanějším ginem je naše vlajková loď GIN22. Jsme však rádi, když lidé ochutnávají něco nového a netradičního. To jim dokážeme splnit díky neotřelým kombinacím chutí, našimi speciálními a sezónními giny. Proto se snažíme vysvětlovat (a během našich Destilery Tour to i ukazujeme), že kvalitní gin se dá vychutnat i samostatně. Mnohokrát je reakce taková, že nikdy nepili tak jemný gin a jsou překvapeni, jak dobře chutná samotný. 

Jaké méně známé druhy ginu vyrábíte a chystáte aktuálně nějakou novinku? 

Martin: Nejčastěji se zaměřujeme na giny typu London Dry. Znamená to, že po destilaci přidáváme už jenom vodu k ředění na požadovanou stupňovitost alkoholu. Například Habanero gin jsme stařili ve skleněném demižonu pomocí zauzených kuliček francouzského dubu, což je moderní metoda staření vín a destilátů. Zaměřujeme se na sezónní speciálky a na podzim připravujeme Lanýžový gin. 

Ondřej: Inspiraci hledáme třeba procházkou po Holešovické tržnici. Mnohdy tam farmáři prodávají skvělé čerstvé ovoce, zeleninu, nebo byliny, které při výrobě můžeme použít. Mimochodem i habanero papričky, když je sezóna, bereme od pěstitele z Mělníka. 

Jak máte vy sami nejraději gin? 

Martin: Já mám nejraději gin s tonikem, případně Gin fizz, což je gin, sodovka a nějaký ovocný kordial. Vynikající osvěžení na léto. 

Ondřej: Negroni a Habanero margaritu, kterou můžete ochutnat na našich akcích (pop-upech).

Skryt pre seznam
Roční předplatní plus gin
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Předplaťte si časopis Apetit na rok a jako bonus od nás získáte GIN22. Jedná se o dokonale jemný a vyvážený gin typu London Dry, který v sobě mísí vybrané suroviny jako grep, citrusovou kůru, heřmánek a lehce pikantní kubébový pepř. Pochází z dílny pražské craftové destilerie Garage22, která s ním sklidila řadu prestižních ocenění. Objednávejte zde.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč