Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se ukrývá v oficiální kuchařce seriálu Hra o trůny. Oblíbená jídla Tyriona i Sansy doplňuje medové kuře ze Zimohradu

Seriál Hra o trůny
ZDROJ: Helen Sloan / HBO pro média
sdílet:

Pokud patříte mezi milovníky televizní zábavy, určitě vás neminul fenomén jménem Hra o trůny. Finále seriálu už sice máme několik let za sebou, ale středověkou fantasy podívanou si můžeme připomenout prostřednictvím originálních fanouškovských receptů.

Hra o trůny (v originále Game of Thrones, známý také pod zkratkou GoT) patří mezi nejoblíbenější a nejúspěšnější televizní seriály v historii.

  • Epický projekt HBO, založený na knižní sérii George R. R. Martina s názvem Píseň ledu a ohně, získal v době svého vysílání v letech 2011–2019 celkem 59 televizních cen Emmy. Čtyři sošky si za svůj výkon v roli Tyriona Lannistera vysloužil herec Peter Dinklage.
  • Seriál zaujal diváky nejen poutavým příběhem a skvělými hereckými výkony, ale hlavně detailně zpracovaným fantasy světem.
  • Seriál se odehrává ve fiktivním Západozemí, kde o moc bojují rody Sedmi království. Diváci a čtenáři knižních předloh se tak setkávají s různorodou kulturou, tradicemi a samozřejmě i jídlem typickým pro jednotlivé rody.
  • Recepty a pokrmy, které se ve Hře o trůny objevují, často reflektují charaktery postav a kontrasty mezi královstvími. Mezi fanoušky seriálu a knih koluje na internetu množství kulinářských tipů, kterými si můžete navodit atmosféru GoT světa i ve své vlastní kuchyni.

V roce 2012 spatřila světlo světa oficiální kuchařka Game of Thrones s názvem Hostina ledu a ohně (česky vyšla v roce 2016). Jejími autorkami jsou fantasy fanynky a amatérské kuchařky Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer. Několik receptů z jejich blogu a knihy jsme pro vás vyzkoušeli.

Předkrm: smažené placičky z kukuřice

Hlavním městem a sídlem vládnoucího rodu Sedmi království je Královo přístaviště. Na hostinách v Rudé baště se podávají desítky chodů, Tyrion Lannister si ale rád pochutnal i na obyčejných smaženkách z cukrové kukuřice. Autorky Hostiny ledu a ohně uvádějí tento recept:

Suroviny:

  • 30 g nesoleného másla
  • špetka soli
  • 2 hrnky mražené nebo konzervované kukuřice
  • 1 velké vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/3 hrnku žluté kukuřičné mouky
  • 1/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2–3 lžíce oleje

Postup:

  1. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo a zhruba 5 minut na něm opékejte kukuřici. Osolte a dejte stranou.
  2. V jiné misce ušlehejte vejce s mlékem, přidejte kukuřičnou a polohrubou mouku, pepř a přisypte kukuřici.
  3. V pánvi rozehřejte olej a vkládejte do něj 2 lžíce těsta. Smažte placičky, dokud z obou stran nezezlátnou, trvá to asi 5 minut.
  4. Podávejte teplé jako předkrm nebo přílohu k masu.

Hlavní chod: kuře na medu

Sídlem severského rodu Starků, ze kterého pochází většina hlavních hrdinů Hry o trůny jako Jon Snow (Kit Harington) nebo Arya Stark (Maisie Williams), je pradávná tvrz Zimohrad. Zde se podávalo například medové kuře:

Suroviny:

  • 1 celé kuře na pečení
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 1/3 hrnku medu
  • lžička máty, sušené nebo nasekané
  • hrst rozinek

Postup:

  1. Omyté a osušené kuře potřete rozpuštěným máslem a posypte solí.
  2. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně hodinu.
  3. Během pečení si připravte medovou omáčku. Zbývající suroviny smíchejte v hrnci a nechte je vařit, dokud rozinky nezměknou (asi 30 minut).
  4. Když je maso dostatečně propečené, potřete kuře omáčkou a rozinkami.
  5. Podávejte například s čerstvým chlebem.

Dezert: citronové koláčky

Jestli měla nějaká postava z knih a seriálu Hra o trůny ráda sladké, byla to Sansa Stark (Sophie Turner). Mezi její oblíbence patřily malé citronové dezerty připomínající dnešní sušenky nebo koláčky. I na ně jsme našli recept:

Suroviny:

  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 žloutky
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • lžíce medu

Postup:

  1. Máslo a cukr utřete dohladka, pak zašlehejte žloutky.
  2. Přidejte jedlou sodu, citronovou kůru a mouku a vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta tvarujte kuličky a rozložte je s menšími rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
  5. V mezičase si připravte polevu: stačí na pánvi smíchat med s citronovou šťávou.
  6. Vychladlé koláčky pokapejte polevou a podávejte.

Zdroje: Edna, Entertainment Weekly, Inn at the Crossroads, Apetit

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín