Pokud patříte mezi milovníky televizní zábavy, určitě vás neminul fenomén jménem Hra o trůny. Finále seriálu už sice máme několik let za sebou, ale středověkou fantasy podívanou si můžeme připomenout prostřednictvím originálních fanouškovských receptů.
Hra o trůny (v originále Game of Thrones, známý také pod zkratkou GoT) patří mezi nejoblíbenější a nejúspěšnější televizní seriály v historii.
- Epický projekt HBO, založený na knižní sérii George R. R. Martina s názvem Píseň ledu a ohně, získal v době svého vysílání v letech 2011–2019 celkem 59 televizních cen Emmy. Čtyři sošky si za svůj výkon v roli Tyriona Lannistera vysloužil herec Peter Dinklage.
- Seriál zaujal diváky nejen poutavým příběhem a skvělými hereckými výkony, ale hlavně detailně zpracovaným fantasy světem.
- Seriál se odehrává ve fiktivním Západozemí, kde o moc bojují rody Sedmi království. Diváci a čtenáři knižních předloh se tak setkávají s různorodou kulturou, tradicemi a samozřejmě i jídlem typickým pro jednotlivé rody.
- Recepty a pokrmy, které se ve Hře o trůny objevují, často reflektují charaktery postav a kontrasty mezi královstvími. Mezi fanoušky seriálu a knih koluje na internetu množství kulinářských tipů, kterými si můžete navodit atmosféru GoT světa i ve své vlastní kuchyni.
V roce 2012 spatřila světlo světa oficiální kuchařka Game of Thrones s názvem Hostina ledu a ohně (česky vyšla v roce 2016). Jejími autorkami jsou fantasy fanynky a amatérské kuchařky Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer. Několik receptů z jejich blogu a knihy jsme pro vás vyzkoušeli.
Předkrm: smažené placičky z kukuřice
Hlavním městem a sídlem vládnoucího rodu Sedmi království je Královo přístaviště. Na hostinách v Rudé baště se podávají desítky chodů, Tyrion Lannister si ale rád pochutnal i na obyčejných smaženkách z cukrové kukuřice. Autorky Hostiny ledu a ohně uvádějí tento recept:
Suroviny:
- 30 g nesoleného másla
- špetka soli
- 2 hrnky mražené nebo konzervované kukuřice
- 1 velké vejce
- 1/4 hrnku mléka
- 1/3 hrnku žluté kukuřičné mouky
- 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 2–3 lžíce oleje
Postup:
- V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo a zhruba 5 minut na něm opékejte kukuřici. Osolte a dejte stranou.
- V jiné misce ušlehejte vejce s mlékem, přidejte kukuřičnou a polohrubou mouku, pepř a přisypte kukuřici.
- V pánvi rozehřejte olej a vkládejte do něj 2 lžíce těsta. Smažte placičky, dokud z obou stran nezezlátnou, trvá to asi 5 minut.
- Podávejte teplé jako předkrm nebo přílohu k masu.
Hlavní chod: kuře na medu
Sídlem severského rodu Starků, ze kterého pochází většina hlavních hrdinů Hry o trůny jako Jon Snow (Kit Harington) nebo Arya Stark (Maisie Williams), je pradávná tvrz Zimohrad. Zde se podávalo například medové kuře:
Suroviny:
- 1 celé kuře na pečení
- 2 lžíce másla
- sůl
- ½ hrnku jablečného octa
- 1/3 hrnku medu
- lžička máty, sušené nebo nasekané
- hrst rozinek
Postup:
- Omyté a osušené kuře potřete rozpuštěným máslem a posypte solí.
- Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně hodinu.
- Během pečení si připravte medovou omáčku. Zbývající suroviny smíchejte v hrnci a nechte je vařit, dokud rozinky nezměknou (asi 30 minut).
- Když je maso dostatečně propečené, potřete kuře omáčkou a rozinkami.
- Podávejte například s čerstvým chlebem.
Dezert: citronové koláčky
Jestli měla nějaká postava z knih a seriálu Hra o trůny ráda sladké, byla to Sansa Stark (Sophie Turner). Mezi její oblíbence patřily malé citronové dezerty připomínající dnešní sušenky nebo koláčky. I na ně jsme našli recept:
Suroviny:
- 3 lžíce změklého másla
- 1 hrnek cukru krystal
- 3 žloutky
- kůra a šťáva z 1 citronu
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- lžíce medu
Postup:
- Máslo a cukr utřete dohladka, pak zašlehejte žloutky.
- Přidejte jedlou sodu, citronovou kůru a mouku a vypracujte hladké těsto.
- Z těsta tvarujte kuličky a rozložte je s menšími rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
- V mezičase si připravte polevu: stačí na pánvi smíchat med s citronovou šťávou.
- Vychladlé koláčky pokapejte polevou a podávejte.
Zdroje: Edna, Entertainment Weekly, Inn at the Crossroads, Apetit