Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se ukrývá v oficiální kuchařce seriálu Hra o trůny. Oblíbená jídla Tyriona i Sansy doplňuje medové kuře ze Zimohradu

Seriál Hra o trůny
ZDROJ: Helen Sloan / HBO pro média
sdílet:

Pokud patříte mezi milovníky televizní zábavy, určitě vás neminul fenomén jménem Hra o trůny. Finále seriálu už sice máme několik let za sebou, ale středověkou fantasy podívanou si můžeme připomenout prostřednictvím originálních fanouškovských receptů.

Hra o trůny (v originále Game of Thrones, známý také pod zkratkou GoT) patří mezi nejoblíbenější a nejúspěšnější televizní seriály v historii.

  • Epický projekt HBO, založený na knižní sérii George R. R. Martina s názvem Píseň ledu a ohně, získal v době svého vysílání v letech 2011–2019 celkem 59 televizních cen Emmy. Čtyři sošky si za svůj výkon v roli Tyriona Lannistera vysloužil herec Peter Dinklage.
  • Seriál zaujal diváky nejen poutavým příběhem a skvělými hereckými výkony, ale hlavně detailně zpracovaným fantasy světem.
  • Seriál se odehrává ve fiktivním Západozemí, kde o moc bojují rody Sedmi království. Diváci a čtenáři knižních předloh se tak setkávají s různorodou kulturou, tradicemi a samozřejmě i jídlem typickým pro jednotlivé rody.
  • Recepty a pokrmy, které se ve Hře o trůny objevují, často reflektují charaktery postav a kontrasty mezi královstvími. Mezi fanoušky seriálu a knih koluje na internetu množství kulinářských tipů, kterými si můžete navodit atmosféru GoT světa i ve své vlastní kuchyni.

V roce 2012 spatřila světlo světa oficiální kuchařka Game of Thrones s názvem Hostina ledu a ohně (česky vyšla v roce 2016). Jejími autorkami jsou fantasy fanynky a amatérské kuchařky Chelsea Monroe-Cassel a Sariann Lehrer. Několik receptů z jejich blogu a knihy jsme pro vás vyzkoušeli.

Předkrm: smažené placičky z kukuřice

Hlavním městem a sídlem vládnoucího rodu Sedmi království je Královo přístaviště. Na hostinách v Rudé baště se podávají desítky chodů, Tyrion Lannister si ale rád pochutnal i na obyčejných smaženkách z cukrové kukuřice. Autorky Hostiny ledu a ohně uvádějí tento recept:

Suroviny:

  • 30 g nesoleného másla
  • špetka soli
  • 2 hrnky mražené nebo konzervované kukuřice
  • 1 velké vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/3 hrnku žluté kukuřičné mouky
  • 1/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2–3 lžíce oleje

Postup:

  1. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo a zhruba 5 minut na něm opékejte kukuřici. Osolte a dejte stranou.
  2. V jiné misce ušlehejte vejce s mlékem, přidejte kukuřičnou a polohrubou mouku, pepř a přisypte kukuřici.
  3. V pánvi rozehřejte olej a vkládejte do něj 2 lžíce těsta. Smažte placičky, dokud z obou stran nezezlátnou, trvá to asi 5 minut.
  4. Podávejte teplé jako předkrm nebo přílohu k masu.

Hlavní chod: kuře na medu

Sídlem severského rodu Starků, ze kterého pochází většina hlavních hrdinů Hry o trůny jako Jon Snow (Kit Harington) nebo Arya Stark (Maisie Williams), je pradávná tvrz Zimohrad. Zde se podávalo například medové kuře:

Suroviny:

  • 1 celé kuře na pečení
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • ½ hrnku jablečného octa
  • 1/3 hrnku medu
  • lžička máty, sušené nebo nasekané
  • hrst rozinek

Postup:

  1. Omyté a osušené kuře potřete rozpuštěným máslem a posypte solí.
  2. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně hodinu.
  3. Během pečení si připravte medovou omáčku. Zbývající suroviny smíchejte v hrnci a nechte je vařit, dokud rozinky nezměknou (asi 30 minut).
  4. Když je maso dostatečně propečené, potřete kuře omáčkou a rozinkami.
  5. Podávejte například s čerstvým chlebem.

Dezert: citronové koláčky

Jestli měla nějaká postava z knih a seriálu Hra o trůny ráda sladké, byla to Sansa Stark (Sophie Turner). Mezi její oblíbence patřily malé citronové dezerty připomínající dnešní sušenky nebo koláčky. I na ně jsme našli recept:

Suroviny:

  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 žloutky
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • lžíce medu

Postup:

  1. Máslo a cukr utřete dohladka, pak zašlehejte žloutky.
  2. Přidejte jedlou sodu, citronovou kůru a mouku a vypracujte hladké těsto.
  3. Z těsta tvarujte kuličky a rozložte je s menšími rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
  5. V mezičase si připravte polevu: stačí na pánvi smíchat med s citronovou šťávou.
  6. Vychladlé koláčky pokapejte polevou a podávejte.

Zdroje: Edna, Entertainment Weekly, Inn at the Crossroads, Apetit

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč