Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvové placičky s bylinkovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 53
Do 30 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1039 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 75 g
Tuky 67 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvové placičky nám chutnaly teplé i druhý den zastudena, proto je klidně zabalte dětem do školy na svačinu, nebo sobě do práce. Hodí se také jako lehká večeře či rychlé party pohoštění. Pokud chcete méně tučnou verzi, placičky z mrkvového těsta naskládejte na plech s pečícím papírem, lehce potřete olejem a dejte péct do trouby. Zdravé mrkvové placičky si zamilujete.

Suroviny

mrkev 250 g
mladá, očištěná
jarní cibulka 2 ks
česnek 1 stroužek
tymián 4 snítky
mouka 2 PL
libovolná, viz Něco navíc
vejce 1 ks
velké
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
Na dip
pažitka ½ svazek
řeřicha ½ bal
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý

Postup

1

Mrkev najemno nastrouhejte. Bílé a světlezelené části jarních cibulek nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a rozdrťte. Tymián operte, osušte a lístky otrhejte. Všechny přísady vložte do mísy a smíchejte s moukou a vejcem. Osolte a opepřete.

2

Na dip nasekejte pažitku a řeřichu. Zakysanou smetanu smíchejte s jogurtem, solí a pepřem a přidejte bylinky.

3

V pánvi rozehřejte olej. Z mrkvové směsi tvarujte malé hromádky, zploštěte je vidličkou a na středním plameni opékejte z každé strany 3–4 minuty. Podávejte s dipem.

NĚCO NAVÍC
Mrkvové placičky z hrubé mouky jsou křupavější, z hladké mají jemnější strukturu.

Recept je převzatý z knihy Rychlokurs vaření pro vegetariány. Cornelia Schinharlová, Ikar.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Komentáře

05.05.2017 23:55

Myslíte, že by šly udělat i v troubě? Ráda bych je připravila dceři v batolecím věku, takže bych je nerada smažila.

09.05.2017 08:57

Dobrý den, v troubě je zkusit udělat určitě můžete, měly by držet. Bohužel to v redakci nemáme vyzkoušené, ale pokud se vám povedou i v troubě, budeme rádi za zpětnou odezvu! Krásný den za redakci Apetitu přeje, Eva.

04.06.2017 19:42

Dobrý den, vyzkoušela jsem v troubě s tím, že jsem mouku nahradila čerstvou strouhankou a pekla při 200 stupních cca 10 min. po obou stranách a povedlo se :)

05.06.2017 08:42

Dobrý den, Katko, moc děkujeme za zpětnou vazbu a tip na pečení v troubě :-)! Mějte se moc krásně, Martina

07.07.2015 21:49

Výborné, jako lehká letní večeře ideální! :)

05.08.2014 19:51

Vynikající! Ale opečené byly mnohem rychleji:))

Apetit magazín