Pokud vás láká nahlédnout do minulosti a dozvědět se, jak se francouzské speciality připravovaly před více než sto lety (tedy bez kuchyňských robotů a dalších pomocníků moderní doby), určitě se podívejte na film Umění jíst a milovat. Ale varujeme vás, raději se před projekcí pořádně najezte.
Hlavními hrdiny filmu Umění jíst a milovat (2023) odehrávajícího se na konci 19. století jsou kuchařka Eugénie (Juliette Binoche) a její zaměstnavatel, známý gurmán Dodin (Benoît Magimel). Eugénie pracuje pro Dodina už dvacet let, společně si užívají objevování nových chutí a funguje mezi nimi výborná chemie. Eugénie se ale za Dodina nechce vdát.
- Historické romantické drama paradoxně nenatočil rodilý Francouz, ale režisér a scenárista Anh Hung Tran, původem z Vietnamu, který se do Francie přestěhoval ve svých 12 letech.
- Snímek letos získal cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v Cannes.
Umění jíst a milovat je filmový dárek pro každého milovníka jídla. Hned v úvodu například uvidíte několik desítek minut trvající scénu, ve které Eugénie a její pomocnice připravuje velkou hostinu pro Dodina a jeho přátele. Veškeré scény vaření jsou nasnímány velice vtahujícím způsobem, takže má divák pocit, že stojí přímo vedle kuchařky a vnímá všechny delikátní vůně a chutě.
Našli jsme pro vás několik receptů na pokrmy, které se ve filmu připravují a labužnicky degustují.
Vol-au-vent
Tento název v překladu doslova znamená „let ve větru”, což odkazuje na křehkost a lehkost celého jídla. Jedná se o pokrm z listového těsta plněný slanou nebo sladkou náplní. Autorem receptu je Marie-Antoine Carême, jeden z nejznámějších kuchařů 19. století.
Nejznámější verze vol-au-vent pracuje s malými kulatými kousky pečiva, ve filmu Umění jíst a milovat hlavní hrdinka peče velký korpus plněný zeleninou a omáčkou s kohoutími hřebínky.
- Foodblogerka Pavla Janečková Hájková, která se svým projektem Vintage Kitchen získala 3. místo v soutěži Food blog roku 2023, se při vaření jednoho ze svých ‚filmových‘ pokrmů tímto filmem inspirovala.
Telecí karé
Pečený telecí hřbet s kostí doplněný o kapustičky patřil v Umění jíst a milovat mezi další působivě servírované pokrmy. Telecí maso se na našem stole kvůli vyšší pořizovací ceně neobjevuje příliš často, když mu ale dáte šanci, zjistíte, že se jedná o skvělého kandidáta pro slavnostní oběd nebo večeři.
Hovězí po burgundsku
Jedna z největších francouzských gastronomických klasik, která se ve filmu rovněž objevila, není vůbec složitá na přípravu. Kombinaci zadního hovězího s kořenovou zeleninou, slaninou a červeným vínem prostě nejde odolat. Ideální přílohou je bramborová kaše, vystačíte si ale i s pečivem.
Pečená Aljaška
A přišel čas na speciální sladkou tečku. Původ receptu na Aljašku sahá až do počátku 19. století, hlavní hrdinové filmu Umění žít a milovat s ní už tedy mohli oslňovat své hosty. V dezertu se propojují chutě piškotového korpusu, několika druhů zmrzliny a zapečeného sněhu z bílků. Efektně vypadající dort připravíte díky našemu receptu velmi snadno a stanete se hvězdným hostitelem.
Zdroje: iRozhlas, ČSFD, Apetit