Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení.
S našimi marinádami připravíte šťavnatou porci také z kuřecích prsou. A pokud vás lákají medová kuřecí křidélka, paličky nebo stehna, i s nimi umíme poradit. Marinované maso navíc vydrží v lednici i několik dnů, připravit jej vedle grilu můžete také v troubě nebo na pánvi.
Dobrá příprava je základ úspěchu
Doba marinování by se měla ideálně pohybovat mezi 6 až 24 hodinami, u kuřecího masa postačí kratší doba.
- Kuřecí maso před marinováním omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Připravte si veškeré ingredience na marinádu a uzavíratelnou nádobu. Vlastníte-li vakuovačku, maso v marinádě můžete uchovat bez přístupu vzduchu metodou sous vide.
Správná marináda učiní z masa skvost
Věděli jste, že jednotlivé přísady mají co do činění nejen s chutí masa, ale také s jeho konzistencí? Marinádu zpravidla připravujeme z oleje, soli, koření a často přidáváme i kyselou složku v podobě jogurtu či citronové šťávy.
Jakou funkci vedle chuti tyto přísady plní?
- Olej - pomáhá spojit bylinky a koření, jednotlivé přísady díky oleji lépe prostoupí do masa, olej brání jeho vysušení.
- Sůl - V kulinářském světě panují dva rozdílné názory, jak používat sůl ve spojení s masem. Někteří maso před tepelnou úpravou řádně osolí, jiní jej solí až před servírováním. V každém případě sůl zvýrazňuje masovou chuť a podporuje komplexní chuť celé marinády. Před marinováním tak doporučujeme maso důkladně osolit ze všech stran.
- Kyselá složka - jogurt, podmáslí, citronová šťáva, víno, ocet či hořčice způsobují, že maso zkřehne. V případě kuřecího není potřeba dlouhého marinování, stačí 5 až 6 hodin nebo přes noc.
- Koření a bylinky - dodávají masu chuť a vůni. Podívejte se na naše tipy, jaké dochucení sluší kuřecí marinádě nejvíce.
![maso na grilu maso na grilu](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/nico-smit-9ZJOs9hmuKs-unsplash.jpg)
Jak na dokonalou marinádu?
Marináda často bývá otázkou chuťových buněk strávníků. Někdo upřednostňuje pikantní, jiný zase méně výrazné chutě. Marinování masa není nic těžkého, obzvlášť máte-li na paměti následující zásady.
- Koření: Ideální je namíchat si grilovací koření podle své chuti. Obecně však ke kuřecímu masu ladí, černý pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano a kmín.
- Bylinky: K marinádě můžete přidat čerstvé snítky rozmarýnu, tymiánu, oregana nebo bazalky.
- Česnek: Dodá masu příjemnou chuť, před grilováním jej však doporučujeme z masa odstranit, mohl by se snadno spálit.
- Olej: Všechna zvolená ochucovadla spojíme olejem, nejlépe řepkovým, který zvládne vysoké teploty.
Před tepelnou úpravou také doporučujeme:
-
nechat maso dojít pokojové teploty, což zabrání tepelnému šoku a následné tuhosti.
-
Zároveň mějte na paměti čas, po který maso pobývá na grilu, v troubě nebo na pánvi. Zatímco kuřecím prsům stačí kratší doba, aby nebyla vysušená, stehna a maso na kosti obecně potřebují k propečení času déle.
- Kuřecí maso podáváme vždy propečené.