Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení.
S našimi marinádami připravíte šťavnatou porci také z kuřecích prsou. A pokud vás lákají medová kuřecí křidélka, paličky nebo stehna, i s nimi umíme poradit. Marinované maso navíc vydrží v lednici i několik dnů. Naložené maso pak můžete mimo grilu také v troubě nebo na pánvi.
Dobrá příprava je základ úspěchu
Doba marinování by se měla ideálně pohybovat mezi 6 až 24 hodinami, u kuřecího masa postačí kratší doba.
- Kuřecí maso před marinováním osušte papírovou utěrkou.
- Připravte si veškeré suroviny na marinádu a uzavíratelnou nádobu. Vlastníte-li vakuovačku, maso v marinádě můžete uchovat bez přístupu vzduchu metodou sous vide.
Správná marináda učiní z masa skvost
Věděli jste, že jednotlivé přísady mají co do činění nejen s chutí masa, ale také s jeho konzistencí? Marinádu zpravidla připravujeme z oleje, soli, koření a často přidáváme i kyselou složku v podobě bílého jogurtu, kysané smetany, kefíru či citronové šťávy.
Jakou funkci vedle chuti tyto přísady plní?
- Olej – pomáhá spojit bylinky a koření, jednotlivé přísady díky oleji lépe prostoupí do masa, olej brání jeho vysušení.
- Sůl – V kulinářském světě panují dva rozdílné názory, jak používat sůl ve spojení s masem. Někteří maso před tepelnou úpravou řádně osolí, jiní jej solí až před servírováním. V každém případě sůl zvýrazňuje chuť a podporuje komplexní chuť marinády. Před marinováním tak doporučujeme maso důkladně osolit ze všech stran.
- Kyselá složka – jogurt, podmáslí, citronová šťáva, víno, ocet či hořčice způsobují, že maso zkřehne. V případě kuřecího či ryb ale není dlouhého marinování potřeba.
- Koření a bylinky – dodávají masu chuť a vůni. Podívejte se na naše tipy, jaké dochucení sluší kuřecí marinádě nejvíce.
Jak na dokonalou marinádu?
Marináda často bývá otázkou chuťových buněk strávníků. Někdo upřednostňuje pikantní, jiný zase méně výrazné chutě. Marinování masa není nic obtížného, obzvlášť máte-li na paměti následující zásady.
- Koření: Ideální je namíchat si grilovací koření podle vlastní chuti. Obecně však ke kuřecímu masu ladí, černý pepř, mletá paprika, sušený česnek, hořčičné semínko, oregano a český kmín nebo římský kmín.
- Bylinky: K marinádě můžete přidat čerstvé snítky rozmarýnu, tymiánu, oregana nebo lístky bazalky.
- Česnek: Dodá masu příjemnou chuť, před grilováním jej však doporučujeme z masa odstranit, mohl by se snadno spálit.
- Olej: Všechna dochucovadla spojte olejem, nejlépe řepkovým, který zvládne vysoké teploty.
Před tepelnou úpravou také doporučujeme:
-
Nechat maso dojít pokojové teploty, což zabrání tepelnému šoku a následné tuhosti.
-
Zároveň mějte na paměti čas, po který maso pobývá na grilu, v troubě nebo na pánvi. Zatímco kuřecím prsům stačí kratší doba, aby nebyla vysušená, stehna a maso na kosti obecně potřebují k propečení času déle.
- Kuřecí maso podávejte vždy propečené.
Zdroj informací: časopis Apetit