Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na marinování kuřecího masa?

Marinování kuřecího masa
ZDROJ: Ivabalk/Pixabay
sdílet:

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení.

S našimi marinádami připravíte šťavnatou porci také z kuřecích prsou. A pokud vás lákají medová kuřecí křidélka, paličky nebo stehna, i s nimi umíme poradit. Marinované maso navíc vydrží v lednici i několik dnů, připravit jej vedle grilu můžete také v troubě nebo na pánvi.

Dobrá příprava je základ úspěchu

Doba marinování by se měla ideálně pohybovat mezi 6 až 24 hodinami, u kuřecího masa postačí kratší doba. 

  • Kuřecí maso před marinováním omyjte a osušte papírovou utěrkou. 
  • Připravte si veškeré ingredience na marinádu a uzavíratelnou nádobu. Vlastníte-li vakuovačku, maso v marinádě můžete uchovat bez přístupu vzduchu metodou sous vide. 

Správná marináda učiní z masa skvost

Věděli jste, že jednotlivé přísady mají co do činění nejen s chutí masa, ale také s jeho konzistencí? Marinádu zpravidla připravujeme z oleje, soli, koření a často přidáváme i kyselou složku v podobě jogurtu či citronové šťávy

Jakou funkci vedle chuti tyto přísady plní?

  • Olej - pomáhá spojit bylinky a koření, jednotlivé přísady díky oleji lépe prostoupí do masa, olej brání jeho vysušení.
  • Sůl - V kulinářském světě panují dva rozdílné názory, jak používat sůl ve spojení s masem. Někteří maso před tepelnou úpravou řádně osolí, jiní jej solí až před servírováním. V každém případě sůl zvýrazňuje masovou chuť a podporuje komplexní chuť celé marinády. Před marinováním tak doporučujeme maso důkladně osolit ze všech stran. 
  • Kyselá složka - jogurt, podmáslí, citronová šťáva, víno, ocet či hořčice způsobují, že maso zkřehne. V případě kuřecího není potřeba dlouhého marinování, stačí 5 až 6 hodin nebo přes noc.
  • Koření a bylinky - dodávají masu chuť a vůni. Podívejte se na naše tipy, jaké dochucení sluší kuřecí marinádě nejvíce.
maso na  grilu
ZDROJ: Nico Smit/Unsplash

Jak na dokonalou marinádu?

Marináda často bývá otázkou chuťových buněk strávníků. Někdo upřednostňuje pikantní, jiný zase méně výrazné chutě. Marinování masa není nic těžkého, obzvlášť máte-li na paměti následující zásady.

  • Koření: Ideální je namíchat si grilovací koření podle své chuti. Obecně však ke kuřecímu masu ladí, černý pepř, červená sladká paprika, sušený česnek, hořčičné semínko oregano a kmín. 
  • Bylinky: K marinádě můžete přidat čerstvé snítky rozmarýnu, tymiánu, oregana nebo bazalky.
  • Česnek: Dodá masu příjemnou chuť, před grilováním jej však doporučujeme z masa odstranit, mohl by se snadno spálit.
  • Olej: Všechna zvolená ochucovadla spojíme olejem, nejlépe řepkovým, který zvládne vysoké teploty.

Před tepelnou úpravou také doporučujeme:

  • nechat maso dojít pokojové teploty, což zabrání tepelnému šoku a následné tuhosti.

  • Zároveň mějte na paměti čas, po který maso pobývá na grilu, v troubě nebo na pánvi. Zatímco kuřecím prsům stačí kratší doba, aby nebyla vysušená, stehna a maso na kosti obecně potřebují k propečení času déle.

  • Kuřecí maso podáváme vždy propečené.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč