0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril

Bylinky, které podtrhnou chuť marinovaného masa na gril
sdílet:
Venkovní počasí nám již dovoluje delší pobyt na sílícím sluníčku. Jaro je tu a než se nadějeme, začne také grilovací sezona. Než vyndáte z kůlny či sklepa zazimovaný gril, poradíme vám, jakou marinádou překvapíte strávníky tentokrát. Na kombinaci masa a čerstvých bylinek si můžete klidně vsadit, svou vytříbenou chutí sklidí úspěch pokaždé. Bylinky také výrazně usnadní trávení tučnějšího masa. Které se nejvíce hodí k hovězímu, kuřecímu či vepřovému vám prozradíme s předstihem.

Každý druh masa má svá specifika, je dobré také vědět, které části se na grilování hodí a které si raději připravit v hrnci. Pro intenzivnějších chuť a gurmánský zážitek doporučujeme maso 1 až 3 dny před zažehnutím grilu připravit a naložit do marinády. Skladujte jej v lednici. Nezapomeňte však maso alespoň hodinu před pokládáním na rozpálený rošt vyndat z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Hovězí maso

Výslednou chuť ovlivňuje vyzrálost masa. Na pultech v řeznictví najdete z drtivé většiny čerstvé hovězí, které sem doputovalo ihned po porážce. Je tedy třeba poohlédnout se po vyzrálém kousku. Maso díky zrání změní své vlastnosti, potřebuje tedy jeden až dva měsíce, aby v něm proběhly veškeré procesy. Za velice kvalitní hovězí můžeme považovat to z Jižní Ameriky, ale pochutnat si můžete také na českém hovězím.

Na grilování zvolte vysoký roštěnec, který bývá nejčastěji využíván právě ke grilovačkám. Má dostatečné množství tuku ve svém středu, zajistí tak šťavnatost upečeného steaku (tzv. rib eye steak). Z hovězího pupku připravíte tzv. flank steak, pozor si však dejte na jeho náchylnost ke ztvrdnutí. Hovězí veverka zajistí šťavnatý flák masa, je krásně křehká a ke grilování jako stvořená. Pokud si chcete dopřát opravdový luxus, sáhněte po svíčkové. Vysoká cena zajistí jemné a chutné maso. Nízký roštěnec vyžaduje více zkušeností, pokud si však troufáte, odmění se vám svou texturou.

Bylinky k hovězímu masu

Hovězí maso si zaslouží byliny s intenzivnější vůní. Skvěle se doplňuje s rozmarýnem a tymiánem, které se vyplatí použít pospolu. Estragon dokonale podtrhne vůni masa i žár z grilu. Královnou hovězího steaku může být také na první pohled nenápadná petržel. Její svěžest plná vitaminů a minerálů dokonale podtrhne zemitost hovězího masa.

Vepřové maso

U vepřového masa nemusíme čekat na dokonalou zralost, za to mu však více sluší pořádná marináda. Nejoblíbenějším kouskem vepřového je bezesporu krkovička. Díky tomu, že je prorostlá, si zachová svou šťavnatost. Kdo ještě nikdy neochutnal grilovaný vepřová bok, měl by to co nejdříve napravit. Ačkoli je bůček velice tučný, na chuti mu to rozhodně neubírá. Připravit si můžete také kotletu, které sluší řízná marináda. Kotletu je dobré grilovat i s kostí, drží lépe tvar a je přidán další rozměr chuti. Pro pořádné jedlíky tu jsou vepřová žebírka, která se bez marinády neobejdou, připravte si nejlépe pořádně pikantní.

Bylinky k vepřovému masu

Kombinace tymiánu a rozmarýnu nádherně provoní i vepřové maso. Skvěle si také rozumí s méně obvyklou bylinkou, a to šalvějí podporující trávení, tučnější vepřové vám díky ní tedy žaludek tolik nezatíží. Do marinády se nebojte přidat ani sušenou majoránku, vykouzlíte tak tradiční chuť vepřové pečínky. Dalšími vhodnými bylinkami je petržel, pažitka či svěží máta.

Kuřecí maso

Během grilování kuřecího masa musíme dávat pozor na nežádoucí vysušení. Drůbeží je k vysušení velice náchylné, také má méně výraznou chuť, která si přímo říká o pozvednutí pomocí bylinek. Užitečný tip, jak předejít vysušení, je využití jogurtové marinády, která masu dodá dostatek tekutin a chrání před všetečnými plameny pod roštem. Na grilování se hodí kuřecí prsa nezbavená kůže, i ta chrání maso před rychlým vysoušením. Výborně chutnají i kuřecí křidélka či paličky, které pozvednete sladko-pálivou marinádou. Na grilu lze připravit také kuře v celku, to však potřebuje pomalé a mírné grilování pod poklopem.

Bylinky ke kuřecímu masu

Do marinády na kuřecí maso se nebojte přidat také jogurt. Z bylinek se hodí mořem vonící bazalka, ze které se dají vykouzlit i chutné dipy. Chuť kuřecího masa doplní také libeček, stačí ho však malé množství. Chybu neuděláte ani s petrželkou, estragonem, mátou, koriandrem, majoránkou, či tradičním dvojicí tymián a rozmarýn.

Pro další inspiraci na bylinkové marinády jsme vám umístili recepty pod článek.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč