Ačkoli je kávovníků přes 120 druhů, dvě odrůdy se pěstují nejčastěji a společně pokryjí 99 procent celosvětové produkce. Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?
- Jako arabika se označuje kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je pak kávovník statný, robustní (Coffea Canephora).
- Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s další odrůdou na území mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Své přízvisko získal v 7. století, kdy se dostal z Etiopie přes moře do Arábie.
- Arabica je menšího vzrůstu, daří se jí v horských oblastech a kopcích. Nevadí jí nižší teploty, vyšší vlhkost nebo rozdílnost teplot ve dne a v noci.
- Robusta oproti tomu nesnese vyšší nadmořskou výšku, než je jeden kilometr, dorůstá až do výšky 10 metrů jako vysoký strom. Pěstovala se původně na subsaharské Africe, dnes však našla ideální podmínky i ve Vietnamu, Indonésii a Brazílii.
- Arabika pochází z Etiopie, dnes se jí daří především v Jižní Americe, východní Africe a také v Brazílii.
(Ne)suď kávu podle obalu
Pokud si chcete ověřit pravost koupených zrn či jste zapomněli, jaké doma vlastně máte, není těžké od sebe arabiku a robustu odlišit.
- Určující je rýha uprostřed zrna. Arabica má rýhu zakřivenou, robusta oproti tomu rovnou. Také tvar zrna není stejný, arabica má protáhlejší a plošší zrna, robusta je zakulacená. Vůně zrn je v případě arabiky podobná borůvkám, robusta voní jako arašídy.
Co se skrývá pod slupkou
Arabica tvoří kolem 75 % celosvětové produkce kávy. Zrna arabiky obsahují dvakrát víc cukrů než robusta. Pro milovníky kávy však přichází nejpodstatnější rozdílnost, a to v chuti. Arabika se vyznačuje velice komplexní, rozmanitou chutí, kterou udávají přírodní podmínky, ve se vypěstuje.
- Chuť arabiky je jemnější, sladší, ovocnější a měkčí, aroma je více intenzivní. V šálku arabiky můžeme rozeznat tóny čokolády, ovoce, květin i oříšků.
- Robusta v sobě ukrývá dvojnásobek až trojnásobek kofeinu oproti arabice. Robusta má hořkou chuť s dřevitými drsnými tóny.
- Protože se arabica a robusta skvěle doplňují, často je najdete ve směsích. Arabica dodává kávě chuť, robusta vnáší do nápoje bohatší cremu a větší povzbuzující účinky.
Arabika
- bohatší a komplexní ovocnější chuť
- obsahuje dvakrát více cukru
- čokoládové, oříškové, květinové tóny
- obsahuje více lipidů (vitaminů, tuků a olejů)
- náročnější na pěstování
- největším producentem je Brazílie, kvalitní kávu pěstují také v Kolumbii, Etiopii, Mexiku, Guatemale, Kostarice, Rwandě či Ekvádoru
Robusta
- obsahuje dva až třikrát více kofeinu
- odolnější na pěstování
- obsahuje méně kyselin, kvůli kterým nejde docílit bohaté pěny
- je levnější
- největším producentem je Vietnam, mezi další vývozce se řadí Brazílie, Indie, Indonésie, Uganda, Malajsie, Filipíny, Madagaskar, Nová Guinea a Thajsko
Zdroj: Apetit