Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lidé už nehodlají vyšší ceny poledních menu v restauracích akceptovat. Nejlevněji se najíte na Vysočině

Česká restaurace
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Ještě před krizí byly obědy v resaturacích samozřejmostí, dnes si restauratéři stěžují, že jim obědoví strávnící ubývají. Pod stopadesát korun se v hlavních městech už najíme jen málokde. Budou ceny poledního jídla ještě růst?

Růst cen obědů se od prosince 2022 zastavil. Po celé první čtvrtletí letošního roku rostly jen o halíře. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v České republice 181,90 Kč, o měsíc dříve to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč. Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity.

Z platebních dat uživatelů stravenkových karet vidíme, že celý loňský rok se ceny kontinuálně meziměsíčně zvyšovaly. Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok (o více než pět korun) přišel v září. Potom ale růst začal zpomalovat a od prosince jsou změny spíše kosmetické,“ říká Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity.

Hlavním důvodem je podle něj fakt, že podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat. Ty tak, zdá se, narážejí na svůj strop.

Rok 2023 přinesl stabilizaci vysokých cen

Potvrzují se tak naše dlouhodobé predikce, že rok 2023 přinese v gastro sektoru stabilizaci cen, které nyní rostou jen opravdu velmi zvolna nebo vůbec. Nepředpokládáme, že by se na tom mělo v nejbližších měsících něco výrazně měnit, obzvlášť pokud se podaří ČNB dostat letos inflaci pod 10 %,“ komentuje vývoj v prvním čtvrtletí roku Jan Michelfeit.

Stejně jako v předchozích měsících byly i v březnu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ upozorňuje Jan Michelfeit. V ostatní regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze o haléře. Ve středních Čechách, které se dlouhodobě drží na druhé příčce, stál v březnu průměrný oběd 196,90 Kč. V únoru 2023 to bylo o 30 haléřů méně a ve srovnání s prosincem 2022 cena vzrostla o 1,20 Kč.

V jakém kraji se najíte nejlevněji?

  • Nejlevněji se stále obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 a na Ústecku 1,1 Kč.
  • V meziročním srovnání (březen 2022/březen 2023) vzrostla průměrná cena oběda v tuzemských restaurací o 13 %, nominálně to bylo o 21,50 Kč.

Zdroj: Sodexo, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč