Klasické vepřo knedlo zelo, naše národní jídlo tak, jak ho máme nejradši – šťavnatá vepřová pečeně, nadýchané houskové knedlíky a zelí hezky sladkokyselé. Pokrm pro nedělní oběd jak stvořený. Připravte ho podle našeho receptu hezky krok za krokem a famózní výsledek vás nemine.
Suroviny
Postup
Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.
Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.
Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.
Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.
+ TIP
Nemáte-li droždí, zapracujte do odpočatého těsta kypřicí prášek smíchaný s trochou mouky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- Česká kuchyně – maso a spol.(18 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )