Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6586 kcal
Bílkoviny 406 g
Sacharidy 482 g
Tuky 342 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické vepřo knedlo zelo, naše národní jídlo tak, jak ho máme nejradši – šťavnatá vepřová pečeně, nadýchané houskové knedlíky a zelí hezky sladkokyselé. Pokrm pro nedělní oběd jak stvořený. Připravte ho podle našeho receptu hezky krok za krokem a famózní výsledek vás nemine.

Suroviny

vepřová pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
kmín 1 hrst
sůl
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí (nemusí být)
opečená na sádle (nemusí být)
Na zelí
zelí kysané 500 g
lze nahradit olejem
sůl
na dochucení
na dochucení
na dochucení
na podlévání (nemusí být)
Na houskové knedlíky
housky 3 ks
na kostky
mouka pšeničná hrubá 400 g
mléko 250 ml
sůl 5 g
droždí čerstvé 4 g
nebo 3 g kypřicího prášku smíchaného z trochou mouky

Postup

1

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

4

Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

+ TIP
Nemáte-li droždí, zapracujte do odpočatého těsta kypřicí prášek smíchaný s trochou mouky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...