0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasické vepřo knedlo zelo

Klasické vepřo knedlo zelo

4.4/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6935 kcal
Bílkoviny 416 g
Sacharidy 557 g
Tuky 343 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše národní jídlo tak jak ho máme nejradši – šťavnaté vepřové, nadýchané houskové knedlíky a zelí hezky sladkokyselé. 

Suroviny

vepřové maso 1,5 kg
vepřová pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
kmín 1 hrst
sůl
sádlo 50 g
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí (nemusí být)
cibule
opečená na sádle (nemusí být)
Na zelí
zelí kysané 500 g
cibule 1 ks
sádlo 1 PL
lze nahradit olejem
mouka pšeničná hladká ½ PL
sůl
na dochucení
kmín
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
na podlévání (nemusí být)
Na houskové knedlíky
housky 3 ks
na kostky
máslo 1 PL
mouka pšeničná hrubá 500 g
žloutek 2 ks
mléko 250 ml
sůl 5 g
droždí čerstvé 4 g
nebo 3 g kypřicího prášku smíchaného z trochou mouky

Postup

1

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečen obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

4

Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

+ TIP
Nemáte-li droždí zapracujte do odpočatého těsta zapracujte kypřicí prášek smíchaný s trochou mouky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč