Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasické vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6586 kcal
Bílkoviny 406 g
Sacharidy 482 g
Tuky 342 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické vepřo knedlo zelo, naše národní jídlo tak, jak ho máme nejradši – šťavnatá vepřová pečeně, nadýchané houskové knedlíky a zelí hezky sladkokyselé. Pokrm pro nedělní oběd jak stvořený. Připravte ho podle našeho receptu hezky krok za krokem a famózní výsledek vás nemine.

Suroviny

vepřová pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
kmín 1 hrst
sůl
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí (nemusí být)
opečená na sádle (nemusí být)
Na zelí
zelí kysané 500 g
lze nahradit olejem
sůl
na dochucení
na dochucení
na dochucení
na podlévání (nemusí být)
Na houskové knedlíky
housky 3 ks
na kostky
mouka pšeničná hrubá 400 g
mléko 250 ml
sůl 5 g
droždí čerstvé 4 g
nebo 3 g kypřicího prášku smíchaného z trochou mouky

Postup

1

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

4

Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

+ TIP
Nemáte-li droždí, zapracujte do odpočatého těsta kypřicí prášek smíchaný s trochou mouky. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč