Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zákazníků ubývá, restaurace hodlají zdražovat dál. Podle průzkumu mnohé skončí

Restaurace
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Restaurační zařízení po vlně opatření spojených s pandemií musí znovu bojovat o přežití, tentokrát kvůli vysoké inflaci. Podle průzkumu společnosti Edenred je nyní osm procent podniků pevně rozhodnuto skončit, o uzavření přemýšlí necelá třetina.

Dále pokračovat v provozu plánuje jen něco přes polovinu restauračních podniků. Průzkum je součástí evropského programu FOOD, který monitoruje stravování zaměstnanců. Uskutečnil se v říjnu na vzorku 221 restaurací, které nabízejí teplou i studenou kuchyni, a více než 5 760 lidí.

Silní hráči v oboru většinou budou pokračovat. Komplikace mohou nastat v regionech, kde se rozhodne ukončit činnost více restauratérů naráz. To může ovlivnit dostupnost teplých jídel a vyvážené stravy,“  komentuje výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.

Už nyní část zejména regionálních restaurací v odlehlejších oblastech Česka v souvislosti s rekordním růstem nákladů a snížené kupní síle přechází na vaření jednodušších jídel s nižším rozpočtem. „Pokud v těchto regionech ceny porostou dál, mohou se dostat do komplikací další restaurace, kteří zatím třeba potíže necítí,“  doplňuje Aneta Martišková

Lidé si jídla v restauracích nemůžou dovolit

Už nyní mají podle průzkumu restaurace o poznání méně zákazníků než loni a další ztráty jim hrozí. Pro mnoho lidí jsou současné ceny v restauracích hraniční. Čtyři z deseti Čechů uvedli, že již nejsou ochotni akceptovat další zdražení, dalších bezmála 28 procent bude nadále na jídlo do restaurací chodit pouze, pokud do konce letošního roku zdraží nejvýše do desetikoruny. Pro srovnání – aktuálně je průměrná útrata za jídlo v Česku 174,10 Kč.

  • Restaurace ale hodlají zdražovat dál. Zvednout ceny je rozhodnuta polovina gastropodniků, dalších 38 procent zdražení zvažuje a nezvyšovat ceny chce jen necelých 12 procent. O více než zmíněných 6 procent je už nyní rozhodnuto zdražit bezmála 40 procent restaurací.

Lidé šetří a vedle kultury představuje z jejich pohledu oblast stravování další zbytnou položkou. V porovnání s před koronavirovým stavem roku 2019 klesl objem útrat v restauracích zhruba o třetinu. Nyní bude hodně záviset na tom, jak dlouho současný stav potrvá, jak a nakolik zabere pomoc ze strany státu, ale také jak této nepříznivé skutečnosti dokáže český gastro sektor čelit vlastními silami,“  říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. 

Restauracím mohou alespoň částečně pomoci i zaměstnavatelé. Ministerstvo financí totiž v srpnu prostřednictvím vyhlášky o cestovních náhradách na služebních cestách zvýšilo hodnotu daňově nejvýhodnější stravenky o třicet korun na současných 180 korun.

Zdroje informací: Edenred, Tomáš Prouza, FOOD

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč