0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená brokolice
ZDROJ: Getty images
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 47
Do hodiny Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2376 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 43 g
Tuky 159 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dopřejte si superzdravou zeleninu v lahůdkové úpravě! Zapečená brokolice se sýrem je klasika, která sa hodí jako lehký oběd, svačinka izdravá večeře. 

Suroviny

brokolice 500 g
na 6 dílů
zakysaná smetana 200 ml
hořčice kremžská 1 PL
sýr 100 g
strouhaný, ementál nebo čedar
šunka 6 plátky

Postup

1

V kastrolu uveďte do varu vodu a dvě tři minuty v ní povařte brokolici (obyčejnou o něco déle). Sceďte a propláchněte ve studené vodě.

2

V misce promíchejte zakysanou smetanu s kremžskou hořčicí a polovinou sýra.

3

Gril (i ten v troubě) nebo troubu předehřejte na nejvyšší možnou teplotu.

4

Plátkem šunky obalte kousky brokolice a rozmístěte je do skleněné či kameninové zapékací nádoby; nemusíte příliš symetricky. Přelijte ochucenou smetanou, posypte zbylým sýrem a zapékejte deset minut, až sýr zezlátne.

Lehčí varianta:
Namísto zakysané smetany použijte plnotučný bílý jogurt. Ementál nebo čedar zaměňte za poloviční množství parmazánu.

Zkuste také:
Brokolici pouze povařte v páře doměkka a potom promíchejte s nasekaným česnekem, chilli papričkou a olivovým olejem.

Související články

4 kroky k dokonalému zapečenému květáku
  • Tipy a triky

4 kroky k dokonalému zapečenému květáku

Květák je trochu kontroverzní surovina. Možná vás to překvapí, ale sami se v redakci dělíme na dva téměř nesmiřitelné tábory. Jedni květák oddaně milují a nedají na něj dopustit, druzí ho nemohou doslova ani cítit, a v případě, že se...

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit