Cizrnový hamburger

Cizrnový hamburger

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 (21)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4247 kcal
Bílkoviny 191 g
Cukr 475 g
Tuky 144 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá cool, chutná skvěle, je zdravý a bez masa. Skvělá svačina pro děti do školy. Předpis je rovnou na 4 kousky, protože si ho do práce rádi vezmete taky!

Suroviny

bulgur 90 g
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
menší kus nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
římský kmín 1 ČL
petrželka 1 PL
nasekaná, hladkolistá
cizrna 400 g
vařená nebo z konzervy
vejce 1 ks
čedar 100 g
strouhaný
piniové oříšky 50 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej
na potření
Na omáčku
jogurt 4 PL
balkánský sýr 2 PL
strouhaný například feta
pesto 1 ČL
Na dokončení
housky 4 ks
celozrnné (viz Něco navíc)
salát 4
rajčata
plátky
feta
bazalka
na ozdobu

Zalijte bulgur vroucí vodou a nechte ho 20 minut odpočívat. Slijte a nechte okapat.

Na olivovém oleji opékejte zvolna cibuli, česnek a kmín asi 4–6 minut doměkka. Přidejte bulgur a petrželku a míchejte ještě 5 minut. Dejte spolu s ostatními přísadami do kuchyňského robotu a rozmixujte.

3 Vytvořte navlhčenýma rukama ze směsi 4 burgery a dejte je na hodinu nebo přes noc do chladničky.

4 Potřete je slunečnicovým olejem a na rozpálené grilovací pánvi opékejte 4 minuty po každé straně.

Promíchejte důkladně přísady na omáčku. Rozkrojte housky a potřete je omáčkou. Poklaďte salátem, burgery, ozdobte fetou, rajčaty, bazalkou a přiklopte.

NĚCO NAVÍC
Burgery jsme dali do anglických bochánků (muffinů) od firmy Warburtons, které koupíte  v Tescu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit