Cizrnový hamburger

Cizrnový hamburger

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 (21)
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4247 kcal
Bílkoviny 191 g
Cukr 475 g
Tuky 144 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vypadá cool, chutná skvěle, je zdravý a bez masa. Skvělá svačina pro děti do školy. Předpis je rovnou na 4 kousky, protože si ho do práce rádi vezmete taky!

Suroviny

bulgur 90 g
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
menší kus nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
římský kmín 1 ČL
petrželka 1 PL
nasekaná, hladkolistá
cizrna 400 g
vařená nebo z konzervy
vejce 1 ks
čedar 100 g
strouhaný
piniové oříšky 50 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
slunečnicový olej
na potření
Na omáčku
jogurt 4 PL
balkánský sýr 2 PL
strouhaný například feta
pesto 1 ČL
Na dokončení
housky 4 ks
celozrnné (viz Něco navíc)
salát 4
rajčata
plátky
feta
bazalka
na ozdobu

Zalijte bulgur vroucí vodou a nechte ho 20 minut odpočívat. Slijte a nechte okapat.

Na olivovém oleji opékejte zvolna cibuli, česnek a kmín asi 4–6 minut doměkka. Přidejte bulgur a petrželku a míchejte ještě 5 minut. Dejte spolu s ostatními přísadami do kuchyňského robotu a rozmixujte.

3 Vytvořte navlhčenýma rukama ze směsi 4 burgery a dejte je na hodinu nebo přes noc do chladničky.

4 Potřete je slunečnicovým olejem a na rozpálené grilovací pánvi opékejte 4 minuty po každé straně.

Promíchejte důkladně přísady na omáčku. Rozkrojte housky a potřete je omáčkou. Poklaďte salátem, burgery, ozdobte fetou, rajčaty, bazalkou a přiklopte.

NĚCO NAVÍC
Burgery jsme dali do anglických bochánků (muffinů) od firmy Warburtons, které koupíte  v Tescu.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit