Levně a chutně? Jde to... aneb Jídlo za pár korun

Naše babičky a prababičky věděly, jak na to. I když často neměly moc peněz, dokázaly připravit báječná jídla, na která dodnes s láskou vzpomínáme. Umění vařit z mála zdědily po předcích.
Lidová kuchyně zrcadlí život chudých lidí, našich předků. Možná stojí za to si připomenout, že zdaleka nežili v takové hojnosti a přebytku, jaké zažíváme my. Návratem k tradicím můžeme nezatěžovat zbytečně svou peněženku, neplýtvat jídlem a ještě prospět svému zdraví.
- Maso se podávalo jen ve svátek, a tak bylo třeba ve všední den z obyčejných surovin vyčarovat dobrý a sytý pokrm.
- Brambory, pohanku, jáhly, houby, zelí, nudle nebo flíčky doplnily mléčné výrobky, vejce a v sezoně i zelenina a ovoce ze zahrádky.
- Zpracovávaly se celé suroviny a plodiny, máloco přišlo na zmar. Polévka či vývary můžete připravit i ze zbytků, slupek odřezků a jiných částí, které se běžně vyhazují.
- Ve městě, kde bylo možné si v řeznictví koupit levnější kousek masa (a nebylo třeba kvůli tomu porazit celé prase či udit vlastní slaninu či klobásy), si nemajetní obyvatelé mohli dopřát třeba vnitřnosti.
- Dnes už je jíme méně než kdysi, ale například taková játra nejsou vůbec drahá, a přitom je to pochoutka a současně výborný zdroj železa a některých vitaminů. A dršťková polévka patří dodnes mezi jedno z našich národních jídel!