0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun

Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun
ZDROJ: Apetit

I když naši předkové sahali často hluboko do kapsy a neměli takový výběr surovin jako my dnes, dokázali připravit skvělé pokrmy, které se staly součástí tradiční české kuchyně. Ne prostá jídla jsme nezanevřeli ani v době luxusních restaurací a moderních bister. Pokud i vy hledáte inspiraci na levná a vydatná jídla, z našich receptů si jistě vyberete.

Část české lidové kuchyně zrcadlí život chudých lidí. Návratem k tradicím zbytečně nezatížíme peněženku, naučíme se neplýtvat jídlem a možná prospějeme zdraví. Prostá česká kuchyně je plná výživově hodnotných jídel!

Skromná jídla z toho, co bylo

Na talíři se často namísto masa objevovaly levnější potraviny. Především vypěstované obilniny – pohanka, jáhly, kroupy.

  • Rozhodně tyto plodiny vyzkoušejte, jsou bohaté na řadu vitamínů a minerálů. Dají se z nich připravit tradiční slané i sladké kaše, placky, nákypy, a směsi na způsob rizota. Naši předci z nich vařili různé kaše a husté polévky, které se jedly jako hlavní chod.

 Pro doplnění bílkovin nesměly chybět ani luštěniny. Fazole, čočka i hrách se připravovaly na mnoho způsobů.

Dalšími surovinami, které zasytily a doplnily bílkoviny a vápník byly vejce a mléčné výrobky – především kefír, tvaroh a podmáslí. V sezoně pochopitelně nesmělo chybět ovoce a zelenina ze zahrádky. Co se nespotřebovalo okamžitě, nasušilo se a zavařilo na zimní období.

  • Ve spíži lidé skladovali kysané zelí, povidla a další zavařeniny.
  • Zpracovávaly se celé suroviny a plodiny, máloco přišlo na zmar.
  • Polévky či vývary můžete připravit i ze zbytků, slupek, odřezků a jiných částí, které se běžně vyhazují.
  • Starší pečivo rozpečte, připravte z něj krutony nebo strouhanku.

Houby a lesní plody

Nedílnou součástí tehdejšího jídelníčku byly houby. Z čerstvých připravili rychlou smaženici a nasušené zásoby využili do tradičního houbového kuby nebo bramborové polévky.

  • Bez povšimnutí nenechali ani ostatní lesní plody jako borůvky, brusinky, maliny nebo ostružiny.
  • Sbíralo se i ovoce, které rostlo podél cest. Nejčastěji jablka, hrušky, švestky, slívy a špendlíky.
  • Podobně na tom byly i vlašské a lískové ořechy, na některém území i jedlé kaštany.

Opomíjené části 

Ve městě si méně majetní obyvatelé dopřávali levnější kousky masa. Oblíbené byly téměř všechny vnitřnosti, které si lidé dopřávali v nejrůznějších úpravách.

  • Dnes už je jíme méně než kdysi, ale například taková játra nejsou vůbec drahá, a přitom je to pochoutka a současně výborný zdroj železa a některých vitaminů.
  • Chutné a cenově dostupné jsou také srdíčka nebo ledvinky.
  • A dršťková polévka patří dodnes mezi jedno z našich národních jídel.
  • Silné vývary připravíte i z drůbežích skeletů a hovězích či vepřových kostí.
  • Vývar z uzených žeber je ideální základ pro hustou a sytou zelňačku, uzenou polévku, ale také boršč.

Brambory na nespočet způsobů

Velmi důležitou složkou byly brambory. Daly se snadno uskladnit i na zimu a jejich výhoda je, že se dají připravit jak naslano, tak i nasladko.

Zdroj: Autorský článek redakce Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč