
Polévka z kořenové zeleniny
V redakci jsme ji překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná.
Vydání: 2014/3
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1–2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1–1,5 l zeleninového vývaru
- 1,5 lžíce jablečného octa
- 200 g celeru, oloupaného a nakrájeného na kostičky
- 200 g brambor typu C, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1 menší batát, oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 malý pastinák, oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 100 g kousek kedlubny nebo 1 vodnice či baby tuřín, oloupaný a nakrájený na kostičky (nemusí být)
- 1/4 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl podle chuti
- po 1/8 lžičky římského kmínu, kari koření, mleté skořice a kajenského pepře
- pažitka či petrželka, drcený pepř a zakysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a minutu míchejte. Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)
2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.
Přidat komentář