V redakci jsme polévku z kořenové zeleniny překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná. Velmi lahodná krémová zeleninová polévka zastoupí vydatnou večeři, ale můžete si jí dát i jako sytou svačinu.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
nahrubo
česnek
1
stroužek
nadrobno
vývar zeleninový
1
l
až 1,5 l
jablečný ocet
1,5
PL
celer
200
g
oloupaný, na kostičky
brambory
200
g
varný typ C, oloupané, na kostičky
batáty
1
ks
menší, oloupaný, na kostičky
pastinák
1
ks
malý, oloupaný, na kostičky
mrkev
1
ks
oloupaná, na kostičky
kedlubna
100
g
lze nahradit 1 ks vodnice, nebo baby tuřín, oloupaný, na kostičky, lze vynechat
zázvor (čerstvý)
¼
ČL
nastrouhaný
sůl
podle chuti
římský kmín
1/8 lžičky
kari koření
1/8 lžičky
1/8 lžičky
kajenský pepř
1/8 lžičky
pažitka
lze nahradit petrželkou, k podávání
pepř
drcený, k podávání
k podávání
Postup
1
V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty.
2
Přidejte česnek a minutu míchejte.
3
Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)
4
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
- Kořenová zelenina: Levná surovina, kterou připravíte na desítky lahodných způsobů(36 receptů )
- 24 top receptů na krémové polévky ze zeleniny i luštěnin, s masem i bez(24 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )