V redakci jsme ji překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná.
Suroviny
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
nahrubo
česnek
1
stroužek
nadrobno
vývar zeleninový
1
l
jablečný ocet
1.5
PL
celer
200
g
oloupaný, na kostičky
brambory
200
g
varný typ C, oloupané, na kostičky
pastinák
1
ks
malý, oloupaný, na kostičky
mrkev
1
ks
oloupaná, na kostičky
kedlubna
100
g
lze nahradit 1 ks vodnice, nebo baby tuřín, oloupaný, na kostičky, lze vynechat
zázvor (čerstvý)
0.25
ČL
nastrouhaný
sůl
podle chuti
římský kmín
1
špetka
1/8 lžičky
kari koření
1
špetka
1/8 lžičky
skořice
1
špetka
1/8 lžičky
kajenský pepř
1
špetka
1/8 lžička
pažitka
lze nahradit petrželkou, k podávání
pepř
drcený, k podávání
zakysaná smetana
k podávání
1 V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a minutu míchejte. Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)
2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.