0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z kořenové zeleniny

Polévka z kořenové zeleniny

4.5 / 5. Počet hodnocení: 33
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1004 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 134 g
Tuky 28 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme ji překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nadrobno
vývar zeleninový 1 l
jablečný ocet 1.5 PL
celer 200 g
oloupaný, na kostičky
brambory 200 g
varný typ C, oloupané, na kostičky
pastinák 1 ks
malý, oloupaný, na kostičky
mrkev 1 ks
oloupaná, na kostičky
kedlubna 100 g
lze nahradit 1 ks vodnice, nebo baby tuřín, oloupaný, na kostičky, lze vynechat
zázvor (čerstvý) 0.25 ČL
nastrouhaný
sůl
podle chuti
římský kmín 1 špetka
1/8 lžičky
kari koření 1 špetka
1/8 lžičky
skořice 1 špetka
1/8 lžičky
kajenský pepř 1 špetka
1/8 lžička
pažitka
lze nahradit petrželkou, k podávání
pepř
drcený, k podávání
zakysaná smetana
k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty.

2

Přidejte česnek a minutu míchejte.

3

Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)

4

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.

Související články

Uvařeno do 30 minut: krémové polévky
  • Tipy a triky

Uvařeno do 30 minut: krémové polévky

Moc dobře víme, že v pracovním týdnu platí: čím méně času strávíme u sporáku, tím lépe. Následující polévky toto kritérium splňují beze zbytku. A navíc jsou zdravé, zahuštěné jen zeleninou....
Kořenová zelenina 5x jinak
  • Tipy a triky

Kořenová zelenina 5x jinak

Nejčastěji si pod kořenovou zeleninou představíme mrkev, pastinák a celer. Tuhle klasickou trojici s oblibou dáváme do omáčkových základů a vývarů. Pokud se ovšem rozhodneme nahlédnout do škatulky kořenové zeleniny trochu více, rychle...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit