Polévka z kořenové zeleniny

Polévka z kořenové zeleniny

3.9 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1004 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 134 g
Tuky 28 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme ji překřtili na svíčkovou. I přes dlouhý seznam surovin je velmi rychlá a snadná.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nahrubo
česnek 1 stroužek
nadrobno
vývar zeleninový 1 l
jablečný ocet 1.5 PL
celer 200 g
oloupaný, na kostičky
brambory 200 g
varný typ C, oloupané, na kostičky
pastinák 1 ks
malý, oloupaný, na kostičky
mrkev 1 ks
oloupaná, na kostičky
kedlubna 100 g
lze nahradit 1 ks vodnice, nebo baby tuřín, oloupaný, na kostičky, lze vynechat
zázvor (čerstvý) 0.25 ČL
nastrouhaný
sůl
podle chuti
římský kmín 1 špetka
1/8 lžičky
kari koření 1 špetka
1/8 lžičky
skořice 1 špetka
1/8 lžičky
kajenský pepř 1 špetka
1/8 lžička
pažitka
lze nahradit petrželkou, k podávání
pepř
drcený, k podávání
zakysaná smetana
k podávání

1 V hrnci rozehřejte olej na středním až silném plameni, vsypte cibuli a opékejte doměkka, zhruba 3 minuty. Přidejte česnek a minutu míchejte. Přidejte veškeré ostatní suroviny (vývaru dejte pro začátek 750 ml, podle potřeby během vaření přilijte další), přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. (Můžete také vařit 8 minut v tlakovém hrnci.)

2 Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a podávejte ozdobenou pažitkou či petrželkou, pepřem a smetanou.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit