Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapeklitá historie dortu Red Velvet: Rudý býval přirozeně, může za jeho barvu červená řepa?

Red Velvet
ZDROJ: Unsplash/Zoe
sdílet:

Red Velvet dort, Red Velvet muffiny, Red Velvet cupcaky i svíčky s vůní Red Velvet. Červený samet zkrátka milujeme! O původním receptu slavného dortu se sice nedochoval žádný písemný záznam, ale historikům a kulinářským novinářům se podařilo dát dohromady verzi, která mapuje jeho postupný pravděpodobný vývoj.

Dort Red Velvet byl poprvé upečen pravděpodobně až ve 20. století, ale měl několik předchůdců:

  • První sametový (velvet) dort vznikl zřejmě v 19. století ve Viktoriánské Anglii.
  • Cukráři ho názvem chtěli odlišit od populárních piškotových dortů, které byly poměrně hutné.
  • Sametový dort se připravoval z mandlové mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, aby měl nadýchanou strukturu.

Mahagonový a ďáblův

Po sametovém dortu se začaly objevovat jeho blízcí příbuzní, mahagonový (Mahogany Cake) a ďáblův čokoládový dort (Devil’s Food Cake). Recept na ďáblův dort se objevil poprvé ve 30. letech 20. století v novinách na středozápadě USA a byl označen jako vánoční.

Zrození červeného sametu

  • Zásluhy za první Red Velvet sklízí proslulý newyorský hotel Waldorf-Astoria, který ho jako první pod tímto názvem zařadil do svého menu.
  • Recept na červený sametový dort byl ale v tu dobu už rozšířený po celé Americe (s tím, že první údajně pochází z jihu). 
  • O barvě dortu se dodnes vedou spory, někteří se domnívají, že je způsobena chemickou reakcí mezi kakaem a kyselinou z podmáslí, zatímco jiní se přiklání ke zbarvení hnědého cukru.

První Velvet s červeným barvivem 

Když prodejce potravinářských barviv a extraktů John A. Adams se svou ženou Betty poprvé v hotelu Waldorf ochutnali dort Red Velvet, doznívala ještě Velká hospodářská krize.

Lidé si nemohli dovolit suroviny, které dortu zajišťovaly pověstnou rudou barvu. A tak manžele napadl malý trik. Ve 40. letech 20. století vydali recept na dort, do kterého se přidávalo červené potravinářské barvivo. 

Víte že... někteří cukráři se kvůli malým přídělům cukru a podmáslí za druhé světové války rozhodli přidávat do svých dortů šťávu z červené řepy? Tento trik se uchytil a dodnes můžete najít recepty na Red Velvet, které šťávu z červené řepy zahrnují.

Další zásluhy se připisují také americké kuchařce Irmě S. Rombauerové, která v roce 1943 recept na Red Velvet vydala ve své knize The Joy of Cooking. Zahrnoval mimo jiné i umělé máslové aroma.

Red Velvet je americkou hvězdou

  • Red Velvet Američané milují a dnes je neodmyslitelnou součástí oslav Dne nezávislosti a Juneteenthu (Den nezávislosti černochů) –⁠ červené potraviny symbolizují krev prolitou během otroctví a občanské války. 
  • New York si může připsat zásluhy za populární Red Velvet cupcaky, které začala prodávat pekárna Magnolia Bakery v roce 1996.
  • Dort je známý po celém světě a obrovský boom zažil v roce 1989, kdy se objevil ve filmu Ocelové magnolie, v němž si jednu z hlavních rolí střihla zpěvačka Dolly Parton.

Zdroje informací: Irma S. Rombauerová The Joy of Cooking, BBC, Taste, The Washington Post, The Culture Trip

Související články

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč