Red Velvet dort, Red Velvet muffiny, Red Velvet cupcaky i svíčky s vůní Red Velvet. Červený samet zkrátka milujeme! O původním receptu slavného dortu se sice nedochoval žádný písemný záznam, ale historikům a kulinářským novinářům se podařilo dát dohromady verzi, která mapuje jeho postupný pravděpodobný vývoj.
Dort Red Velvet byl poprvé upečen pravděpodobně až ve 20. století, ale měl několik předchůdců:
- První sametový (velvet) dort vznikl zřejmě v 19. století ve Viktoriánské Anglii.
- Cukráři ho názvem chtěli odlišit od populárních piškotových dortů, které byly poměrně hutné.
- Sametový dort se připravoval z mandlové mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, aby měl nadýchanou strukturu.
Mahagonový a ďáblův
Po sametovém dortu se začaly objevovat jeho blízcí příbuzní, mahagonový (Mahogany Cake) a ďáblův čokoládový dort (Devil’s Food Cake). Recept na ďáblův dort se objevil poprvé ve 30. letech 20. století v novinách na středozápadě USA a byl označen jako vánoční.
Zrození červeného sametu
- Zásluhy za první Red Velvet sklízí proslulý newyorský hotel Waldorf-Astoria, který ho jako první pod tímto názvem zařadil do svého menu.
- Recept na červený sametový dort byl ale v tu dobu už rozšířený po celé Americe (s tím, že první údajně pochází z jihu).
- O barvě dortu se dodnes vedou spory, někteří se domnívají, že je způsobena chemickou reakcí mezi kakaem a kyselinou z podmáslí, zatímco jiní se přiklání ke zbarvení hnědého cukru.
První Velvet s červeným barvivem
Když prodejce potravinářských barviv a extraktů John A. Adams se svou ženou Betty poprvé v hotelu Waldorf ochutnali dort Red Velvet, doznívala ještě Velká hospodářská krize.
Lidé si nemohli dovolit suroviny, které dortu zajišťovaly pověstnou rudou barvu. A tak manžele napadl malý trik. Ve 40. letech 20. století vydali recept na dort, do kterého se přidávalo červené potravinářské barvivo.
Víte že... někteří cukráři se kvůli malým přídělům cukru a podmáslí za druhé světové války rozhodli přidávat do svých dortů šťávu z červené řepy? Tento trik se uchytil a dodnes můžete najít recepty na Red Velvet, které šťávu z červené řepy zahrnují.
Další zásluhy se připisují také americké kuchařce Irmě S. Rombauerové, která v roce 1943 recept na Red Velvet vydala ve své knize The Joy of Cooking. Zahrnoval mimo jiné i umělé máslové aroma.
Red Velvet je americkou hvězdou
- Red Velvet Američané milují a dnes je neodmyslitelnou součástí oslav Dne nezávislosti a Juneteenthu (Den nezávislosti černochů) – červené potraviny symbolizují krev prolitou během otroctví a občanské války.
- New York si může připsat zásluhy za populární Red Velvet cupcaky, které začala prodávat pekárna Magnolia Bakery v roce 1996.
- Dort je známý po celém světě a obrovský boom zažil v roce 1989, kdy se objevil ve filmu Ocelové magnolie, v němž si jednu z hlavních rolí střihla zpěvačka Dolly Parton.
Zdroje informací: Irma S. Rombauerová The Joy of Cooking, BBC, Taste, The Washington Post, The Culture Trip