Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8/5 Počet hodnocení: 71
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (8 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11745 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 1537 g
Tuky 551 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný dezert s newyorskými kořeny musíte vyzkoušet. Je stylový a už po prvním soustu se bude svět zdát mnohem veselejší!

Suroviny

Na těsto
krystalový cukr 1,5 hrnku
sůl 1,5 ČL
kakao 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
olej 1,5 hrnku
podmáslí 1 hrnek
vejce 2 ks
velká
červené, nemusí být
ocet 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň a potření
Philadelphia, Lučina, lze nahradit ricottou
viz Něco navíc
máslo 220 g
měkké
vanilkový extrakt ½ ČL
pekanové ořechy
lze nahradit opraženými plátky mandlí či vlašskýmim ořechy

Postup

1
Předehřejte troubu na 180/160 °C. Olejem lehce vymažte a moukou vysypte tři dortové formy o průměru 22 cm.
2
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, kakao a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a vanilkový extrakt. Suché ingredience smíchejte s mokrými a dohladka prošlehejte.
3
Pečte půl hodiny (špejle zůstane po zapíchnutí do těsta čistá).
4
Než korpusy vychladnou, připravte krém. Elektrickým šlehačem utřete sýr, cukr a máslo. Přidejte vanilkovou esenci, prošlehejte a dejte trochu ztuhnout do lednice.
5
Na talíř položte jeden z korpusů (oblou stranou dolů). Rozetřete na něj trochu krému, přiklopte další korpus (zaoblenou stranou dolů) a zopakujte. Poslední korpus položte zaoblenou stranou nahoru a ozdobte ho ořechy. Pokud vám zbyl krém, můžete jím potřít i vršek a strany dortu.
 
NĚCO NAVÍC
Americké dezerty jsou "proslavené" svou sladkostí. Pokud si nepotrpíte na přeslazené dezerty, bez obav se odchylte od původního receptu a množství cukru do krému upravte podle své chuti (někomu ho bude stačit i 1/4 původní dávky). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

25.02.2022 14:21
Dobrý den, chtěla bych recept vyzkoušet, ale u cca poloviny ingrediencí se Vám vytratily měrné jednotky. Šlo by je, prosím, doplnit? Mockrát děkuji :)
25.02.2022 19:58

Dobrý den, paní Liprtová,
moc děkujeme za upozornění. Jednotky už jsou zpět na svém místě. Přejeme, ať se dort podaří!

Krásný den,
redakce Apetitu

13.11.2015 10:26

Dobrý den, opravdu je nutne pect ve trech formach, nelze najednou? dekuji

20.11.2015 09:12

Dobrý den Terko, doporučujeme držet se receptu, jinak za výsledek neručíme. ;-)

05.12.2007 09:23
Recept se nachází v č. 3/07, str. 49

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...