3.8 / 5. Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (8 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11745 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 1537 g
Tuky 551 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný dezert s newyorskými kořeny musíte vyzkoušet. Je stylový a už po prvním soustu se bude svět zdát mnohem veselejší!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná polohrubá 2.5 hrnku
krystalový cukr 1.5 hrnku
sůl 1.5 ČL
kakao 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
olej 1.5 hrnku
podmáslí 1 hrnek
vejce 2 ks
velká
potravinářské barvivo 2 PL
červené, nemusí být
ocet 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň a potření
krémový sýr 450 g
Philadelphia, Lučina, lze nahradit ricottou
moučkový cukr 4 hrnky
viz Něco navíc
máslo 220 g
měkké
vanilkový extrakt 0.5 ČL
pekanové ořechy
lze nahradit opraženými plátky mandlí či vlašskýmim ořechy

Postup

1
Předehřejte troubu na 180/160 °C. Olejem lehce vymažte a moukou vysypte tři dortové formy o průměru 22 cm.
2
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, kakao a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a vanilkový extrakt. Suché ingredience smíchejte s mokrými a dohladka prošlehejte.
3
Pečte půl hodiny (špejle zůstane po zapíchnutí do těsta čistá).
4
Než korpusy vychladnou, připravte krém. Elektrickým šlehačem utřete sýr, cukr a máslo. Přidejte vanilkovou esenci, prošlehejte a dejte trochu ztuhnout do lednice.
5
Na talíř položte jeden z korpusů (oblou stranou dolů). Rozetřete na něj trochu krému, přiklopte další korpus (zaoblenou stranou dolů) a zopakujte. Poslední korpus položte zaoblenou stranou nahoru a ozdobte ho ořechy. Pokud vám zbyl krém, můžete jím potřít i vršek a strany dortu.
 
NĚCO NAVÍC
Americké dezerty jsou "proslavené" svou sladkostí. Pokud si nepotrpíte na přeslazené dezerty, bez obav se odchylte od původního receptu a množství cukru do krému upravte podle své chuti (někomu ho bude stačit i 1/4 původní dávky). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Marie Liprtova

Dobrý den, chtěla bych recept vyzkoušet, ale u cca poloviny ingrediencí se Vám vytratily měrné jednotky. Šlo by je, prosím, doplnit? Mockrát děkuji :)

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit