0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné Na 1 dort (8 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11745 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 1537 g
Tuky 551 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný dezert s newyorskými kořeny musíte vyzkoušet. Je stylový a už po prvním soustu se bude svět zdát mnohem veselejší!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná polohrubá 2.5 hrnku
krystalový cukr 1.5 hrnku
sůl 1.5 ČL
kakao 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
olej 1.5 hrnku
podmáslí 1 hrnek
vejce 2 ks
velká
potravinářské barvivo 2 PL
červené, nemusí být
ocet 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
Na náplň a potření
krémový sýr 450 g
Philadelphia, Lučina, lze nahradit ricottou
moučkový cukr 4 hrnky
viz Něco navíc
máslo 220 g
měkké
vanilkový extrakt 0.5 ČL
pekanové ořechy
lze nahradit opraženými plátky mandlí či vlašskýmim ořechy

Postup

1
Předehřejte troubu na 180/160 °C. Olejem lehce vymažte a moukou vysypte tři dortové formy o průměru 22 cm.
2
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, kakao a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a vanilkový extrakt. Suché ingredience smíchejte s mokrými a dohladka prošlehejte.
3
Pečte půl hodiny (špejle zůstane po zapíchnutí do těsta čistá).
4
Než korpusy vychladnou, připravte krém. Elektrickým šlehačem utřete sýr, cukr a máslo. Přidejte vanilkovou esenci, prošlehejte a dejte trochu ztuhnout do lednice.
5
Na talíř položte jeden z korpusů (oblou stranou dolů). Rozetřete na něj trochu krému, přiklopte další korpus (zaoblenou stranou dolů) a zopakujte. Poslední korpus položte zaoblenou stranou nahoru a ozdobte ho ořechy. Pokud vám zbyl krém, můžete jím potřít i vršek a strany dortu.
 
NĚCO NAVÍC
Americké dezerty jsou "proslavené" svou sladkostí. Pokud si nepotrpíte na přeslazené dezerty, bez obav se odchylte od původního receptu a množství cukru do krému upravte podle své chuti (někomu ho bude stačit i 1/4 původní dávky). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Marie Liprtova

Dobrý den, chtěla bych recept vyzkoušet, ale u cca poloviny ingrediencí se Vám vytratily měrné jednotky. Šlo by je, prosím, doplnit? Mockrát děkuji :)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit