Fantastický čokoládový dort, jehož příprava vám zabere jen pětačtyřicet minut času.
Suroviny
Postup
Ingredience vyndejte z ledničky, aby všechny suroviny v receptu měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem.
Do mísy robotu přesypte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao a přidejte máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu. Hněťte, dokud nezískáte hladkou, hustou hmotu.
Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.
Pusťte se do polevy. Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.
Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. Povrch můžete gumovou špachtlí vytvarovat do ozdobných vln.
NĚCO NAVÍC
Dort si můžete také ozdobit, například čokoládovými hoblinami a cukrovými fialkami. Skvělou variantou je také ovoce, zejména borůvky a maliny. Ty cukráři považují za vůbec nejlepší sekundanty čokolády. A hlavně: na dortu se budou krásně vyjímat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
Komentáře
In reply to ahoj, prosim vedel by mi… by babila
Dobrý den, Barboro,
v receptu je doporučena forma o průměru 20 cm (respektive dvě formy o tomto průměru). Chybu neuděláte ani s formami o průměru 18 či 19 cm :-).
Držíme palce, ať se dort vydaří na výbornou,
redakce Apetitu
To není normální, že v té polevě má být 30 dkg cukru, vždyť ta čokoláda už je sladká a másla a smetany je tam jen málo.Vidím to tak na 10-15 dkg cukru.
Dobrý den,
máte pravdu, 300 g se může zdát jako závratné množství cukru. Radíme určitě použít tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa, která by výrazně sladká být neměla. I tak je ale samozřejmě množství cukru otázkou osobní chuti a prefencí. Navíc je recept z roku 2008 a od té doby se mnohé změnilo :-). Určitě se nemusíte bát ho snížit tak, aby výsledná sladkost byla tak akorát.
Přejeme krásné svátky, redakce Apetitu
Osobně si myslím, že je úplně jedno od koho ten recept je, neboť je dost možné, že i Nigella ho od někoho opsala a chlubí se cizím peřím. Na chuť to vliv nemá a tenhle dort je ten nejlepší čokoládový, který znám.
Dělala jsem ho, korpus dobrý, ale 30dkg moučkového cukru do polevy je strašně moc.Bylo to tak příííííšerně, ale opravdu neskutečně sladké, že to doma nikomu nechutnalo a ta sladkost úplně přebila chuť té čokolády.Myslím si, že je v receptu chyba!