Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Ve vídeňských kavárnách se Sachr dort podává s pořádným kopcem šlehačky.
Suroviny
Postup
Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte dosvětla a dohladka. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.
Bílky našlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi. Postupujte zlehka, sníh jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Pak ke směsi pozvolna přisypávejte mouku. Dávejte pozor, aby sníh nespadl!
Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs. Pečte na střední mřížce při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C čtvrt hodiny. Snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte dalších 45 minut. Pak doprostřed zapíchněte špejli: pokud je po vytažení čistá, máte hotovo. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.
Zarovnejte povrch korpusu a horizontálně ho rozkrojte. Teď si připravte rybízovou nebo meruňkovou glazuru. Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni přiveďte do varu. Stále promíchávejte. Vařte zhruba tři minuty – měli byste získat lepkavou hutnější směs, která stěží odkápne z vařečky. Propasírujte a ještě teplou glazurou potřete spodní část korpusu. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.
Polevu na sachr připravíte poměrně jednoduše: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte. Až trochu vystydne, přimíchejte čokoládu. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí celý dort. Vršek i strany by měly být dokonale pokryté.
Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním. Jestli chcete, servírujte se slazenou šlehačkou.
Něco navíc
- S rybízem nám Čechům chutná tenhle dezert víc – tvrdí to zkušení cukráři –, ale ten pravý sachr je s meruňkovou marmeládou! Zkuste to aspoň jednou.
- Sachr by měl být upečený z té nejkvalitnější, minimálně 60% čokolády.
Komentáře
Polevu jsem dělala podle návodu, vodu jsem nechala minutku dvě zchladnout, do ní jsem postupně přilévala rozehřátou čokoládu a při tuhnutí promíchávala. Chladne poměrně rychle, bála jsem se aby mi práve nezhrudkovatěla. Po druhém zahřátí byla na můj vkus až moc hutná, težko se roztírala. Nevím, jestli to má nějaký smysl, třeba aby se lépe spojila čokoláda s vodou - proto dvojí zahřátí. Příště bych to zkusila polít hned po prvním rozpuštění.
Marmeládu jsem použila 1 sklenici 340 g a po svaření +propasírování mi vyšla hodně na těsno, pokud máte raději více marmelády, přidala bych.