0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 183
Více než hodinu Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6728 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 867 g
Tuky 290 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle dezert patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Ve vídeňských kavárnách se Sachr dort podává s pořádným kopcem šlehačky.

Suroviny

tmavá čokoláda 130 g
co nejkvalitnější
máslo 135 g
pokojové teploty
máslo
na vymazání formy
moučkový cukr 150 g
vejce 6 ks
velká, pokojové teploty
vanilkový extrakt 1 ČL
krystalový cukr 110 g
mouka pšeničná polohrubá 125 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
meruňkový džem 300 g
nebo rybízový
rum 2 PL
kvalitní
Na polevu
čokoláda 160 g
kvalitní, (půl na půl hořká a vysokoprocentní mléčná čokoláda)
krupicový cukr 200 g

Postup

1

Čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ji ve vodní lázni a nechte za stálého míchání zchladnout. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našlehejte máslo, přisypte moučkový cukr a vše ušlehejte dosvětla a dohladka. Potom k máslu po jednom přidávejte žloutky. Nakonec přimíchejte čokoládu a vanilkový extrakt.

2

Bílky našlehejte s krystalovým cukrem a postupně přidávejte do čokoládové směsi. Postupujte zlehka, sníh jakoby jen překlápějte (kousky bílků můžou být vidět). Pak ke směsi pozvolna přisypávejte mouku. Dávejte pozor, aby sníh nespadl!

3

Formu o průměru 23 cm vymažte, vysypte hrubou moukou a nalijte do ní čokoládovou směs. Pečte na střední mřížce při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180 °C čtvrt hodiny. Snižte teplotu o dvacet stupňů a pečte dalších 45 minut. Pak doprostřed zapíchněte špejli: pokud je po vytažení čistá, máte hotovo. Počítejte s tím, že korpus se uprostřed nafoukne. Nechte ho přes noc vychladnout ve formě, pak jej vyklopte na mřížku.

4

Zarovnejte povrch korpusu a horizontálně ho rozkrojte. Teď si připravte rybízovou nebo meruňkovou glazuru. Marmeládu dejte spolu s rumem do kastrůlku a na středním plameni přiveďte do varu. Stále promíchávejte. Vařte zhruba tři minuty – měli byste získat lepkavou hutnější směs, která stěží odkápne z vařečky. Propasírujte a ještě teplou glazurou potřete spodní část korpusu. Přiklopte horní díl a namažte i celý povrch a strany dortu. Nechte zaschnout.

5

Polevu na sachr připravíte poměrně jednoduše: čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Mezitím svařte cukr se 125 ml vody a zhruba pět minut vařte; odstavte. Až trochu vystydne, přimíchejte čokoládu. Takto připravenou polevu nechte chladnout; ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou zahřejte (nepřivádějte k varu) a přelijte jí celý dort. Vršek i strany by měly být dokonale pokryté.

6

Dort uložte do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjměte ho až hodinu před podáváním. Jestli chcete, servírujte se slazenou šlehačkou.

Něco navíc

  • S rybízem nám Čechům chutná tenhle dezert víc – tvrdí to zkušení cukráři –, ale ten pravý sachr je s meruňkovou marmeládou! Zkuste to aspoň jednou.
  • Sachr by měl být upečený z té nejkvalitnější, minimálně 60% čokolády.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Anonym

rybízové marmelády? minulý týden jsem ho ve Vídni jedla a marmeláda byla meruňková :)

Anonym

toz ja neviiim jak vam, ale mne se podle navodu na polevu podarila udelat cokoladova hlina dobra tak na krtkuv dort :D, jeste ze jsou originaly v angline a s mirnou obmenou: privest cukr s vodou k varu, potom pridat rozpustenou (nebo i nalamanou cokoladu) a varit tech cca 5 minut uz se tekuta hneda hmota povedla

Morgana Lefay

Polevu jsem dělala podle návodu, vodu jsem nechala minutku dvě zchladnout, do ní jsem postupně přilévala rozehřátou čokoládu a při tuhnutí promíchávala. Chladne poměrně rychle, bála jsem se aby mi práve nezhrudkovatěla. Po druhém zahřátí byla na můj vkus až moc hutná, težko se roztírala. Nevím, jestli to má nějaký smysl, třeba aby se lépe spojila čokoláda s vodou - proto dvojí zahřátí. Příště bych to zkusila polít hned po prvním rozpuštění.
Marmeládu jsem použila 1 sklenici 340 g a po svaření +propasírování mi vyšla hodně na těsno, pokud máte raději více marmelády, přidala bych.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč