Dort red velvet (v překladu) vám učaruje nejen nádhernou červenou barvou, ale také intenzivní kakaovou chutí. Dříve intenzivní zbarvení vznikalo chemickou reakcí mezi kakaem a kyselými složkami těsta, ovšem vzhledem k jiným procesům výroby surovin už se na tuto reakci nelze spolehnout, a tak si dnes pomáháme potravinářskými barvivy. Vláčný korpus skvěle ladí s lehkým krémem z mascarpone. Není divu, že tento dort si získal dlouhé zástupy fanoušků. Ještě svátečnějšího vzhledu docílíte, pokud ho ozdobíte makronkami.
Suroviny
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180 °C. Z pečicího papíru vystřihneme kruh o průměru dna dortové formy (recept je na formu o průměru 20 cm) a vyložíme jím dno. Boky dortové formy rovněž vyložíme pruhem pečicího papíru nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do jedné mísy prosejeme mouku, kakao a sůl a promícháme.
Ve druhé míse vyšleháme do pěny změklé máslo s cukrem. Poté postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu a opět zašleháme.
V podmáslí důkladně rozmícháme červené potravinářské barvivo a takto obarvené podmáslí postupně zašleháváme do máslově pěny střídavě se směsí mouky. Mícháme až vznikne krásně hladké těsto.
Ve sklenici smícháme vinný ocet s jedlou sodou a vzniklou pěnu rychle ručně vmícháme do těsta. Těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy.
Pečeme v předehřáté troubě cca 60 minut. Čas pečení se odvíjí od typu trouby. Já mám horkovzdušnou. Doporučuji po 30–40 minutách zkontrolovat. Kontrolujeme zapíchnutím špejle, která musí zůstat po vytažení čistá. Pokud by se vám zdálo, že je korpus nahoře už hotový, ale uvnitř zůstává syrový, přikryjte formu volně alobalem a nechce dopéct. Korpus necháme ve formě zchladnout a pak jej vyjmeme z formy a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Ručním šlehačem na nízké obrátky vyšleháme krémový sýr s mascarpone. Přidáme vanilkový extrakt, prosátý moučkový cukr a opět prošleháme. Šlehačku ušleháme stranou dotuha a ručně postupně stěrkou zapracujeme do vyšlehaného krému.
Vychlazený korpus na horní straně seřízneme dorovna (seříznutý kousek odložíme stranou). Poté korpus dvakrát vodorovně prokrojíme tak, abychom měli 3 stejně vysoké díly. Postupně prokládáme korpusy vrstvou krému. Na závěr potřeme krémem celý dort a uhladíme. Uložíme alespoň na 2 hodiny do lednice.
Zdobení dortu je individuální a závisí čistě na vaší vlastní fantazii. Můžete použít čistě jen drobečky z odkrojeného vršku nebo jako v tomto případě doplnit o čerstvé maliny a makronky.