Red Velvet Cake k 15. narozeninám Apetitu

Red Velvet Cake k 15. narozeninám Apetitu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (183)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

375g hladké mouky

375g cukru krupice

360 ml podmáslí

170g másla (změklého + na vymazání)

20g holandského kakaa

3 vejce

2 lžičky červeného potravinářského barviva (gelového)

2 lžičky vinného octa

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička jedlé sody

0,5 lžičky soli

Na krém:

250g mascarpone

250g přírodního smetanového sýra (např. Lučina, Philadephia)

450ml smetany ke šlehání (min. 33%)

150g moučkového cukru

0,5 lžičky vanilkového extraktu

 

1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Z pečicího papíru vystřihneme kruh o průměru dna dortové formy (recept na formu o průměru 20 cm) a vyložíme jím dno. Boky dortové formy rovněž vyložíme pruhem pečicího papíru nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

2. Do jedné mísy prosejeme mouku a smícháme ji s prosátým kakaem a solí. Do druhé mísy vyšleháme do pěny změklé máslo s cukrem. Poté postupně zašleháme vejce. Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.

3. Do podmáslí důkladně rozmícháme barvivo a takto obarvené podmáslí postupně zašleháváme do máslově pěny na střídačku se směsí mouky až vznikne krásně hladké těsto.

4. Ve sklenici smícháme vinný ocet s jedlou sodou a vzniklou pěnu rychle zamícháme ručně do těsta. Těsto hned poté vlijeme do připravené dortové formy.

5. Pečeme v předehřáté troubě cca 60 minut. Čas pečení se odvíjí od typu trouby. Já mám horkovzdušnou. Doporučuji po 30 - 40 minutách zkontrolovat. Kontrolujeme zapíchnutím špejle, která musí zůstat po vytažení čistá. Pokud by se vám zdálo, že je korpus nahoře už hotový, ale uvnitř zůstává syrový, přikryjte formu alobalem a nechce dopéct. Korpus necháme ve formě zchladnout a pak jej vyjmeme z formy a necháme dochladnout na mřížce.

6. Ručním šlehačem vyšleháme krémový sýr s mascarpone. Přidáme vanilkový extrakt, prosátý moučkový cukr a opět prošleháme. Šlehačku ušleháme stranou do tuha a ručně postupně zamícháváme do vyšlehaného krému.

8. Vychlazený korpus na horní straně seřízneme do rovna a poté rozřízneme korpus na tři rovné díly. Postupně prokládáme korpusy vrstvou krému. Na závěr potřeme krémem celý dort a uhladíme. Zdobení dortu je individuální a závisí čistě na vlastní fantazii. Můžete použít čistě jen drobečky z odkrojeného vršku nebo jako v tomto případě doplnit o čerstvé maliny a makronky.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit