Třípatrová pavlova s jahodami

Třípatrová pavlova s jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4953 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 594 g
Tuky 222 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají! 

Suroviny

bílek 6 ks
sůl špetka
krupicový cukr 330 g
vinný ocet bílý 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
škrob 2 ČL
Na jahody
jahody 900 g
zbavené stopy
krupicový cukr 100 g
+ 2 lžíce
víno šumivé 250 ml
sekt či sladké víno
limeta 2 ks
vanilkový lusk 1 ks
vanilkový extrakt 0.5 ČL
Na dokončení
smetana ke šlehání 650 ml
33%, vychlazená
máta 1 svazek
nebo bazalka na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 180°C. Plechy vyložte pečicím papírem a nakreslete si na něj 3 kola o průměru 18cm. Papír otočte na druhou stranu (kola tak budou jen prosvítat). Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte je skoro dotuha. Nechte mixér běžet a přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob.

2 Sníh rozdělte do namalovaných kruhů a lžící rozetřete. Nesnažte se vytvořit dokonale tvarovanou placku, jde jen o to, aby kruh byl vyplněný. Když jej trochu přetáhnete, vůbec nic se neděje.

3 Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, poté teplotu stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu. Pokud je korpus na dotek měkký, dejte mu ještě půl hodiny. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte zcela vychladnout.

4 Třetinu jahod překrojte napůl a dejte do mísy. Cukr vsypte do menšího hrnce a zalijte zhruba hrnkem vody. Přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se nad hrncem tvoří minimálně páry a v hrnci se dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru (ostrouhanou škrabkou) a šťávu z limetek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Promíchejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte přes jahody. Nechte je marinovat při pokojové teplotě alespoň hodinu.

5 Zbylé jahody dejte do hrnce, rozmačkejte je (vidličkou nebo šťouchadlem na brambory) se 2 lžícemi cukru a odložte, aby pustily šťávu. Potom rozmixujte a svařte na sirup.

6 Šlehačku ušlehejte dotuha. Na talíř či etažér dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Nakonec ozdobte lístky máty či bazalky. Ihned podávejte a snězte (pavlova totiž váže vodu a když změkne, není to ono). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit