Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají! Třípatrová pavlova s jahodami je luxusní dezert, za který se rozhodně nebudete stydět.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Plechy vyložte pečicím papírem a nakreslete si na něj 3 kola o průměru 18cm. Papír otočte na druhou stranu (kola tak budou jen prosvítat). Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte je skoro dotuha. Nechte mixér běžet a přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob.
Sníh rozdělte do namalovaných kruhů a lžící rozetřete. Nesnažte se vytvořit dokonale tvarovanou placku, jde jen o to, aby kruh byl vyplněný. Když jej trochu přetáhnete, vůbec nic se neděje.
Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, poté teplotu stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu. Pokud je korpus na dotek měkký, dejte mu ještě půl hodiny. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte zcela vychladnout.
Třetinu jahod překrojte napůl a dejte do mísy. Cukr vsypte do menšího hrnce a zalijte zhruba hrnkem vody. Přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se nad hrncem tvoří minimálně páry a v hrnci se dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru (ostrouhanou škrabkou) a šťávu z limetek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Promíchejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte přes jahody. Nechte je marinovat při pokojové teplotě alespoň hodinu.
Zbylé jahody dejte do hrnce, rozmačkejte je (vidličkou nebo šťouchadlem na brambory) se 2 lžícemi cukru a odložte, aby pustily šťávu. Potom rozmixujte a svařte na sirup.
Šlehačku ušlehejte dotuha. Na talíř či etažér dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Nakonec ozdobte lístky máty či bazalky. Ihned podávejte a snězte (pavlova totiž váže vodu a když změkne, není to ono).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dokonalý dort Pavlova? Zkuste to na několik různých způsobů(12 receptů )
- 10 nejbáječnějších jahodových dortů(10 receptů )
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- 30x božské jahody, které si zamilujete(30 receptů )
- Dorty pro maminku: 24 dortů pro den matek(21 receptů )
- Milujete víno? Vyzkoušejte těchto 16 sladkých vinných dezertů(18 receptů )
- Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich skvělé dezerty(15 receptů )
- 12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu(12 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
- Svatební dort podle vašeho gusta! Vyberte takový, na který budete s radostí vzpomínat(17 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )