Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třípatrová pavlova s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4953 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 594 g
Tuky 222 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají!  Třípatrová pavlova s jahodami je luxusní dezert, za který se rozhodně nebudete stydět.

Suroviny

sůl špetka
vinný ocet bílý 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
škrob 2 ČL
Na jahody
jahody 900 g
zbavené stopy
+ 2 lžíce
sekt či sladké víno
vanilkový extrakt ½ ČL
Na dokončení
33%, vychlazená
máta 1 svazek
nebo bazalka na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Plechy vyložte pečicím papírem a nakreslete si na něj 3 kola o průměru 18cm. Papír otočte na druhou stranu (kola tak budou jen prosvítat). Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte je skoro dotuha. Nechte mixér běžet a přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob.

2

Sníh rozdělte do namalovaných kruhů a lžící rozetřete. Nesnažte se vytvořit dokonale tvarovanou placku, jde jen o to, aby kruh byl vyplněný. Když jej trochu přetáhnete, vůbec nic se neděje.

3

Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, poté teplotu stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu. Pokud je korpus na dotek měkký, dejte mu ještě půl hodiny. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte zcela vychladnout.

4

Třetinu jahod překrojte napůl a dejte do mísy. Cukr vsypte do menšího hrnce a zalijte zhruba hrnkem vody. Přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se nad hrncem tvoří minimálně páry a v hrnci se dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru (ostrouhanou škrabkou) a šťávu z limetek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Promíchejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte přes jahody. Nechte je marinovat při pokojové teplotě alespoň hodinu.

5

Zbylé jahody dejte do hrnce, rozmačkejte je (vidličkou nebo šťouchadlem na brambory) se 2 lžícemi cukru a odložte, aby pustily šťávu. Potom rozmixujte a svařte na sirup.

6

Šlehačku ušlehejte dotuha. Na talíř či etažér dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Nakonec ozdobte lístky máty či bazalky. Ihned podávejte a snězte (pavlova totiž váže vodu a když změkne, není to ono). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč