Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Třípatrová pavlova s jahodami

Až tuhle nádheru přinesete na stůl, všem spadne brada v němém úžasu. A co teprve až ji ochutnají! 

Vydání: 2015/6
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT1H30M
Pečení 1:30
Dort

Ingredience

    • 6 bílků
    • špetka soli
    • 330g krupicového cukru
    • 1 lžička vinného octa
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 2 lžičky škrobu

    NA JAHODY

    • 900g jahod, zbavených stopek
    • 100g krupicového cukru + 2 lžíce
    • 250ml sektu či sladkého vína
    • 2 limety
    • 1 vanilkový lusk
    • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

    NA DOKONČENÍ

    • 650ml 33% smetany ke šlehání, vychlazené
    • malý svazek máty nebo bazalky na ozdobení 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Plechy vyložte pečicím papírem a nakreslete si na něj 3 kola o průměru 18cm. Papír otočte na druhou stranu (kola tak budou jen prosvítat). Bílky dejte do mísy, přidejte sůl a vyšlehejte je skoro dotuha. Nechte mixér běžet a přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý sníh. Nakonec zašlehejte ocet, vanilkový extrakt a škrob.

2 Sníh rozdělte do namalovaných kruhů a lžící rozetřete. Nesnažte se vytvořit dokonale tvarovanou placku, jde jen o to, aby kruh byl vyplněný. Když jej trochu přetáhnete, vůbec nic se neděje.

3 Dejte do trouby a pečte 5 minut na 180°C, poté teplotu stáhněte na 130°C a pečte ještě hodinu. Pokud je korpus na dotek měkký, dejte mu ještě půl hodiny. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte zcela vychladnout.

4 Třetinu jahod překrojte napůl a dejte do mísy. Cukr vsypte do menšího hrnce a zalijte zhruba hrnkem vody. Přiveďte k varu, svařte a ve chvíli, kdy se nad hrncem tvoří minimálně páry a v hrnci se dělají pěkné cukrové bubliny, vlijte sekt. Přidejte kůru (ostrouhanou škrabkou) a šťávu z limetek a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Promíchejte, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a přelijte přes jahody. Nechte je marinovat při pokojové teplotě alespoň hodinu.

5 Zbylé jahody dejte do hrnce, rozmačkejte je (vidličkou nebo šťouchadlem na brambory) se 2 lžícemi cukru a odložte, aby pustily šťávu. Potom rozmixujte a svařte na sirup.

6 Šlehačku ušlehejte dotuha. Na talíř či etažér dejte 1 upečené sněhové kolo, na něj naneste asi třetinu šlehačky, třetinu marinovaných jahod i s nálevem a přelijte třetinou svařených jahod. Zopakujte se zbylými upečenými koly, šlehačkou a jahodami. Nakonec ozdobte lístky máty či bazalky. Ihned podávejte a snězte (pavlova totiž váže vodu a když změkne, není to ono). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahodové cappuccino & domácí piškoty

Cheesecake s jahodovým mramorováním

Jahodové tiramisu

Tvarohové knedlíky s jahodami

Piškotová roláda bez vážení s pařížskou šlehačkou

Dokonalé slavnostní dorty

30x božské jahody, které si zamilujete

10 nejbáječnějších jahodových dortů

Nejsladší den dětí

Dort pro maminku

Jahodové blaho aneb Ty nejlepší recepty s jahodami

Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich dezert

REKLAMA

Přidat komentář